Nieuws Maatregelen

We mogen versoepelen, maar dat is voor winkeliers best spannend: ‘We zijn ook een beetje bezorgd’

De kogel is door de kerk: er zijn versoepelingen in aantocht. Dat maakt genoeg mensen blij, maar er klinkt ook een grote ‘maar’. „Het wordt steeds moeilijker voor onze vrijwilligers om te handhaven. En wij zijn niet degenen die de maatregelen bedenken.”

Josselin Gordijn (AD) 22 april 2021

Tim Jongerius en Esther Sant van Keck en Lisa Keck en Lisa

Tim Jongerius en Esther Sant van woonwinkel Keck en Lisa: ,,We hebben niet de opleiding tot politieagent gedaan.” Foto: Keck en Lisa

Ja, ze kijken er naar uit. Weer mensen in hun winkel, geen afsprakensysteem meer, niet langer mensen op de stoep die tóch zonder afspraak naar binnen proberen te komen. Tim Jongerius en Esther Sant zijn de eigenaren van Keck & Lisa, een populaire Utrechtse woonwinkel met twee vestigingen in de binnenstad. „We voelen ons natuurlijk al een jaar beperkt en dit voelt weer als een beetje lucht. We zijn er blij mee”, zeggen de twee tegen het AD.

Vanaf 28 april mag de zaak haar deuren weer openen. Net als vóór de sluiting in december, mag Keck & Lisa maximaal vier klanten tegelijk in de winkel ontvangen. „We hebben nieuwe ‘wachtrijstickers’ die we voor de winkel op de grond plakken, zodat mensen daar op anderhalve meter in de rij kunnen wachten als ze naar binnen willen”, vertelt Tim. ,,We gaan zelf bij de deur staan om het bezoek in goede banen te leiden. Natuurlijk zijn we ook een beetje bezorgd, omdat mensen niet massaal naar de winkels moeten komen en als ze wel komen, ze zich aan regels moeten houden.”

De eigenaren hopen dat bezoekers zélf hun verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar aanwijzingen van het personeel. „We kunnen nu bewijzen dat we veilig open kunnen, maar hebben niet de opleiding tot politieagent gedaan.”

Lees ook: Witteveen optimistisch over toekomst Blokker: 'Nieuwe winkelen wordt spectaculair'

Studie voelt als een thuiscursus

Wie ook weer - een beetje - mogen, zijn de studenten; vanaf maandag 26 april gaan universiteiten en hogescholen weer open en mogen studenten één dag in de week naar school. Een goede zaak, volgens Stan Liebrand van Vidius, de belangenbehartiger van studenten en studentenorganisaties in Utrecht.

„Pas sprak ik met een paar eerstejaars die zeiden: ‘Ik voel me geen Utrechtse student’. Dat is geen natuurramp, maar wel jammer dat zij het begin van hun studententijd als een thuiscursus ervaren.” Liebrand vertelt dat de sociale relaties van studenten onderling onder druk zijn komen te staan door corona. „Contact leg je makkelijker fysiek dan online en je kunt zoveel hebben aan elkaars steun. Zorgen hebben we niet echt; we hebben er vertrouwen in dat dit veilig kan.”

De versoepelingen zorgen voor een ‘dubbel’ gevoel bij de Utrechtse geneeskundestudenten „We zijn blij voor de studenten omdat we merken dat er behoefte is aan fysiek contact, maar deze situatie heeft twee kanten”, vertelt Mischa Schijvens, praeses van de Medische Studenten Faculteitsvereniging Utrecht Sams. ,,We weten hoe hoog de druk in de zorg is. Dat is iets wat steeds terugkomt in de gesprekken die we voeren.”

De studievereniging draagt haar steentje bij in de zorg: zo zamelen ze kaarten in voor ic-personeel en regelden ze samen met het UMC Utrecht avondmaaltijden voor ic-medewerkers. „Zodat ze echt even pauze konden houden. Het is fijn iets bij te kunnen dragen.”

"Natuurlijk zijn we ook een beetje bezorgd, omdat mensen niet massaal naar de winkels moeten komen"

Tim Jongerius en Esther Sant, woonwinkel Keck en Lisa

Regels aangescherpt, als het moet minder toeschouwers

Dan zijn er de sectoren waar nog níet versoepeld wordt, maar er wel wordt gedeald met Nederlanders die coronamoe zijn. Voetbalvereniging De Meern stuurde gisteren een mail naar haar leden waarin wordt gewezen op het strikter naleven van de coronamaatregelen. ‘Velen hebben dat al zonder morren gedaan; fantastisch. Maar helaas een te grote groep niet. Met, netjes geformuleerd, veel verbaal onbegrip richting onze vrijwilligers. Daardoor komen we als club in de problemen.’

„Het wordt steeds moeilijker voor onze vrijwilligers om te handhaven”, zegt Wim Stolwijk, voorzitter van de club. „Ouders van spelers komen in de weekenden in grote getalen het veld op. Wij zijn bloedzuinig op onze vrijwilligers en wat die nu naar hun hoofd krijgen. Terwijl wij niet degenen zijn die de maatregelen bedenken.”

De club hanteert een ‘tweestapsraket’: „Verandert het na dit weekend niet, dan hebben we geen andere keus dan het weekend erop de toegang voor belangstellenden verder te beperken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws