Nieuws Retail
ABN AMRO: Kledingwinkels hardst door corona geraakt in retailsector
Sinds september komen er 55 procent minder consumenten naar de winkelstraat dan begin maart. Kledingwinkels en schoenenzaken worden hierdoor hard geraakt en behoren tot de hardst getroffen subsectoren binnen de retailsector, zo blijkt uit het ABN AMRO-rapport 'Stand van Retail'.

Foto's: Unsplash/ANP
Consumenten die nog wel komen, gaan doelgericht naar de winkel of kopen via het internet. Zo is uit de transactiedata van ABN AMRO op te maken dat de onlinebestedingen aan kleding en schoenen gemiddeld met 22 procent zijn toegenomen. Dat gaat ten koste van de bestedingen in fysieke winkels. De toename in onlinebestedingen is echter niet genoeg om de terugval in de winkelverkopen van kleding te compenseren.
Lees ook: WE Fashion-topman voorspelt een jaar uitverkoop en einde modebedrijven
Geen restaurantbezoek of dansavond: minder kleding nodig
De kleding en schoenenverkoop in maart en april lagen 37 en 43 procent lager dan in die maanden in 2019. Daarna veerden de verkopen wel op, maar bleven deze onder het niveau van vorig jaar. De meest voor de hand liggende verklaring is dat afgenomen sociale activiteiten en de sterke toename in het thuiswerken ervoor zorgen dat consumenten minder nieuwe kleding nodig hebben.
De maatregelen grepen diep in op het sociale leven; zo ging de horeca dicht en kwam er een beperking op het maximaal aantal personen dat zich in een ruimte mag bevinden. De Nederlander moest het hierdoor zonder feesten, dansavonden en restaurantbezoek doen en had daardoor minder behoefte aan nieuwe kleding of kleding voor speciale gelegenheden.
''De leegte in de winkelstraten is half oktober minder ernstig dan het eind maart, toen slechts 22 procent van het gemiddeld aantal bezoekers kwam winkelen''
Nieuwe daling door verscherpte maatregelen oktober
De bestedingen aan kleding en schoenen daalden opnieuw door de verscherpte maatregelen van het kabinet sinds half oktober. Zo lag de totale verkoop van kleding in de week van 12 oktober 20 procent lager dan twee weken eerder. Daardoor daalde het omzetniveau in fysieke winkels naar 70 procent ten opzichte van dezelfde week vorig jaar.
Om dit in perspectief te zien, het omzetniveau van webshops in kleding lag in de week van 12 oktober 32 procent hoger dan dezelfde week vorig jaar. Wel is de omzetdaling bij fysieke winkels tot op heden minder sterk dan in maart, toen daalde op het dieptepunt de omzet tot een niveau van 11 procent ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Dit komt waarschijnlijk doordat winkels inmiddels doeltreffende maatregelen hebben getroffen om op een veilige manier open te blijven.
Lees ook: Coronamaatregelen in jouw zaak: zo blíjven klanten de regels volgen
Winkelstraten leger door lockdowns
Verder is het aantal bezoekers in de winkelstraten in oktober sterk afgenomen, bij uitstek locaties waar veel kledingzaken zijn gevestigd. Nadat de maatregelen werden aangescherpt door de overheid, kwamen 25 procent minder bezoekers naar de winkelstraat dan een week eerder. In vergelijking met het weekend van 7 maart, het laatste normale weekend voor de eerste lockdown, betekent dit 55 procent minder bezoeken, aldus onderzoeksbureau Locatus. De leegte in de winkelstraten is half oktober wel minder ernstig dan het eind maart, toen slechts 22 procent van het gemiddeld aantal bezoekers kwam winkelen.
Uit eerder onderzoek van Locatus blijkt verder dat grote steden doorgaans harder geraakt worden dan kleinere steden en dorpskernen. Steden als Rotterdam en Utrecht hadden eind augustus maar 35 procent van de winkelende mensen in de straten ten opzichte van begin maart.
Lees ook: Henrike studeerde criminologie en runt nu modeketen Guts & Gusto