Laatste update: 23 juli 2021 16:05
Doordat ons land 'donkerrood kleurt' betekent het dat landen vakantievierende Nederlanders kunnen verplichten tot quarantaine. ,,We gaan daarover in gesprek met landen of dat echt nodig is, maar uiteindelijk is het aan landen zelf,” stelde demissionair minister Hugo de Jonge eerder deze week.
Het aantal besmettingen is de afgelopen weken flink opgelopen. In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak 'zeer ernstig' geworden.
Belangrijk om te weten: de ECDC-beoordeling 'rood' komt in Nederland overigens neer op kleurcode 'oranje', terwijl de ECDC-classificatie 'donkerrood' hetzelfde betekent als 'rood'. Dat komt doordat iedere Europese lidstaat zijn eigen criteria hanteert voor de kleurcodes.
Duitsland ziet Nederland als hoogrisicogebied vanwege snel oplopend aantal coronabesmettingen
Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag, 27 juli, van kracht.
Lees ook: Nederland verscherpt reisadvies: Italië en Griekenland vanaf vrijdag weer op geel
Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze worden geacht na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich 10 dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na 5 dagen worden beëindigd.
Ook moeten reizigers straks voor ze de grens oversteken al beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten. Sommige groepen zijn uitgezonderd van die aanmeldplicht. Het gaat volgens een overzicht van de Duitse overheid onder meer om mensen die zonder te stoppen door een risicogebied zijn gereden en reizigers die op doorreis zijn naar een bestemming buiten Duitsland.
Reisonderondernemer/ceo Elske Doets van Doets Reizen schreef eerder deze blog:Elske Doets: 'Laten we ons afvragen: is reizen niet nog te prematuur?'
Dat andere landen oranje kleuren heeft veel impact, ook voor ondernemers. Wat misschien nog wel veel erger is: Nederland zelf is een rode vlek en wordt dus volgens De Jonge donkerrood op de Europese kaart van de corona-uitbraak omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Duitsland had al actie ondernomen: sinds afgelopen zondag is ons land risicogebied.
Eerder stelde de ANVR, toen Nederland rood kleurde, dat met de zomervakantie in aantocht en vele duizenden Nederlanders die hopen naar het buitenland te gaan, dat 'dramatisch' zou zijn. ,,Dan gaan er allerlei verplichtingen gelden waar we eindelijk van af waren", vertelde directeur Frank Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal. Dat heeft nadelige gevolgen voor zowel de vakantiegangers als de reisbranche zelf, zegt hij.
,,Nederland zou half juli op groen komen. Nu zijn we rood. In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten."
Het aantal boekingen voor vakanties bij Zoover is 'ingestort', vertelde ceo Judith Eyck ons eerder in dit artikel. Dat komt door de toename van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen en zorgen over de kleurcode van Nederland op de Europese coronakaart.
Reisorganisatie TUI besloot eerder vanaf 16 juli alle vakantietrips naar Spaanse eilanden, zoals Gran Canaria en Mallorca, te schrappen vanwege het oranje reisadvies. Sunweb annuleerde alle vakantiereizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus. Per 4 augustus past de touroperator het beleid aan. Klanten van Sunweb kunnen vanaf dan weer afreizen naar oranje gebieden. Topman Mattijs ten Brink zei hierover tegen Nu.nl: ,,We merkten dat onze klanten toch graag willen vertrekken om van hun vakantie te genieten. Daarom willen we de keuze om op vakantie te gaan voortaan bij onze klanten neerleggen."
Wie niet naar oranje gebied wil reizen, maar wel al heeft geboekt, kan de vakantie tot twee weken voor vertrek gratis annuleren. Je krijgt dan binnen veertien dagen je geld terug. Ook kun je besluiten de reis om te boeken. Lees meer over de wijzigingen bij Sunweb in dit artikel.
Let op: RIVM-kleuren zijn anders dan EDCD-kleuren
Het Europese RIVM, het EDCD maakt een kaart op basis van informatie van lidstaten. Die leveren wekelijks hun coronacijfers aan, waarna het ECDC er een coronakaart van maakt. Daarop kunnen landen groen, geel, rood óf donkerrood kleuren.
Een land kleurt groen als er in de afgelopen twee weken minder dan 75 besmettingen per 100.000 inwoners waren. Geel geeft aan dat er tussen de 75 en de 200 besmettingen waren. Rood is meer dan 200 en boven de 500 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken tijd wordt het donkerrood, zoals nu Groningen.
Let op: rood op de ECDC-kaart heeft een andere betekenis dan rood op de kaart van nederlandwereldwijd.nl. De ECDC-kaart zegt iets over het aantal besmettingen in een land. De kleurcode op nederlandwereldwijd.nl geeft aan of reizigers uit Nederland welkom zijn in een land. Zijn ze niet welkom of gelden er strenge coronamaatregelen, dan kleurt het land oranje. Code rood wordt alleen gegeven als er sprake is van veiligheidsrisico’s.