Nieuws Maatregelen

Na ophef Google: werkgever mag personeel niet verplichten tot vaccinatie

Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor terugkeer naar de werkvloer, zoals Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland. Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Werkgevers mogen personeel niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.

REDACTIE/ANP 29 juli 2021

Verplicht vaccineren vaccin goodle werkvloer kantoor werknemer bedrijven wetgeving vakbonden

Google Nederland zegt dat het te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het VS-beleid van verplicht vaccineren heeft voor medewerkers hier. Foto: Shutterstock

Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. ,,De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten", zegt een woordvoerder van FNV.

VNO-NCW zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. ,,Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid."

''Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten''

Woordvoerder FNV

Google eist van werknemers dat ze gevaccineerd zijn als ze weer terug willen naar kantoor

Google maakte woensdag bekend van alle werknemers te eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. De maatregel geldt in eerste instantie voor de Verenigde Staten en gaat de komende weken al in bij de Amerikaanse vestigingen. Later zouden andere landen moeten volgen, mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de wetgeving het daar toestaat.

Google Nederland laat weten dat het te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het nieuwe beleid heeft voor medewerkers van het bedrijf hier. In totaal telt Google Nederland ongeveer 900 werknemers. In het hoofdkantoor in Amsterdam werken zo'n 400 mensen, bij de datacentra circa 475.

Lees ook: Ondernemers in knel door thuisquarantaines: ‘Geen personeel te vinden’

Ook Facebook is streng in eigen land: verplichte coronaprik werknemers

Google schoof vanwege de opleving van de zeer besmettelijke Delta-variant de datum waarop werknemers weer regelmatig naar kantoor moeten komen op naar 18 oktober. Tot die tijd mogen Google-werknemers volledig thuiswerken als ze willen.

Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen en bekijkt of die regels mettertijd ook in andere landen moeten gelden.

Lees ook: Werknemers maken zich zorgen over terugkeer naar kantoor nu Delta-variant terrein wint

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws