How-to Maatregelen

Zakelijk reizen naar Duitsland? Check voor vertrek deze corona-maatregelen

Duitsland heeft nieuwe maatregelen ingesteld voor bepaalde reizigers uit Nederland. Om de zaken gecompliceerder te maken: er kunnen per deelstaat extra eisen gesteld worden. Daarom moet je als ondernemer zeker rekening houden met de regels. We zetten ze voor je op een rij.

Van onze redactie 7 oktober 2020

Duitsland corona reizen regels grens

De grens tussen Nederland en Duitsland. Foto: ANP

Als je uit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Limburg en Noord-Brabant komt, moet je bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest tonen die niet ouder is dan 48 uur. Dit geldt niet als je uit de provincie Zeeland komt, meldt de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) op haar site.

Zelfquarantaine en testen in Duitsland

Als je niet kunt bewijzen dat je negatief getest bent, moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna veertien dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen of op doorreis zijn naar een ander land.

In de grensstaat Noordrijn-Westfalen heerst de quarantaineplicht niet als je een kort bezoek brengt (minder dan 24 uur), bijvoorbeeld om te tanken of om boodschappen te doen. Ook maken veel deelstaten uitzonderingen voor noodzakelijke reizen. Wil je weten wat de coronamaatregelen per Duitse deelstaat zijn? Die vind je hier.

''Als je een (zakelijke) afspraak hebt, volg dan altijd de afstands- en hygiëneregels zoals je deze ook in Nederland zou toepassen''

Hygiëneregels bij zakelijke reis Duitsland

Als je een (zakelijke) afspraak hebt, volg dan altijd de afstands- en hygiëneregels zoals je deze ook in Nederland zou toepassen. In Duitsland wordt dit ook wel de AHA-formule genoemd (Abstand, Hygiene, Alltagsmaske). Beperk het contact zoveel mogelijk. Houd er bovendien rekening mee dat er in de meeste Duitse deelstaten een uitgebreidere mondkapjesplicht geldt dan in Nederland. Controleer altijd de lokale regels.

Corona-app

Je kunt er ook voor kiezen om de Corona-Warn-App van de Duitse overheid te installeren. Je krijgt dan een melding als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus. Het gebruik van deze app is niet verplicht.

Lees ook: Dit moet je weten als je gaat ondernemen in Duitsland

Foto boven: Angela Merkel met mondkapje. Foto: AFP

Om het beleid over het grensverkeer tussen Nederland, Duitsland en België beter af te stemmen, is er de Cross-Border Task Force Corona, meldt het Duitsland Instituut Amsterdam. Deze task force moet zorgen voor een betere organisatie van het crisismanagement en voor meer informatie-uitwisseling. Het gaat daarbij niet alleen om grensverkeer, maar ook om de beschikbaarheid van IC-bedden. Tussen maart en eind mei is onder meer een waarschuwingssysteem ontwikkeld en heeft de informatievoorziening mensen ervan weerhouden om de grens over te gaan.

Lees ook: ABN AMRO: 'Niet alleen maatregelen raken bedrijfsleven, ook het virus zelf'

Waar vind je als ondernemer informatie?

Ben je ondernemer en wil je meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, bezoek dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft dan weer informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars staat op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kan je ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden. Heb je als ondernemer een opdracht in Duitsland of begin je met een opdracht in Duitsland, dan geeft Nedubex hierover advies.

Lees ook: Lokale lockdowns het ei van Columbus?

Hoe zwaar is de recessie in Duitsland?

Voor heel 2020 voorspelt de Europese Commissie een krimp van 6,5 procent van de Duitse economie. Dat is – onder meer door de omvangrijke Duitse steunmaatregelen voor bedrijven en werknemers – een minder stevige daling vergeleken met andere grote Europese economieën. Voor Nederland voorspelt de Commissie een economische krimp van 6,8 procent. Toch blijft het ook voor Duitsland de grootste economische teruggang sinds de Tweede Wereldoorlog, meldt de RVO. Voor 2021 verwacht de Commissie een sterk economisch herstel met een groeipercentage van +5,3 procent. Dit is wel afhankelijk van veel factoren die op dit moment nog niet goed te voorspellen zijn.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.