Nieuws Maatregelen
Winkeliers die voorraad met verlies verkochten moeten coronasteun terugbetalen
Winkeliers die omzet draaiden door hun voorraad van de hand te doen, raakten daardoor coronasteun kwijt. Veel meer ondernemers dan verwacht moeten de overheidshulp terugbetalen die ze vorig jaar ontvingen, door weeffouten in de haastig opgezette regelingen.

Winkeliers worden afgerekend op de omzet die ze afgelopen jaar met de verkoop van overtollige voorraad hebben gemaakt. Foto: ANP
Winkeliers deden het afgelopen jaar overtollige voorraad van de hand aan opkopers omdat ze de spullen door de verplichte sluiting of het wegblijven van klanten niet meer konden verkopen. Ze worden nu afgerekend op de omzet die ze daarmee hebben gemaakt, schrijft het AD.
,,Iedereen in mijn omgeving die acuut geld nodig had, heeft vorig jaar zijn voorraad verkocht”, zegt Bart de Groot van de Amsterdamse modewinkel Cowboys to Catwalk. ,,Soms tegen inkoopprijs, maar vaak met verlies. Op die manier kregen we nog een beetje geld binnen. We hebben dat verlies genomen, maar worden nu in de afrekening voor onze steun gepakt op de omzet die dat heeft opgeleverd.”
Ondernemers moesten cijfers schatten
Het gaat daarbij zowel om salarissteun NOW als om de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) die mede op basis van omzet worden uitgekeerd. Bij de eerste NOW-regeling moesten ondernemers vorig jaar de omzetval en salariskosten tussen maart en juni opgeven om in aanmerking te komen voor steun. Veel ondernemers moesten die cijfers schatten.
- Ruud Mansveld is specialist op het gebied van elektrotechniek en moet eveneens NOW-steun terugbetalen. Het gaat hier echter om het astronomische bedrag van 800.000 euro. Lees hier zijn verhaal.
"Als ze in eerste instantie het werk goed hadden gedaan, dan was dit niet nodig geweest"
Lees ook: Dit bedrijf wil herziening van NOW-regeling en schrijft open brief aan ministeries
Lonen betalen uit marge die er niet is
Inmiddels is het UWV aan het rekenen geslagen met de definitieve omzet- en looncijfers. In 60 procent van de ruim 144.000 gevallen wijken die af en moet er worden terugbetaald. Dat komt onder meer doordat omzetcijfers vertekend zijn geraakt door voorraadverkopen. ,,Als je veel voorraad hebt verkocht, word je nu gepakt”, zegt De Groot. ,,De overheid denkt dat uit die omzet de lonen betaald kunnen worden en kort daarom de steun. Lonen betaal je niet uit omzet, maar uit de marge. En die maak ik niet.”
Hetzelfde dreigt te gebeuren in de tweede NOW-ronde (juni tot oktober), waarvoor sinds vorige week de terugbetalingen zijn gestart. Pas eind vorig jaar kwam er een uitgebreide regeling voor overtollige seizoensvoorraden die grotendeels vergoed worden door de overheid. Maar dat geldt niet voor voorraad die eerder is verkocht.
Lees ook: Antoinette Brussee (Artistic Hair): ‘Ik moest overheidssteun terugbetalen’
Bovag: Begrip voor situatie van ondernemers
Daarbij gaat het niet alleen om modezaken, maar onder meer ook om meubelwinkels of autodealers. ,,Niemand wist bij het begin van de crisis of klanten nog zouden kopen”, zegt Tom Huyskens van autobrancheorganisatie Bovag, waarbij negenduizend bedrijven zijn aangesloten.
,,Veel dealers hebben voorraad afgestoten, soms met verlies. Vooral in de eerste maanden van de crisis. Een auto, motor of caravan die op het terrein staat, kost alleen maar geld. Het was van tevoren bekend dat daardoor problemen konden ontstaan. Maar we begrijpen heel goed dat ondernemers soms niet anders konden.”
,,We zouden graag zien dat het gerepareerd wordt en er ook naar de marge wordt gekeken. Maar ik weet niet of het realistisch is om dat nu nog te repareren. Als ze in eerste instantie het werk goed hadden gedaan, dan was dit niet nodig geweest.”
Lees ook: VZN: 'Alleen van hoop kun je niet leven. Overheidssteun voor zelfstandigen in nood'
Vooral kleinere ondernemers zwaar getroffen
Veel meer ondernemers vrezen steun te moeten terugbetalen - of hebben dat al te horen gekregen. Zoals horecazaken en winkels die zijn gaan thuisbezorgen of winkels die afhalen mogelijk hebben gemaakt. ,,Het zijn vooral kleinere ondernemers die hierdoor zwaar worden getroffen”, zegt Paul te Grotenhuis van branchevereniging INretail. ,,Terwijl juist deze groep de steun heel hard nodig heeft.”
De branchevereniging kent een hele trits oorzaken waarom ondernemers toch moeten terugbetalen. Zoals bedrijven die in 2019 getroffen zijn door brand en daardoor tijdelijk een lagere omzet maakten. Of winkeliers die hun winkel net hebben uitgebreid of vlak voor de pandemie een nieuwe vestiging hebben geopend. ,,Dat zorgt allemaal voor een vertekend beeld voor de omzetvergelijking.”
"Koolmees roept telkens dat er geen ruimte is voor maatwerk, maar het beoordelen van al die bezwaren kost ook tijd"
Januari valt ongelukkig uit als peilmaand voor laatste 'coronavrije' omzet
Ook blijkt januari 2020 als peilmaand voor de laatste ‘coronavrije’ omzet vooral in de winkelbranche ongelukkig uit te vallen. De loonkosten zijn dan relatief hoog omdat overwerk en bonussen uit de voorgaande kerstmaand worden betaald. Maar januari is ook traditioneel de maand met de laagste winkelomzet. Daardoor valt de omzetvergelijking met steunmaanden maart tot juni ongunstig uit.
Vooraf werd al gezegd dat de haastig in elkaar gezette eerste NOW-ronde niet optimaal zou zijn, maar dat eventuele gaten later konden worden gedicht. Maar volgens minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) is het nauwelijks mogelijk om met ruim 144.000 aanvragen maatwerk te leveren.
Een op de twintig ondernemers maakten al bezwaar
Bezwaar maken kan wel: tot nu heeft een op de twintig ondernemers dat gedaan en elk bezwaar moet alsnog apart worden beoordeeld. Ook zijn er al ondernemers naar de rechter gestapt. ,,Het is enorm triest dat er voor uitzonderingsgevallen geen maatwerk wordt geboden”, zegt Te Grotenhuis. ,,Koolmees roept telkens dat er geen ruimte is voor maatwerk, maar het beoordelen van al die bezwaren kost ook tijd.”