Nieuws Maatregelen
Dit is waarom Wibra 'de randen van de wet' opzocht met heropening
Van allemansvriend tot rebel. Het imago van Wibra stond vorige week onder druk. En dat in een toch al turbulent jaar met het coronavirus, winkels die verplicht dicht moeten en een faillissement met doorstart in België. Het steekt Bas Duijsens, de topman van de winkelketen uit Epe, die positief is over de toekomst: ,,Al is het essentieel dat de winkels weer open mogen.”

Bas Duijsens, topman van winkelketen Wibra. Foto: Rob Voss
Vooraf omschreef u 2020 als het meest roerige jaar in de geschiedenis van Wibra. En toen moest deze week nog beginnen...
,,Tot deze week ging het alleen over het faillissement in België", zegt Duijsens tegen De Stentor. ,,Twee maanden lang waren alle 81 winkels dicht. We verloren 9 miljoen euro omzet en omdat België al slecht liep, gingen we uiteindelijk failliet. Ongelooflijk triest, want het kostte honderden mensen hun baan. Een dag na de herstart met 36 winkels in oktober ging België opnieuw in lockdown. Uiteindelijk mochten we openblijven met alleen essentiële artikelen, zoals poetsmiddelen. Achteraf gezien was dat hartstikke goed: we maakten omzet, ontlastten supermarkten en hoefden geen overheidssteun.”
Beïnvloedde dat uw keuze om deze week in Nederland open te gaan, ondanks de lockdown?
,,Zeker. En de regelgeving dat winkelketens open mogen voor essentiële producten als dat minimaal 30 procent van hun omzet is, zoals Hema deed. Een telefoontje met Hema haalde mij over. Zij vond dat de winkels open konden als grootste taartenverkopen van Nederland. Wat taart is voor Hema, is schoonmaakmerk Dasty voor Wibra. Een heel relevant product tijdens een pandemie! Vervolgens brak op die ene woensdagochtend de hel los.”
"De minister moet de moed hebben om toe te geven dat er een fout is gemaakt. Ik vind het niet correct om naar retailers te wijzen"
Verwachtte u de massale verontwaardiging en afkeuring?
,,Ja, maar eerder richting de regering. Zij kwam met de onduidelijke regelgeving. Dan kun je het mij, de winkelketens niet kwalijk nemen dat zij open gaan. Ik heb moeite met de vingerwijzingen naar retailers dat wij de randen van de wet opzoeken. Dat is niet zo: Wibra zit ruim boven de limiet. Alleen Dasty is al een substantieel deel van onze omzet. De vakbond was boos, maar intern gaven slechts enkele medewerkers aan dat zij moeite hadden met de beslissing.”
Voelt het verwijt als een persoonlijke aanval?
,,In België heb ik net een faillissement achter de rug op basis van de lockdown. Als Wibra formeel open mag, ben ik het naar mijn mensen toe verplicht om te vechten voor hun bestaan. De meeste filialen zijn op een locatie buiten het centrum en zo ingericht dat ze niet bijdragen aan drukte in binnensteden. En daarmee supermarkten ook echt ontlasten. Als ondernemer doe je alles om het bedrijf te laten overleven.”
Maar de intentie van de lockdown is dat zoveel mogelijk winkels dicht zijn.
,,Ik doe wat mag, maar ook wat verantwoord kan. Dat heeft Wibra in België laten zien. Uiteindelijk wachtten we woensdag de discussie af en gingen we niet open. Het is onduidelijk voor de consument om kort na opening opnieuw te moeten sluiten.”
Lees hier hoe het kabinet reageerde op de acties van Wibra, Hema en Action. Kabinet wil heropening Action, HEMA en Wibra terugdraaien
Wat vindt u van minister Hugo de Jonge, die uw actie afkeurde en vond dat u de randen van de wet opzocht?
,,Daar heb ik moeite mee. Ik begrijp natuurlijk dat volksgezondheid voor elk economisch belang gaat. Daarvoor worden regels gemaakt. Wat niet kan, is dat je een regel maakt dat ketens open mogen, maar een dag later zegt dat het niet de bedoeling is. De minister moet de moed hebben om toe te geven dat er een fout is gemaakt. Ik vind het niet correct om naar retailers te wijzen, want wij hielden ons aan de regels.”
Heeft u achteraf gedacht: dit had ik niet moeten doen?
,,Nee. Om de redenen die ik al gaf.”
Overleeft Wibra de Nederlandse lockdown?
,,Ja, want het gaat - mede door de schoonmaak- en kerstartikelen - goed met de omzet en we hebben een nieuw winkelconcept ontwikkeld. Wij willen de budgetkoper, die zonder Wibra het einde van de maand niet haalt, houden en de koopjesjager winnen. De winkels worden gezelliger ingericht en verdeeld in werelden: schoonmaken, keuken, kleding en decoratie. We richten ons meer op vrouwen, die duidelijk het grootste deel van onze bezoekers zijn. Het aanbod van meer mannelijke artikelen, zoals gereedschap en herenkleding, wordt verminderd.”
"Voorlopig wordt de webshop nog niet belangrijker. Onze strategie is afgestemd op de klant in de winkel, die ook een impulsaankoop doet"
Is het verleidelijk om te experimenteren met grotere marges, zoals retaildeskundige Cor Molenaar suggereert?
,,Wibra is groot geworden door kleine marges. Eigenaar Ron Wierdsma, voor wie ik groot respect heb, heeft vijftig jaar mede aan dat imago gewerkt. Wij moeten niet gek doen en loyaal blijven aan de klant, dus de verleiding valt mee.”
Wordt de webshop belangrijker?
,,Voorlopig nog niet. Onze strategie is afgestemd op de klant in de winkel, die ook een impulsaankoop doet. Wibra Zakelijk, waarbij bedrijven - van restaurant tot fietsenmaker - grote hoeveelheden schoonmaakmiddelen online kunnen kopen, loopt goed. Dat willen we uitbreiden, bijvoorbeeld met de online verkoop in België.”
Wat is u dit jaar het meest bijgebleven?
,,Het faillissement in België heeft veel indruk gemaakt. De onderneming is kleiner, maar gezond. Daardoor kan ik de pijn relativeren. Anders had ik harder moeten ingrijpen en had het uiteindelijk nog meer mensen getroffen. Dat sterkt mij in het gevoel dat ik het goed heb gedaan, hoe wrang het ook is. En sinds die betreffende week blijft de winkelsluiting me bij. Je bent volledig afhankelijk van anderen, denkt het goede te doen en toch staat de wereld op zijn kop.”
Hoe ziet u de toekomst?
,,In crisistijd hebben mensen minder te besteden of ze besteden minder. Prijsvechters doen het dan in het algemeen goed en zien een kleinere teruggang in omzet dan winkels met reguliere prijzen. Dat en onze scherpere positionering stemt mij positief. Al is het essentieel dat de winkels weer open mogen, want daar doe je het uiteindelijk voor.”