Nieuws Retail
Aantal nieuwe webshops gaat door het dak
Door corona shoppen we massaal online. Logisch ook dat het aantal nieuwe webshops door het dak gaat. Uit cijfers van databaseleverancier BoldData blijkt dat dit jaar maar liefst 10.340 Nederlanders zich inschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) als ‘webwinkel’: een stijging van 17 procent. Nooit eerder steeg het aantal webwinkels zo hard in de eerste twee kwartalen van een jaar. 79 procent hiervan zijn eenpitters.

Nooit eerder groeide het aantal webwinkels zo hard als in de eerste helft van 2021. Foto: Shutterstock
Zelfs aardappels worden met een paar klikken bij je thuisbezorgd
Vorig jaar werd al een recordaantal van 13.675 nieuwe webwinkels geregistreerd bij de KVK. In 2021 zet deze trend zich dus moeiteloos door. Het
totaal
komt nu op 72.690
geregistreerde bedrijven als webshops.
Bijna
al deze nieuwe online ondernemers (83 procent) bestieren hun webshop vanuit
huis.
Het
aantal nieuwe webshops in voeding groeide in 2021 het snelst met 39 procent (van 4.660 naar 6.500).
Lees ook: Startende ondernemer heeft vaker eigen toko, webwinkel én een baan
Onder de nieuwe online winkeliers zien we specialisten in macarons en kaas. Zelfs aardappels worden met een paar klikken bij je thuisbezorgd. Ook het aantal webshops in huis- en tuinartikelen groeide hard met 34 procent (van 9.510 naar 12.745). Bonsaibomen en zelfs complete mierenboerderijen bestel je online. Het aantal webshops in elektronica steeg minder hard: van 955 naar 1.115.
Het aantal webshops ligt in werkelijkheid nog een stuk hoger
In 10 jaar tijd is het aantal als webshop geregistreerde bedrijven met 350 procent gegroeid. Van 13.465 in 2011 naar 72.690 op dit moment. Volgens Daan Wolff van BoldData is het aantal Nederlandse webshops zelfs nog een stuk hoger dan wordt aangegeven in het handelsregister.
,,Er zijn ook bedrijven die in het handelsregister niet geregistreerd zijn als webshop, maar die wel een webshop hebben, 55.699 in totaal. Dit zijn vooral eigenaren van een fysieke winkel die hun producten ook online verkopen. Maar we zien ook fabrikanten, groothandels en zakelijke dienstverleners met een online betaaloplossing voor hun klanten.”
Lees ook: Elke Nederlander gaf in eerste kwartaal bijna 600 euro uit bij webshops