Nieuws Maatregelen

Cristel van de Ven (VZN) teleurgesteld over wegstemmen motie afschaffen partnertoets

‘Onbegrijpelijk’ noemt VZN-voorzitter Cristel van de Ven het uitblijven van steun voor zelfstandige ondernemers in nood. PvdA, GroenLinks en SP hadden donderdag tevergeefs een motie ingediend om de partnertoets te schrappen als bindend criterium om aanspraak te kunnen maken op de Tozo-regeling.

Jeroen Mirck 26 februari 2021

Vzn cristel van de ven

,,Mijn telefoon staat roodgloeiend”, zegt Van de Ven. ,,Zelfstandigen vertellen me dat het water hen echt aan de lippen staat. Ik had net nog een huilende ondernemer aan de lijn die geen Tozo krijgt omdat zijn vrouw een Wajong-uitkering heeft. Daarmee komt hun huishouden net boven het sociaal minimum uit en komt hij niet in aanmerking voor de regeling. Terwijl zijn werk door corona echt stil ligt.”

Lees ook: Meerderheid Tweede Kamer tegen schrappen partnertoets

Met het sneuvelen van de motie gaat er voor dit soort schrijnende gevallen niets veranderen. De drie linkse partijen wilden de partnertoets schrappen uit de Tozo-regeling, ,,overwegende dat de TONK veel maatwerk van gemeenten verwacht, terwijl met het schrappen van de partnertoets in één keer veel meer mensen geholpen zijn”. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie, evenals de SGP. Daarmee haalde de motie geen meerderheid.

‘Politiek heeft verkeerd beeld van zzp-ondernemers’

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) maakt zich al langere tijd hard voor het schrappen van de partnertoets. Van de Ven: ,,Dit raakt veel zzp-ondernemers echt heel hard. Het beeld van de politiek over zzp-ondernemers in nood klopt niet: het lijkt wel alsof men denkt dat het allemaal mensen zijn met een webwinkel voor kinderkleertjes terwijl hun partner tandarts is. Maar het gaat ook over koeriers, taxichauffeurs en zelfstandige toiletjuffrouwen, met partners met een Wajong- of AOW-uitkering of een klein loon.”

"Het beeld van de politiek over zzp-ondernemers in nood klopt niet: het lijkt wel alsof men denkt dat het allemaal mensen zijn met een webwinkel voor kinderkleertjes terwijl hun partner tandarts is"

Cristel van de Ven, voorzitter van VZN

‘TONK is ingewikkeld uitvoerbaar’

Leden van VZN hebben zitting in de Tozo-klankbordgroep van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en bepleiten daar al langer dat de coronaregeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) ingewikkeld uitvoerbaar is. ,,Wij waarschuwen dat de TONK het niet gaat brengen voor noodlijdende zelfstandigen. Gemeenten worstelen met de uitvoering.”

Tegenstanders van de motie benadrukken dat gemeenten zouden hebben aangegeven het uitvoeringstechnisch niet aan te kunnen als er aanpassingen plaatsvinden in de Tozo, maar volgens Van de Ven maakt afschaffing van de partnertoets die uitvoering juist eenvoudiger. ,,Gemeenten hoeven dan juist minder te controleren. En vorig jaar kon het wel.”

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): 'Verlaging TVL-drempel is stap dichterbij'

Vliegende herstart voor zelfstandigen

In de Tweede Kamer werd nog een tweede 'Tozo-motie' in stemming gebracht. De PvdA stelde voor om een crisistoelage toe te kennen aan zelfstandigen en kleine ondernemers, maar ook die motie kreeg te weinig steun. Van de Ven: ,,Zo’n veegregeling is een aardig alternatief als het schrappen van de partnertoets het niet zou halen, maar ook daar gingen een meerderheid van de Tweede Kamer helaas niet in mee.”

Waar het Van de Ven om gaat is ,,dat zelfstandige ondernemers niet omvallen en dat hun bedrijf uitdooft”. De VZN-voorzitter: ,,Zodra de economie weer op gang komt, kunnen ze dan een vliegende start maken. Op dat moment weer helemaal vanuit niets herstarten is veel moeilijker. Mocht dat nou niet zonder partnertoets lukken, dan kan het ook met harde voorwaarden, zoals voor bepaalde sectoren. Ook kun je denken aan een eenmalige compensatie. We blijven ons hoe dan ook inzetten voor steun op maat voor zelfstandige ondernemers.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.