In zijn Rondje Nederland gaat horeca-ondernemer Christian Weij op de fiets langs horecazaken in het land. Hij spreekt ondernemers die net als hij zwaar geraakt zijn door de lockdowns. Als ondernemer die net startte toen de pandemie uitbrak, weet Weij als geen ander dat steunpakketten geen soelaas bieden. Hij gaat vooral langs bij andere ondernemers die eveneens nog niet zo lang geleden gestart zijn. Over het waarom van deze actie, en hoe het met de horecazaak van Weij zelf gaat, plaatsten we eerder dit artikel. ,,Er zijn duizenden ondernemers, zzp’ers en kleine zelfstandigen die buiten het steunpakket vallen. Daarvoor wil ik aandacht vragen”
Nu weer thuis hè? De spierpijn is wel stevig na al die dagen fietsen. Het voelt toch vooral vreemd om nu niets te doen, om binnen te zitten. Ondertussen heb ik nog vier dagen werk in te halen en zie ik de berichten over de persconferentie van morgen ook naar buiten komen. Dat ziet er écht niet goed uit. Zo zuur als de rest wel open mag en wij als horeca weer dicht moeten blijven. En tegelijk voelt het zo bekend, want zo was het vorig jaar ook hè? Toen was het ook: twee weken wachten, dan kan het wel weer. En toen was er ook iedere keer weer een reden om de horeca alsnog dicht te houden. Het voelt steeds meer alsof we colleteral damage zijn als horeca, alsof ze het in Den Haag niets interesseert wat er gebeurt.
Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?
Als we nu zouden weten: over twee weken mag ik wel open, dan red ik dat ook wel weer hoor. Dat geldt voor de meeste ondernemers die ik de afgelopen dagen gesproken heb; nog twee weken, dan is er wel een vaas die verkocht kan worden of een erfenis met een mooi schilderij dat genoeg kan opleveren om het nog even te redden. Maar dat is dan ook echt de laatste keer. Een volgende lockdown, daar gaan we niet meer aan beginnen. Dat geluid heb ik toch vooral gehoord de afgelopen dagen.
Als laatste ben ik op de boot van een rederij gestapt in Den Haag. Die reder moet het vooral van toeristen hebben natuurlijk. Nu kan hij wel steun aanvragen, en krijgt hij die ook, alleen in het door de overheid betaalde referentiekwartaal was het gewoon slecht weer. En daardoor was zijn omzet veel lager. Daar sta je niet bij stil hè, hij heeft nu twee jaar lang minder steun omdat het weer slecht was in 2019.
We zijn zelf ook aan het beraden wat we gaan doen. We willen zo graag open zaterdag. En ik heb de afgelopen dagen zoveel ondernemers gesproken die op papier al lang failliet zijn. Het is tijd voor een plan vanuit de overheid. Dus Marcouch (Burgemeester van Arnhem, red.) over een Marshall-plan horen is in ieder geval een idee. Als er maar uitzicht is. Wanneer is genoeg, genoeg?