Nieuws Maatregelen
Festivalorganisatoren: 'Overgeleverd aan de grillen van onze bestuurders met slapeloze nachten als gevolg'
Als ontwikkelaar van enkele van Nederlands grootste evenementen werd ook Tribe Company het werk tijdens de coronacrisis onmogelijk gemaakt. Met De Vrienden van Amstel Livestream en The Streamers bewees ceo Niel van Hoff echter behoorlijk creatief te zijn in tijden van crisis. Hoewel deze events bijzonder succesvol waren en een diverse conceptideeën opleverden, is het momenteel de onzekerheid die regeert. ,,Als ondernemer wil je aan langetermijndenken doen, maar in plaats van dat heb ik slapeloze nachten.”

Niel van Hoff: ,,Er is geen werk meer voor deze creatieve mensen die zulke mooie evenementen kunnen organiseren. Foto: Tribe Company
Met evenementen als De Vrienden van Amstel Live, Strandfestival ZAND, Borsato in De Kuip en het faciliteren van de Eurovision Village en het Holland Heineken House bedient het full service entertainmentbureau Tribe Company jaarlijks meer dan 250.000 mensen. Of beter gezegd: bediende. Want ook op het hoofdkantoor in Ouderkerk aan de Amstel liep alles in het honderd toen corona vorig jaar haar intrede deed.
Crisis bracht evenementenbranche populair online concept
De gevolgen van Covid-19 werden stevig getackeld met succesvolle online events, waar in het geval van De Vrienden van Amstel Livestream bijna drie miljoen mensen naar keken. ,,Dit ontstond in een periode waarin Nederland er ook echt aan toe was”, blikt Van Hoff terug op het succes uit januari. ,,Het Vrienden van Amstel Live in Ahoy ging niet door, maar we wilden wél iets doen voor onze trouwe bezoekers. Het idee voor een livestream werd geboren. Het toeval wilde ook dat er in de laatste persconferentie van Rutte en De Jonge een nieuwe lockdown werd aangekondigd. Dit maakte het verlangen naar een avondje uit in eigen huis alleen nog maar groter. Het werd één groot succes en had The Streamers later als positief gevolg.”
"Dit zorgt voor zoveel onzekerheid. Je moet weten dat we nu al scenario’s aan het schrijven zijn voor het geval De Vrienden van Amstel Live in januari volgend jaar niet doorgaat"
Van Hoff vertelt dat de online successen zijn organisatie aan het denken heeft gezet voor volgend jaar. ,,We hopen natuurlijk allemaal dat we volgend jaar gewoon weer ‘live’ bij elkaar in Ahoy kunnen komen. Toch willen we de livestream intact houden zodat we de mensen thuis ook weer een feestje kunnen bieden. Samen met de sponsor kijken we ook naar de mogelijkheid om te streamen naar de Amstel cafés om ook daar een aantal mooie avonden neer te zetten. Een groot hybride evenement dus.”
Geen strandfestival met 20.000 mensen, wel met z'n allen in De Kuip bij Feyenoord
Het enthousiasme in de stem van Van Hoff verklapt dat het verlangen naar dit soort avonden bijzonder groot is. Het heeft alles te maken met de onzekerheid waarmee hij en zijn branche vandaag de dag nog altijd te maken heeft. Hij wil graag, maar mag simpelweg niet. ,,En we hebben ook geen idee wanneer het wél weer mag. Dat zorgt voor zoveel onzekerheid. Je moet weten dat we nu al scenario’s aan het schrijven zijn voor het geval De Vrienden van Amstel Live in januari volgend jaar niet doorgaat. Als ondernemer wil je aan langetermijndenken doen. Op een positieve manier. Maar in plaats van dat heb ik slapeloze nachten. Komend weekend zouden wij eigenlijk Strandfestival ZAND hebben waar 20.000 kaarten voor zijn verkocht. Daar is een streep doorheen gezet, terwijl hetzelfde aantal mensen afgelopen donderdag wel bij elkaar op schoot mag zitten tijdens een wedstrijd van Feyenoord in De Kuip."
Lees ook: ID&T-directeur van Straalen: 'Kabinet liegt en bedriegt, waardeloze partner'
Organisatoren zien kostbaar talent uit de sector wegvloeien
Het is Van Hoff overduidelijk dat politiek Den Haag de cultuursector compleet anders beschouwd dan de sportsector. Een grote fout met verstrekkende gevolgen als je het hem vraagt. Hij ziet het talent in zijn branche namelijk in steeds grotere getalen weglopen. ,,De plinten van ons kantoor zijn inmiddels al zes keer geschilderd. Er is geen werk meer voor deze creatieve mensen die zulke mooie evenementen kunnen organiseren. Ze vertrekken en je haalt ze echt niet zomaar terug zodra Nederland straks weer opengaat. Er gaan generaties overheen voordat je weer op je oude niveau zit. Je moet mensen opnieuw gaan opleiden en de cultuur van je bedrijf aanleren.”
,,Het gaat ons echt niet alleen om het geld”, vult Joop Soree zijn collega als ceo van Event Warehouse (organisator van festivals als Paaspop, Solar Weekend en Extrema België) aan. ,,Met een garantiefonds van 400 miljoen euro zorgt de overheid goed voor ons. We krijgen vergoedingen om reeds ingehuurde artiesten en leveranciers mee te kunnen betalen, maar als risicodragend ondernemer staan we zelf droog. En ja, natuurlijk is er de NOW en de TVL, maar het is gewoon niet meer recht. Ik heb hier met medewerkers te maken die keer op keer teleurgesteld worden door een grillig kabinet. Je kunt een sector niet ‘uit’ zetten, deze vervolgens weer ‘aan’ zetten om ‘m daarna toch weer ‘uit’ te zetten omdat Dansen met Janssen een complete mislukking is gebleken.”
Lees ook: Unmute Us: evenementenbranche zaterdag in actie voor opening festivals
Groot onbegrip bij Soree: 'België organiseert festivals op basis van onze Fieldlab-onderzoeken'
Met Extrema België heeft Soree een festival dat half september naar alle waarschijnlijkheid wel gewoon zal plaatsvinden. Daar is hij als vanzelfsprekend blij mee, maar begrijpen doet het niet. ,,De festivals in dit land worden succesvol georganiseerd op basis van ónze Fieldlab-onderzoeken. Waarom kan het hier dan niet? Alsof corona ophoudt bij de grens.”
Onder de naam ‘Unmute Us’ gaat de evenementenbranche zaterdag de straat op om te demonstreren in de grote steden. Hoewel Van Hoff en Soree solidair zijn en hierbij aanwezig zullen zijn, hebben ze beiden niet de illusie dat de overheid zich hier iets zal aantrekken. ,,Voor de grote groep zzp-ondernemers in onze branche is het echter wel fijn om even de straat op te gaan en heel hard ‘klote’ te roepen. Want dat is het. We zijn overgeleverd aan de grillen van onze bestuurders. Hoe lang gaat dat nog duren?”