Nieuws Maatregelen

'Enorme kater' door voorwaarden bij winkelen op afspraak

Een enorme kater. Dat is waar Gerrit Jan Faber als eigenaar van Intersport Luxen woensdagochtend naar eigen zeggen mee wakker werd. Tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge kreeg hij te horen dat winkelen op afspraak vanaf 3 maart wordt toegestaan. De voorwaarden die daaraan worden verbonden zijn volgens de retailer uit Leeuwarden echter veel te zwaar.

Robbert Daalder 24 februari 2021

Persconferentie dinsdag rutte gerrit jan faber intersport leeuwarden

Intersport Luxen-eigenaren Babette en Gerrit Jan Faber mogen per 3 maart klanten op afspraak ontvangen. Foto: Intersport Luxen

,,Winkelen op afspraak is een goede start”, zegt Faber. ,,Niet de beste, maar acceptabel. Ik werd woensdag alleen wakker met hoofdpijn omdat we tijdens een shopmoment alsnog maar twee mensen op een verdieping mogen hebben. Met onze bovenverdieping betekent dit concreet vier mensen per keer. Ik baal ervan omdat er totaal geen rekening wordt gehouden met de winkeloppervlakte. Ik heb hier ruim 1.200 vierkante meter. Geloof mij: als ik hier vierentwintig mensen per uur rond heb lopen die door vier medewerkers geholpen kunnen worden, kom je elkaar niet eens tegen.”

Lees ook: Dit zijn de vier coronaregels voor 'winkelen-op-afspraak' vanaf 3 maart

Faber wil klanten op maat bedienen en kiest voor tijdslot van half uur

Faber, die de sportwinkel samen met zijn vrouw Babette runt, geeft aan dat hij per 3 maart met tijdsloten van een half uur gaat werken. ,,Daar valt inderdaad meer uit te halen, maar dat wil ik niet. Ik wil het werk voor een klant niet afraffelen om per dag maar zoveel mogelijk mensen over de vloer te hebben. Ik wil ze op de juiste, uitgebreide manier te woord staan. Om de klantenstroom te spreiden, hebben we de openingstijden verruimd en zijn we van 9.00 tot 20.00 uur geopend.”

"Laat het kabinet ook maar eens 80 procent van hun salaris inleveren. Dan voelen ze precies hetzelfde als wat ondernemers nu voelen"

Gerrit Jan Faber, franchisenemer Intersport Luxen

De versoepelde maatregelen zijn voor Faber slechts een doekje voor het bloeden. De ondernemer zit met een brutowinstschade van 260.000 euro. Hij onderstreept meerdere malen dat zijn winkel echt niet maximaal gevuld hoeft te worden met klanten, maar dat hij wel een boterham moet kunnen verdienen. ,,Er wordt mij gevraagd om 80 procent van mijn salaris in te leveren, terwijl betrokken politici er geen cent op achteruit gaan. Laat hen ook maar eens zoveel inleveren. Dan voelen ze precies hetzelfde als wat ondernemers nu voelen.”

Lees ook: Deze retailer is al het vertrouwen kwijt: 'We strijden alleen nog voor het pensioen van vader"

Terug naar het oude normaal van vóór 15 december

Gevraagd naar zijn verwachtingen van de volgende persconferentie van Rutte en De Jonge, zegt Faber te rekenen op verdere versoepelingen binnen de retail. Hij verwijst daarbij naar de situatie van vóór 15 december, toen een maximaal aantal klanten, anderhalve meter afstand, handen desinfecteren bij binnenkomst en duidelijke looprichtingen volstonden tijdens winkelbezoek.

Geen voordeel van verruimde TVL

,,We willen een passant die toevallig nieuwe sportsokken nodig heeft ook gewoon binnen kunnen laten. Daar gaan we niet tegen zeggen dat hij eerst een afspraak moet maken om vervolgens pas vier uur later terug te mogen komen", aldus Faber, die vooralsnog geen voordeel heeft van de op woensdag aangekondigde verhoging van de maximumbedragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). ,,Zolang het Europees Parlement hier nog geen goedkeuring voor geeft, ontvang ik niets extra's."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.