Nieuws Maatregelen

Kleine reisondernemers, zonder eigen voordeur, eisen via rechter coronasubsidie TVL

Kleine reisondernemers willen via de rechter afdwingen dat zij alsnog recht krijgen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van de overheid. Terwijl bij sommige andere branches een uitzondering is gemaakt, krijgen reisorganisatoren die coronasubsidie niet als ze kantoor aan huis hebben en hun kantoor geen eigen voordeur heeft.

REDACTIE/ANP 24 juni 2021

Kleine reisbureaus eisen tvl

Nederlanders boeken hun reis ook bij kleine reisondernemers die vaak vanuit huis werken. Foto: Unsplash

De reisorganisatoren menen dat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Dat wettelijke startpunt schrijft voor dat mensen en bedrijven in gelijke gevallen hetzelfde moeten worden behandeld.

Lees ook: ONL en INretail kritisch over nieuw gedoe met TVL

Behalve de TVL willen de kleine reisondernemers ook in aanmerking komen voor de compensatie van de annuleringsschade die daaraan gekoppeld is. Door Europese regels zijn bedrijven die reizen organiseren verantwoordelijk voor het schadeloosstellen van consumenten bij annulering, ook als zij zelf geen geld terugzien vanuit het buitenland. Vanwege de massale annuleringen tijdens de coronacrisis heeft deze regel kleine bedrijven veel geld gekost.

Kort geding om snelle oplossing af te dwingen

De kleine reisorganisaties en onafhankelijke reisadviseurs hebben eerst met een lobby in Den Haag geprobeerd hun situatie te veranderen. Dat leverde niets op, waardoor ze nu met steun van brancheorganisaties ANVR en Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties naar de rechter stappen. Ze hebben daarbij niet gekozen voor een kort geding om een snelle oplossing af te dwingen, maar voor een bodemprocedure. Daardoor kan het nog wel enige tijd duren voordat er een uitspraak is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws