Nieuws Retail
Verhuurders matsen De Pindakaaswinkel, maar het blijft bikkelen in de winkelstraat
Zijn verhuurder gunt De Pindakaaswinkel een superlocatie. Die wil winkelstraten met een breed aanbod en daar past deze speciaalwinkel uitstekend in. Een gesprek met oprichter Michiel Vos over lagere huurprijzen vanwege die gunfactor en dat het dan toch keihard werken is om het hoofd boven water te houden.

Michiel Vos, oprichter van De Pindakaaswinkel. Foto's: De Pindakaaswinkel
De schrik sloeg ondernemer Michiel Vos om het hart. Op de sociale nieuwswebsite Reddit stelde een gebruiker namelijk de volgende vraag: Waarom is de pindakaaswinkel nog niet failliet? De ‘redditor’, een geregistreerde gebruiker, ging nog verder: ‘Ik zie deze winkels echt in elke stad en qua ligging op de meest dure plekken. Maar nooit zie ik klanten in de winkel die iets kopen. Kan iemand mij vertellen hoe deze winkel nog in business is?
Vos enkele dagen later aan de telefoon: ,,Ik dacht niet, yes! Het is schrikken. Klinkt niet goed deze negatieve aandacht. Het viel overigens wel mee toen ik alle berichten (220 comments bij het schrijven van het artikel/red.) eronder las.”
'Houdt dit retailconcept stand'
De oprichter van De Pindakaaswinkel dook niet weg, maar schreef onder het kopje ‘Voel een VanMoofje aankomen’ een reactie op LinkedIn. ,,Als dit een vraag is, speelt die bij veel mensen. Het was een goede aanleiding om ons verhaal voor het voetlicht te brengen.” Het eerlijke verhaal van Vos gaat ook over de toekomst van de winkels. Hij schrijft op LinkedIn dat hij 'uiteraard niet weet wat de toekomst gaat brengen en of het retailconcept (de winkels/red.) stand kan houden'. "Ik heb in ieder geval veel vertrouwen dat we met onze flexibiliteit dit als bedrijf aankunnen."
Lees ook: 10 jaar Ace & Tate: waarom Mark de Lange voor steegjes kiest met zijn winkelstrategie
Het ontstaan begint iets minder dan 8 jaar geleden in een piepkleine winkel in Amsterdam en tegelijkertijd een webshop. Inmiddels duikt in elke bekende winkelstraat De Pindakaaswinkel op, voor korte of lange tijd. ,,We zijn in wezen pindakaasmakers en produceren tussen de 10.000 en 15.000 potten per week in verschillende smaken”, legt Michiel Vos (39) het ontstaan uit. ,,Het gaat ons om het maken van de lekkerste pindakaas en als je de berichten op Reddit leest doen we dat f*cking lekker. Het is een exclusief topproduct dat veel mensen waarderen en daar moeten we het van hebben.”
Niet in de supermarkt, maar gewoon in winkels
De potjes staan niet in het schap bij de supermarkt en in de wagentjes van Picnic, hoewel Vos dat laatste wel graag wil. ,,We zijn als het ware de winkelstraat ingerold. In de supermarkt komen vereist het betrekken van een gigantische productielocatie. We willen het op onze eigen manier doen en niet volgens het stramien van een supermarktketen.”
Inmiddels wordt 40 tot 45 procent van de omzet (Vos noemt geen cijfers, alleen dat vorig jaar verlies is geleden op de winkels/red.) gerealiseerd door de winkels en pop-up winkels, 15 procent online en de rest komt van delicatesse winkels en speciaalzaken als bakkerijen.
Hoe gaat het met De Pindakaaswinkel in die winkelstraat?
Voordat hij antwoord geeft, haalt Vos het LinkedInbericht aan waarin hij schrijft dat ‘retail zeker niet makkelijk is’. ,,Het heeft echt wel even geduurd voordat we in een beetje stabiele situatie zaten. Er gebeurt van alles. We hebben te maken met hoge inflatie, leveranciers waar het moeilijk mee ging, prijzen van glas gingen omhoog en lonen die fors stegen. Deze afgelopen weken doen we het goed vanwege het weer. Het fluctueert.”
“Als de lonen nog eens met 10 procent omhoog gaan en de consument koopt minder dan blijft er echt niet zoveel meer over onder aan de streep”
Maar Vos heeft iets waar andere winkeliers met enige jaloezie naar kijken; een hoge gunfactor. Die willen best een ‘matsprijsje’ rekenen om een lege winkel voor korte of lange termijn te vullen. Vos: ,,We worden gemazzeld, maar toch betalen we nog zo’n 4000 euro per maand voor een echt goede plek. Voor een binnenkort te openen winkel in de Kalverstraat moeten we wel betalen. Hij gunt ons die winkel wel. Die vastgoedgiganten willen winkelstraten waar de consument met een glimlach doorheen loopt. Pindakaas is een emotioneel product, iedereen heeft er wel wat mee. Je moet een paar van die speciale winkels in een winkelstraat hebben.”
Hij stopt even om naar de dagelijkse realiteit te gaan. ,,Die huur mag dan lager zijn, maar ik heb een enorme personeelslast. Als de lonen nog eens met 10 procent omhoog gaan en de consument koopt minder dan blijft er echt niet zoveel meer over onder aan de streep. Ik heb geen product met een marge van 90 procent.”
Ondernemerschap flexibel
Voor ondernemer Vos is retail een ‘heel spannend spel’ dat ‘verdomd goed moet draaien’ om uiteindelijk er iets aan over te houden. Om met alle onzekerheden om te gaan moet je flexibel zijn is een belangrijk uitgangspunt voor hem. ,,Mee kunnen bewegen met wat er voor je komt is belangrijk als ondernemer. Ik durf de vraag te stellen, als het niet meer kan om ermee te gaan stoppen. We zijn niet gehecht aan het verleden. Als het niet gaat, is het einde oefening.”
Sober interieur van De Pindakaaswinkel
Hij praat met weemoed als hij ziet dat merken als YB, het vroeger Yoghurt Barn, en Score uit de winkelstraat verdwijnen, dat een leuk bedrijf als Pieter Pot het moeilijk heeft en VanMoof failliet is gegaan. ,,Hoe het ons de rest van het jaar zal vergaan? Het is geen gelopen race. Het kan echt twee kanten op gaan; doorgaan of de winkels afbouwen. Wat wel bij winkels het geval is, ze hebben niet alleen een financiële waarde maar ook een marketingwaarde. We financieren alles gelukkig uit eigen zak. Geen bank, dat geeft een heel stuk rust. We hoeven er geen winst te draaien, maar ook geen grote verliezen. Maar het blijft hartstikke hard aanpoten.”