Nieuws Maatregelen

Woede om coronabeleid zwakt af: 'Het is hier gewoon goed geregeld'

Het heeft er alle schijn van dat demissionair premier Mark Rutte tijdens de eerstvolgende persconferentie geen versoepelingen aan zal kondigen. De (nacht)horeca wordt daarmee opnieuw het kind van de rekening. Een rondgang langs ondernemers in deze sector leert opvallend genoeg dat er minder sprake lijkt van onbegrip en woede. ,,Het is hier in Nederland gewoon hartstikke goed geregeld.”

Robbert Daalder 13 oktober 2021

woede-coronabeleid-versoepelingen-mark-rutte-persconferentie

Drukte aan de jeu de boulesbanen van Mooie Boules; inmiddels weer een vertrouwd beeld. Foto: Mooie Boules

,,Hoe ik de berichtgeving omtrent de uitblijvende versoepelingen heb geïncasseerd? Best prima eigenlijk”, zegt Rogier van Genugten als oprichter van Mooie Boules. ,,We komen uit een situatie waarin alles lange tijd dicht was, dus ik ben al lang blij dat we geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden en weer volop kunnen draaien. Afgelopen weekend hadden we zo’n duizend man in onze vestiging in Rotterdam. Als we daardoor wat meer QR-codes moeten scannen en om 00.00 uur dicht moeten, dan is dat maar zo.”

Alleen maar tevreden zijn over de huidige situatie

De eigenaar, die vijf locaties door het hele land bezit waar klanten jeu de boules kunnen spelen onder het genot van een goede maaltijd en een borrel, is opvallend positief in een periode waarin teleurstelling troef was. ,,Voor corona bestond ons team uit honderd mensen waarvan er uiteindelijk nog maar vijf overbleven. Dat zijn we nu weer aan het opbouwen en dus kun je alleen maar tevreden zijn over de huidige situatie. Ik kan hier mee leven. Tot 00.00 uur open zijn betekent dat je gasten niet om 23.00 uur nog eens naar een andere bar gaan. Dat is iets positiefs. Daarnaast zijn het vaak hele groepen die bij ons komen spelen. Die reserveren vooraf waardoor wij ons kunnen voorbereiden als het gaat om QR-controle. We weten wat we qua drukte kunnen verwachten. Ons bedrijfsmodel leent zich best oké voor deze maatregelen.”

"Ja, in België is alles momenteel beter, maar kijk eens naar andere landen. Dan hebben wij het hier in Nederland zo slecht nog niet"

Rogier van Genugten, eigenaar Mooie Boules

,,Natuurlijk is dit voor iedere horecaondernemer weer anders. Ik ben alleen wel van mening dat we van die negatieve tendens in de horeca af moeten. Als ik het nieuws lees, kom ik alleen maar boze horecaondernemers tegen die zich verzetten tegen de overheid. Ja, in België is alles momenteel beter, maar kijk eens naar andere landen. Dan hebben wij het hier in Nederland zo slecht nog niet. Sterker nog, ik vind dat het hier gewoon hartstikke goed geregeld is als ik kijk naar de steun die we tot nu toe hebben ontvangen.”

Gemeente Alkmaar werkt goed mee aan polsbandjesbeleid

Edwin Kat is eigenaar van Proeflokaal De Boom in Alkmaar een ook hij geeft aan niet wakker te liggen van het feit dat versoepelingen op korte termijn uit zullen blijven. ,,Het is wat het is", zegt hij nuchter. ,,Bovendien werken we hier in de stad met polsbandjes en dat gaat eigenlijk hartstikke goed. We ondervinden daarin ook veel steun vanuit de gemeente en dus vind ik het niet zo’n probleem dat de QR-codes nog niet verdwijnen. Van de sluitingstijden baal ik wel. Ik wil graag meer speling hebben zodat mijn gasten geleidelijk kunnen vertrekken.”

Kat vertelt dat dit nog een ander nadeel met zich meebrengt. Namelijk overlast op straat. ,,Alle restaurants en cafés op en rond het Waagplein (plein vol uitgaansgelegenheden in Alkmaar centrum, red.) moeten op hetzelfde moment iedereen naar buiten sturen. Wat krijg je dan? Extreme drukte. Overlast, vechtpartijtjes. Daar is niemand blij mee.”

Lees ook: Vlaamse horeca overspoeld door Nederlanders die coronaregels willen ontwijken

Huidige coronamaatregelen 'prima na te leven' op zaterdagavond

Bij de Amsterdamse tafeltennisbar Pong, House of Ping constateert men hetzelfde fenomeen. Het leidt zelfs tot boze buurtbewoners die de politie bellen. ,,Als overheid zou ik zeggen: iedereen vóór 23.30 uur binnen, en wie er daarna naar buiten gaat, komt er niet meer in”, zegt Kees Hunink. ,,Dan sijpelen de gasten langzaam maar zeker weg en ben je niemand tot last."

,,Ik heb het dan vooral over de vrijdagavond. Die is gewoon ontzettend druk. Ook omdat iedereen pas later begint met borrelen. Met het huidige personeelstekort is dat momenteel overigens een flinke uitdaging. Wat dat betreft kunnen we op zaterdag prima leven met de huidige maatregelen. Er is dan meer spreiding, mensen lopen al eerder binnen en zijn rond 23.30 uur wel een keertje voldaan en klaar om naar huis te gaan.”

Lees ook: Van der Valk Dordrecht sluit tijdelijk het restaurant voor gasten die niet blijven slapen

'Het is wat het is, protesteren heeft toch geen zin'

Waar de zoveelste ‘coronaklap’ van de overheid door deze horecaondernemers dus goed wordt opgevangen, is het gevoel bij Patrick Nijenhuis van Bar De Regenboog nog altijd slecht. Met feestcafés in Rotterdam, Nijmegen en Eindhoven moet hij het vooral hebben van de kleine uurtjes. ,,Mijn verdienmodel ligt eruit”, zegt hij. ,,Al sinds het begin van de eerste lockdown. Het is niet eerlijk. Tussen 00.00 uur en 06.00 uur bestaat corona toch ook gewoon? Maar goed, het is wat het is. Het heeft geen zin om op straat of op social media te verkondigen dat je het er niet mee eens bent, want dan heb je meteen allerlei overheidsinstanties op je nek."

,,Of mijn zaken ondanks alle tegenslagen overeind blijven?", herhaalt Nijenhuis de vraag. ,,Dat gelukkig wel. Ik richt mij op de roze doelgroep en die bestaat in mijn geval uit een vaste kern. Zij komen trouw hun biertjes kopen, maar ik weet dat dit voor andere horecazaken geen vanzelfsprekendheid is.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws