Nieuws Maatregelen

Vakbond: Boa's niet verantwoordelijk voor controleren coronapas

Boa's gaan vanaf zaterdag 25 september gewoon handhaven of horecaondernemers en andere uitbaters controleren op de coronapas bij hun bezoekers. Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP. Het gaat de boa's echter een stap te ver om zelf te controleren of bezoekers over een coronapas beschikken.

Afran Groenewoud (NU.nl) 15 september 2021

Corona pas controle boa ondernemer persconferentie rutte 25 september

Afbeelding ter illustratie. Bron: ANP

Het demissionaire kabinet maakte dinsdag bekend dat er vanaf zaterdag 25 september geen afstand meer gehouden hoeft te worden, maar dat een coronatoegangsbewijs wel verplicht wordt in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden.

In een reactie op de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van dinsdag zei Gerrits diezelfde avond dat het controleren van coronatoegangsbewijzen in de horeca niet de taak van boa's is. Daar staat Gerrits woensdag nog steeds achter, schrijft NU.nl. Maar dat betekent dus niet dat de boa's zich helemaal niet met de coronapassen zullen bezighouden.

Hier lees je hét ondernemersnieuws, met reacties van relevante experts, over de persconferentie: Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

De verantwoordelijkheid van de coronapascontrole ligt bij ondernemers zelf, herhaalt hij namens 10.000 van de ongeveer 25.000 boa's. ,,Desnoods moeten ze beveiligers gaan inhuren." De boa's willen die controle zelf niet doen omdat ze naar eigen zeggen onvoldoende beschermd zijn tegen mensen die gewelddadig gedrag vertonen wanneer hun coronapas wordt gecontroleerd.

Veiligheid van de boa staat voorop

De Nederlandse BOA Bond steunt de uitspraken van Gerrits, laat de bond weten aan NU.nl. Rond de handhaving op de coronapas staat volgens een woordvoerder de veiligheid voorop. ,,Gasten controleren op hun telefoon leidt tot potentieel gevaarlijke situaties waarvoor de boa niet is uitgerust", aldus een woordvoerder.

Rond het handhaven van de avondklok vond vakbond BOA ACP het ook een slecht idee om boa's te laten handhaven. Ze zouden gevaar lopen omdat er veel gewelddadige protesten waren tegen de maatregel. In maart werden twee boa's mishandeld toen ze een overtreder van de avondklok staande hielden.

Lees ook: Overzicht: dit zijn de coronamaatregelen die 25 september ingaan

Geld om extra boa's op te leiden ligt nog niet op tafel

Volgens Gerrits is toegezegd dat er geld zou komen om extra boa's op te leiden, maar is daar tot nu toe niets van terechtgekomen. Hij weet niet welk bedrag er is toegezegd. Gerrits is blij als er daadwerkelijk extra geld komt, maar niet om daarmee boa's te laten handhaven op de coronapas. ,,Dat is geen taak voor boa's."

Om boa te worden moet je een mbo-opleiding van ongeveer drie jaar volgen. De coronapas is al vanaf 25 september verplicht in de horeca. ,,Nu moet dit probleem vóór die tijd opgelost worden", aldus de voorzitter van de BOA ACP. ,,Je kunt niet in tien dagen een boa opleiden. Op die manier doe je alsof hun kwaliteiten en opleiding niets voorstellen."

Coronapas vanaf 25 september nodig in aantal sectoren

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat er vanaf 25 september geen afstand meer gehouden hoeft te worden, maar dat een coronatoegangsbewijs wel verplicht is in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden.

De coronapas is nodig bij zowel de lunchtent om de hoek als de voetbalkantine. Uitzondering zijn doorstroomlocaties zoals musea en bibliotheken. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest en wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws