Nieuws Retail

Kledingwinkels maken comeback met forse omzetgroei

Kledingwinkels zagen hun verkopen in het afgelopen kwartaal met maar liefst 40 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder. In geen enkele andere winkelbranche nam de omzet zo sterk toe, blijkt vrijdag uit cijfers van statistiekbureau CBS. Bouwmarkten en keukenverkopers kregen juist een min voor de kiezen.

NU.nl 13 augustus 2021

Kledingwinkels stijgende omzetten comeback shoppen

In het afgelopen kwartaal kwam de consument weer steeds vaker bij de textielverkoper. Foto: Shutterstock

Dat er in het tweede kwartaal bij de kledingverkopers zo'n forse groei was, komt onder meer doordat een jaar eerder de omzet juist instortte, schrijft NU.nl. Toen was sprake van een eerste kwartaal dat volledig in de coronaperiode viel. De winkels bleven indertijd weliswaar open, maar toch meden veel mensen de winkelstraat.

Klant weet de weg naar de winkel weer te vinden

In het afgelopen kwartaal hadden de kledingwinkels nog steeds deels last van beperkingen, maar desondanks wist de klant de textielverkoper weer te vinden. De omzet lag vorig kwartaal nog wel onder het niveau van dezelfde periode in pre-coronajaren.

Sommige winkels die het bij de uitbraak van Covid-19 juist goed deden, zoals doe-het-zelfzaken, zagen de inkomsten in het afgelopen kwartaal afnemen. Sterkste dalers waren de verkopers van consumentenelektronica, die zo'n 4 procent minder apparaten verkochten.

Lees ook: 'Kledingwinkels en schoenenzaken grote verliezers coronacrisis'

Webwinkels zien omzetten opnieuw flink stijgen

Bij voedingswinkels, zoals supermarkten, groenteboeren en slagers, was de omzet ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder. De totale Nederlandse detailhandel zag de inkomsten met 8 procent stijgen. Webwinkels zagen hun omzet opnieuw flink stijgen. Ze verkochten gemiddeld 17 procent meer dan een jaar eerder.

De extreme groeicijfers zoals in eerdere kwartalen lijken daarmee - in ieder geval voorlopig - voorbij. Zo stegen de online verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 85 procent. De toename was in de afgelopen maanden dus beduidend kleiner.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws