Nieuws Maatregelen
Waku Waku heropent: ‘Kapot en uitgeput, maar ook strijdlustig’
Zwaar geëmotioneerd zaten ze op de bank toen hun zaak werd gesloten, maar vandaag gaan de deuren van het omstreden Utrechtse restaurant Waku Waku weer open. Maar dan voorlopig in de vorm van een winkel, vertellen eigenaren Floris Beukers (40) en Naphassa Parinussa (33). De twee doen voor het eerst na alle onrust hun verhaal. ,,We zijn kapot en uitgeput, maar ook strijdlustig.”

Naphassa Parinussa en Floris Beukers eten zelf plantaardig en willen de wereld kennis laten maken met hoe lekker eten kan zijn zonder dierlijke producten. © Angeliek de Jonge
Emotioneel was het, zegt het stel tegen het AD. Het veganistische restaurant waar het stel al zijn spaargeld in heeft geïnvesteerd, waar ze de grenzen van de plantaardige keuken willen verleggen, is in één klap geen vanzelfsprekendheid meer als burgemeester Dijksma het op maandagavond 27 september wil sluiten. ,,We zaten met tranen in de ogen op de bank, je staat met je rug tegen de muur. We hebben álles erin gestoken. En dan dit. Maar het maakt ons óók strijdlustig. Het coronabeleid is een probleem en hoeveel mensen ons kwamen steunen, maakt wel duidelijk dat wij niet de enigen zijn die hier zo over denken."
Ze staan er nog steeds vierkant achter: Beukers en Parinussa zijn vóór vrijheid en willen niet discrimineren. Het is half september als ze horen over invoering van de coronapas. Ze zien hoeveel restauranthouders zich online tegen de pas uitspreken en denken: nu gaat het gebeuren. 'Laten we ons hoofd boven het maaiveld uitsteken en als horeca de handen ineen slaan. Als iedereen zich verzet, vormen we een sterk front', is de gedachte.
Tijdens de persconferentie op dinsdagavond 2 november worden de nieuwe maatregelen bekend gemaakt. In onze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en reacties van het ondernemersnieuws.
Op social media plaatsen Beukers en Parinussa een bericht dat zij in hun restaurant niet op de QR-code controleren. Het levert ze duizenden reacties op. ,,We hebben haatberichten gehad, maar veel meer positieve reacties." Het statement past bij ze: Beukers en Parinussa zijn activistisch én idealistisch.
De aankondiging zorgt voor ze het weten voor een sneeuwbaleffect. Dat begint al op de donderdag vóórdat de coronapas wordt ingevoerd. ,,Er kwam een handhaver van de gemeente langs, die ons vroeg of we écht niet wilden controleren en of we er niet nog eens over na wilden denken", vertelt het stel, vanuit het gesloten restaurant.
Daar bestaat voor het tweetal geen twijfel over. Discrimineren aan de deur, dat gaan ze écht niet doen. Want dat is hoe zij de coronapas zien: een manier om ten onrechte onderscheid te maken tussen mensen. Op zaterdag komt er vervolgens wéér een boa langs. Of het stel het zeker weet? Anders volgen er sancties vanuit de gemeente. De maandag daarop doet het paar daarom zijn verhaal tegen het AD: ze zijn klaar voor de strijd, vertellen ze, ook al zal dat leiden tot sluiting van de zaak.
Lees ook: Coronaprotesten bij restaurant Waku Waku gaan door, 225.000 euro crowdfunding
Protesten Waku Waku
Het artikel zorgt ervoor dat honderden mensen zich voor Waku Waku verzamelen, om de ondernemers te steunen of om hun onvrede over de coronapas of het vaccinatiebeleid te uiten. Op maandag, als de gemeente laat weten dat de zaak dicht moet, ontstaat een menselijke haag voor de deur van het restaurant. Dat gaat volgens Beukers en Parinussa op een vreedzame manier. ,,De emoties liepen hoog op, maar het voelde heel goed om door zoveel mensen gesteund te worden."
Ook op dinsdag trekken er weer honderden mensen richting de veganistische zaak. Ze parkeren zich met hun kont op de stoep, hebben spandoeken bij zich, maken muziek. Er staan goedmoedige demonstranten, mensen in militaire kleding en ook enkele bekende aanhangers van extreem-rechts. Tientallen politieagenten houden alles in de gaten. Volgens Beukers en Parinussa is er, ondanks de serieuze aanleiding, toch een 'festival-vibe'. ,,Het was een feestje, gemoedelijk. De politie stond gezellig te kletsen met iedereen en er werd gelachen."
Verbod protesten voor Waku Waku
Een dag later slaat de sfeer om. Het wordt verboden om voor de deur van Waku Waku te demonstreren en omdat daar tóch mensen staan en zitten, besluit de politie in te grijpen met een ME-eenheid. Parinussa en Beukers zijn samen met een man of tien in de zaak, als de politie binnenkomt. ,,Het was echt buitenproportioneel met paarden en heel veel man mobiele eenheid. Tientallen politievoertuigen. Het personeel schrok zich rot."
Jullie hebben je restaurant opgeofferd voor het groter goed, maar uiteindelijk heeft dat weinig veranderd voor de coronapas. Hoe kijken jullie nu terug? Had je iets anders willen doen?
,,Het was mooi, hoe we werden gesteund en hoe groot het werd opgepakt. We hebben zeker geen spijt, maar het was wel emotioneel en uitputtend. We slapen eerlijk gezegd nog steeds minder goed. Als we erop terugkijken, zouden we misschien niet op social media hebben gepost dat we niet zouden checken op de QR-code. Maar dat zou uiteindelijk uitstel van executie zijn geweest, want het was sowieso uitgekomen. Ik (Floris, red.) denk hier regelmatig aan; namen we de juiste beslissing? Ik had gehoopt dat meer horecamensen zouden opstaan en ben teleurgesteld dat ze dit niet deden. Naphassa heeft geen moment getwijfeld."
Deze week verschijnt er vanwege de persconferentie-Rutte dagelijks elke ochtend een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief
Naphassa, hoe was het voor jou?
,,Het was fijn geweest om op zwangerschapsverlof te kunnen met een goed draaiend restaurant, dat kan nu niet. De dag na de rechtszaak voelde ik een dag de baby niet. Daar schrokken we van. Daarna hebben we rust genomen. Maar aan de andere kant gaf alles ook energie."
Wat vonden jullie ervan dat niet alleen jullie klanten, maar nog veel meer soorten mensen, onder wie enkele bekende neofacisten, zich bij jullie aansloten?
,,We hebben hier inderdaad berichten over gezien in de media. Zelf ben ik, nadat een personeelslid aangaf zich hier zorgen over te maken, naar buiten gelopen. Ik heb gekeken en rondgevraagd, maar ik heb geen extreemrechtse mensen gevonden. Het viel me wel op hoe divers het publiek was. Jong, oud, zwart, wit, dik, dun, gevaccineerd en niet gevaccineerd. En dát had nou volgens ons juist het nieuws moeten zijn. Iedereen die erbij was, heeft kunnen ervaren welke energie er vrijkomt als we, ondanks onze uiteenlopende overtuigingen, de neuzen dezelfde kant op richten."
Hoe kijken jullie hierop terug over tien jaar?
,,Dan is de kleine geboren en kunnen we hem vertellen dat we ons best hebben gedaan. Dan zijn we trots. Ook al bestaat het restaurant dan, in het slechtste geval, niet meer. Dan doen we vast andere mooie dingen."
Via een crowdfundingsactie werd 255.000 euro opgehaald. Waar gaat dat geld naartoe?
,,Sowieso de vaste lasten. Huur, energie. Advocaatkosten. Dat loopt nu al in de tienduizenden euro's. 15.000 euro gaat naar het crowdfundingsplatform, er gaat nog belasting vanaf. We moeten Waku compleet opnieuw uitvinden, want wij gaan gewoon door.''
Welke toekomstplannen hebben jullie?
,,We zijn alweer bezig met allerlei dingen. Dinsdag opent onze takeawaywinkel. In het centrum van Utrecht kun je bijna nergens biologisch fruit en groente krijgen, dus hebben wij ons restaurant omgebouwd om hier straks allemaal lekkere dingen te verkopen. Denk aan huisgemaakte, plantaardige taarten, Franse vegan kazen, kimchi, jam, soep, granola. De week daarna volgt de kapsalonfabriek, dan kun je - net als in de coronatijd - vegan kapsalons (patatje met toebehoren, red.) bij ons bestellen. Later komt er nog een leuk project, maar daar kunnen we nog niet te veel over zeggen. We hopen eigenlijk vooral dat de coronapas snel verleden tijd is, zodat we weer een restaurant kunnen worden."