Nieuws Retail

Onvrede over afhaalloket voor de winkel: 'Dit is niet wat wij nodig hebben'

Na bijna twee maanden gesloten te zijn geweest, mogen kledingwinkels, boekhandels en winkelketens eindelijk weer hun winkeldeuren op een kier zetten. Nou ja, kiertje. ,,We hadden gerekend op een afhaalloket in de winkel. Dit is niet wat wij op dit moment nodig hebben."

Natasja de Groot (AD) 5 februari 2021

Eric herni readshop afhaalloket onvrede

Eric Herni, eigenaar The Readshop: ,,Ik denk dat mensen dan maar even op het raam moeten tikken en dan komen wij wel naar buiten om het pakketje te overhandigen." Foto: Marlies Wessels

Consumenten kunnen vanaf woensdag 10 februari hun spullen - telefonisch of online - bestellen bij hun favoriete winkel en vervolgens op een afgesproken tijd (minimaal vier uur later) ophalen bij de winkel. AD stelt zich de vraag of het een uitkomst is voor al die noodlijdende winkeliers en smachtende consumenten.

Het is eerder een druppel op een gloeiende plaat, klinkt het bij de brancheorganisatie voor detailhandel, INretail. Dat er een click & collect-mogelijkheid zou komen, hing al even in de lucht. Maar dat winkeliers dat loket alleen buiten mogen aanbieden - zoals bloemisten een stalletje voor de deur hebben - is een flinke domper voor ze. ,,We zijn natuurlijk blij met elk stapje in de richting van heropenstelling”, benadrukt woordvoerder Paul te Grotenhuis van INretail. ,,Maar liever hadden we gezien dat het een loket ín de winkel zou zijn en dat private shopping een optie zou zijn.”

"Je gaat niet zomaar voor één ding naar de winkel of je moet dat product héél hard nodig hebben"

Barbara van der Werf, woordvoerder Blokker

Geen mogelijkheid tot private shopping is 'bittere pil'

Met private shopping zouden klanten eventjes kunnen rondneuzen in de winkel, maar het kabinet wil funshoppen voorkomen, dit met het oog op de veiligheid en het aantal besmettingen. ,,Het is begrijpelijk, maar een bittere pil voor ondernemers”, zegt Te Grotenhuis.

Barbara van der Werf van winkelketen Blokker snapt de angst van het kabinet voor de mogelijke gevolgen van funshoppen, maar Blokker had dit liefst anders gezien. ,,We gaan uiteraard vol aan de slag met de afhaalloketten, maar het is niet wat we hadden verwacht en het is zeker niet wat wij op dit moment nodig hebben”, vult ze aan.

Blokker weet nog niet hoe afhaalloketten eruit komen te zien

Hoe de afhaalloketten bij de ruim vierhonderd Blokker-winkels eruit komen te zien, weet ze nog niet precies. Volgens de rijksoverheid zullen de winkeliers in elk geval alle voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen: zo moeten medewerkers een mondkapje dragen, afstand houden en dient waar nodig een spatscherm te worden geplaatst.

Tekst gaat verder onder de foto van een winkelier in Londen, waar men vorige maand al begon met click & collect. Foto: AP

Lees ook: Click & Collect: HEMA gaat taarten bakken, Blokker trekt stekker uit bezorgdienst

Heel veel animo voor click & collect verwacht Blokker niet. ,,Je gaat niet zomaar voor één ding naar de winkel of je moet dat product héél hard nodig hebben”, denkt woordvoerster Van der Werf. Ook boekhandelaar Eric Herni heeft zo zijn bedenkingen bij het ‘buiten-afhaalloket’. Zijn boekwinkel Read Shop Almere-Haven staat al sinds de lockdown op een kiertje voor consumenten. Hij heeft een PostNL-punt in zijn zaak, waar mensen hun bestelde pakketje van bijvoorbeeld Bol kunnen komen ophalen.

Boekhandelaar Herni verwacht merkwaardige situaties

Dat kan straks een merkwaardige situatie opleveren, merkt hij op. ,,Mensen die via mijn webshop een boek bestellen, mogen niet naar binnen om het pakket af te halen, terwijl iemand die via bol.com of een andere website wat heeft besteld, wél naar binnen mag. Dat is toch best krom?!”

Hoe krom ook, Herni is wel van plan een afhaalloket te openen. Hoe dat eruit komt te zien en hoe hij het logistiek gaat regelen, weet hij nog niet. ,,Ik denk dat mensen dan maar even op het raam moeten tikken en dan komen wij wel naar buiten om het pakketje te overhandigen of op een tafeltje neer te leggen.”

"Wil je je oriënteren op een goede bank of eettafel, ja dan is het afhalen van een bestelling geen oplossing"

Paul te Grotenhuis, woordvoerder INretail

Hoge verwachtingen heeft hij er niet van. Zeker met het oog op het koude en natte weer zullen mensen eerder kiezen voor thuisbezorging, denkt hij. Directeur Hans Danhof van Big Bazar laat zich evenmin positief uit over het afhaalloket en spreekt evenzo over ‘een druppel op een gloeiende plaat’. Toch klinkt hij minder kritisch dan de boekhandelaar of winkelketen Blokker. Een belangrijke reden is dat de discounter geen eigen online winkel heeft en met een afhaalloket toch een beetje omzet kan genereren.

Big Bazar voorziet toeloop van klanten

De keten kwam eind december met speciale voordeelboxen voor klanten die door medewerkers thuis werden afgeleverd. Die boxen, bijvoorbeeld met persoonlijke verzorging, diervoeding of knutseldingen, lopen verrassend goed, zegt Danhof van Big Bazar. Hij verwacht dat klanten best bereid zijn om die dozen straks bij de winkel op te komen halen.

,,Het is nog even puzzelen hoe we hier precies handen en voeten aan geven. Ik denk dat we een kraampje voor de deur plaatsen en de winkeldeur op een kier houden. Als de klant zich meldt, kan de medewerker de doos uit de winkel pakken en overhandigen.”

Tekst gaat verder onder de foto van een Engelse winkel waar click & collect al een feit is. Foto: AFP

Lees ook: Drie ondernemersvragen over mogelijkheden Click & Collect

Afhaalloket ook geen uitkomst voor consument

Voor veel ondernemers en consumenten is het afhaalloket niet echt een uitkomst, beaamt INRetail. Voor bruidsmodewinkels, meubelzaken, autobedrijven, wintersportspecialisten of speciale schoenenwinkels die het moeten hebben van maatwerk, blijft het extreem lastig. Te Grotenhuis: ,,Wil je je oriënteren op een goede bank of eettafel, ja dan is het afhalen van een bestelling geen oplossing. De enige echte oplossing voor iedereen ligt in de openstelling van de winkels en laten we hopen dat die gauw komt.”

Tot die tijd houden veel ondernemers de moed erin. Zo zijn er winkels met mobiele showrooms en autodealers die aan huis komen voor een proefrit. Ook kinderschoenenmerk Shoesme, dat zes eigen winkels heeft en levert aan vierhonderd verkooppunten, waaronder Omoda, maakt zich niet al te druk om de situatie. Het zegt zelfs geen afhaalpunt te hoeven openen.

Webshop voldoende door speciaal meetsysteem van Shoesme

Het bedrijf heeft vorig jaar zijn webshop opnieuw ingericht én een speciaal meetsysteem bedacht, waarmee eenvoudig kindervoetjes kunnen worden opgemeten. ,,We hebben er natuurlijk last van dat de winkels dicht zijn, maar met onze webshop redden we ons. We bieden nu online de service aan die we anders in de winkel zouden aanbieden”, aldus Michelle Mertens van Shoesme.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.