Nieuws Retail
Geen crisis in de dierenwinkel: 'We draaien een kerstomzet'
Een tikje beschaamd voelt Hans Steegs zich wel. Hij verwachtte een jaar geleden gitzwarte coronatijden voor zijn dierenspeciaalzaak PetsYmotion in Deurne, maar het omgekeerde gebeurt. ,,Ik vind het moeilijk om te zeggen. Ik weet dat veel ondernemers serieus in de problemen zitten, maar ik draai hier elke week een kerstomzet. Echt waar.”

Hans en Anja Steegs draaien 'een kerstomzet' in tijden van crisis. Rechts collega John van Hout. Foto: Rene Manders/DCI Media
De dierenspeciaalzaken maken overuren, schrijft AD. Dat komt omdat veel mensen thuis zitten, zich eenzaam voelen en als makkertje een hond, kat, cavia of een ander huisdier hebben aangeschaft. Steegs verkoopt geen honden en katten, maar wel wat de baasjes voor hun dieren verder nodig hebben. Het voer, de brokken, de riempjes, het mandje, de bench, de kekke speeltjes en ga zo maar door.
Overheidssteun direct weer teruggestort
Eerst dacht Steegs dat hij de dans niet ging ontspringen. ,,Ik had me ingesteld op een zware klap. Ik heb zelfs in het begin steun gevraagd en gekregen. Dat kan zo weer terug.” Want tot zijn grote geluk is een dierenwinkel essentieel. ,,Dieren moeten eten. Zo is het nu eenmaal.” De dierenbenodigdheden behoren ook tot de essentiële waar. Een kapot aquariumpompje moet worden vervangen, anders halen de vissen Pasen niet.
Lees ook: Ambitie sterker dan crisis: Van der Weijden lanceert kledinglijn in onzekere retailwereld
Een zaak mag openblijven als 70 procent van het aanbod essentieel is. Dat haalt Steegs makkelijk. Daarnaast verkoopt hij nog woonaccessoires . ,,Omdat al dat soort winkels dicht is, loopt dat bij mij natuurlijk ook heel goed. Mensen vinden het leuk om ergens even te winkelen.”
"Zeker hebben we het druk. Het is bijna belachelijk om te zeggen in deze tijd, maar we hebben een gouden jaar"
Vrees voor de grote klap als corona juist voorbij is
Over vrijwel de hele linie zijn er volgens Steegs meer huisdieren aangeschaft. Het maakt niet uit, honden, katten, vissen, knaagdieren. Alleen de konijnenhandel zit wat in een dipje. ,,Dat is toch een dier dat je eerder buiten in een hok houdt. Daar was het nog wat te koud voor.”
Collega Pierre Beelen van de gelijknamige speciaalzaak in Eindhoven bevestigt de gang van zaken. ,,Zeker hebben we het druk. Het is bijna belachelijk om te zeggen in deze tijd, maar we hebben een gouden jaar. Ik vermoed dat er nog een grote klap komt als corona eenmaal voorbij is.” Hij vreest dat de dierenliefde ernstig bekoelt als het thuiswerken niet meer per se hoeft. ,,Of ze de hamster en de vogeltjes dan nog zo leuk vinden, is de vraag. Een dier koop je voor het leven. Daar moet je liefdevol mee omgaan. Het is niet alleen maar een beetje gezelligheid.”
Tekst gaat verder onder de foto van Bart van den Heuvel en Lotte Beelen van Dierenspeciaalzaak Beelen. Foto: Bert Jansen/DCI Media
Zorgen om impulsief kopen van huisdieren
Joost van der Velden van de Dierspecialist in Geldrop is natuurlijk blij met de omzet, maar wijst ook op de nadelen. ,,Het is leuk dat we verkopen, maar ik ben tegen het impulsief kopen van dieren. Ik ben bang dat mensen straks zeggen: het komt toch niet zo goed uit, weg met het huisdier.” Het is zeker een item bij dierenspecialisten, zegt hij. ,,We houden het dierenwelzijn hoog in het vaandel. Ik heb mensen in de zaak die ik het echt afraad. Ze hebben er te weinig over nagedacht. Maar veel mensen doen gewoon wat ze willen of ze hebben die puppy allang aangeschaft.”
De dierenasiels vrezen ook een toeloop als corona in zijn nadagen is. ,,Daar hebben we het inderdaad over", zegt Ingrid van Rijnsoever van dierenopvang De Doornakker in Eindhoven. ,,Het is koffiedik kijken, maar hoeveel mensen blijven er straks nog thuiswerken als dat niet meer hoeft? En wat doen ze met de huisdieren? Er is een groot risico dat ze hier op de stoep staan. We zullen het moeten afwachten.”