Nieuws Maatregelen
Met deze drie fases wil VNO-NCW 'Nederland van het slot halen'
VNO-NCW heeft een drie fases-plan opgesteld om te komen tot een ‘test-samenleving’, waardoor Nederland weer ‘vrijwel normaal’ kan leven. Zonder anderhalve meter afstand en alle horeca weer open.

Foto: ANP.
In het persbericht over het plan voor een 'test-samenleving' schrijft VNO-NCW: 'De zorg is overbelast en de huidige corona-aanpak met gedragsmaatregelen en lockdowns doet steeds meer pijn in de samenleving; eenzaamheid, polarisatie, somberheid, faillissementen en werkloosheid. Mensen houden het steeds minder vol. Reikhalzend wordt uitgekeken naar een vaccin maar het is nog maar de vraag wanneer dat op grote schaal beschikbaar is en hoe goed het werkt. En we staan nog maar aan het begin van de donkere wintermaanden. Mensen hebben behoefte aan perspectief.'
Om Nederland dat perspectief te geven heeft VNO-NCW een concept ontwikkeld: ‘de test-samenleving’. Uitvoering van dit plan kan Nederland uit deze negatieve spiraal halen met per saldo minder maatschappelijke en economische kosten.
VNO-NCW: dit is een haalbaar plan
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ‘Door komende tijd in regio’s met veel besmettingen iedereen te testen kan het virus zónder complete regionale lockdowns met een grote klap snel in kaart worden gebracht en worden uitgedoofd. Door in de fase daarna massaal te gaan testen houden we het virus buiten de deur. Zo raakt de zorg niet opnieuw overbelast en krijgen mensen hun bewegingsvrijheid terug. Nederland kan op die manier van het slot. Door deze aanpak kunnen we tegen relatief geringe kosten veel maatschappelijk en economisch leed voorkomen. Op basis van gesprekken met experts, onze ervaringen met de XL-snelteststraten, ervaringen uit het buitenland en berekeningen denken wij dat dit een haalbaar plan is, dat ons land de lucht kan geven waar iedereen zo naar snakt.’
'De kosten van een testsamenleving vallen bovendien in het niet bij de maatschappelijke en economische schade voor Nederland als we het níet doen'
Nederland van het slot halen
,,Onze berekeningen laten zien dat twee miljoen testen per week vanaf januari 2021 al mogelijk is. De Denen halen dit soort aantallen nu al en ook de VWS-ambities gaan in die richting. De huidige plannen van het kabinet, met ook de nieuw opgebouwde testinfrastructuur, zijn daarmee de perfecte springplank om dit voor elkaar te krijgen", stelt Ingrid Thijssen. ,,De kosten van een testsamenleving vallen bovendien in het niet bij de maatschappelijke en economische schade voor Nederland als we het níet doen. Het allerbelangrijkste is dat mensen hierdoor weer licht aan het eind van de tunnel kunnen zien."
Dit zijn de drie fases
Fase 1: Grote klap: grootschalig testen in regio’s met veel besmettingen
In de testsamenleving vindt in regio’s met hoge besmettingscijfers een ‘grote klap’ plaats waarbij in een korte periode de hele lokale bevolking in enkele rondes wordt getest. Ben je positief dan blijf je tien dagen thuis. Zo kan het virus in korte tijd met naar schatting 85% worden teruggebracht. De tests worden uitgevoerd door mobiele testteams. Komende maanden kan zo in enkele brandhaarden het virus dus sterk worden teruggedrongen zonder dat vergaande regionale lockdowns nodig zijn.
Fase 2: Leven zoals in de zomer van 2020 dankzij meer testen
In de volgende fase kunnen we leven zoals in de zomer van 2020: de horeca is open, we kunnen naar kantoor, bijeenkomsten zijn toegestaan – zij het nog met het anderhalve meter voorschrift en een maximum aantal bezoekers.
Bij klachten laat je je testen, als je positief bent blijf je tien dagen thuis. Blijkt uit bron- en contactonderzoek of uit de corona-app dat je in contact bent geweest met een besmet persoon, dan ga je in quarantaine. Kun je niet thuiswerken? Dan laat je je dagelijks testen. Met een groene (negatieve) test in de hand mag je die dag aan het werk.
Je kunt ook weer reizen want met een recente negatieve test in de hand mag je het vliegtuig in. Inkomende reizigers moeten dat ook hebben.
Fase 3: Terug naar een ‘vrijwel normaal’ leven dankzij massaal testen
Nederland gaat weer open. De anderhalve meter regel geldt niet meer. De regels rond testen bij klachten, quarantaine en reizen zijn natuurlijk nog net zoals in fase 2. Horeca, bioscopen, evenementen, theaters, etc. zijn nu weer gewoon open voor iedereen met een ‘groene’ testuitslag van die dag.
We houden het virus wel in de gaten. Dat gebeurt via de rioolwatermetingen en steekproeven. Komt een besmettingshaard in beeld dan worden de mensen die daar wonen, werken of leren allemaal getest.
ANP-foto onder: Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW.