CoronaMaatregelen

Rondje Nederland: 'Een pensioen als ondernemer? Vergeet het maar'

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Onderweg van Ede naar Den Haag gaat horecaondernemer Christian Weij langs bij een scala aan ondernemers. Vaak ondernemers die net als hij startend zijn en tussen wal en schip belanden als het gaat over steunpakketten. Iedere dag schrijft hij voor De Ondernemer een blog. Vandaag deel 2: over uitgestelde pensioenen, onverdeelde lasten en onredelijke huisbazen.

Lees verder onder de advertentie

In zijn Rondje Nederland gaat horeca-ondernemer Christian Weij op de fiets langs horecazaken in het land. Hij spreekt ondernemers die net als hij zwaar geraakt zijn door de lockdowns. Als ondernemer die net startte toen de pandemie uitbrak, weet Weij als geen ander dat steunpakketten geen soelaas bieden. Hij gaat vooral langs bij andere ondernemers die eveneens nog niet zo lang geleden gestart zijn. Over het waarom van deze actie, en hoe het met de horecazaak van Weij zelf gaat, plaatsten we eerder dit artikel. ,,Er zijn duizenden ondernemers, zzp’ers en kleine zelfstandigen die buiten het steunpakket vallen. Daarvoor wil ik aandacht vragen”

Het gesprek met Paul van der Werff raakte me vandaag het meest. Hij is absoluut geen starter en onderneemt al sinds 1986. Hij heeft nu onder andere een tapaszaak in Haarlem, El Pincho. Maar na al die maanden in lockdown, dat zijn we ondertussen al bijna een jaar, opgedeeld in periodes, is ook zijn spaargeld op. Hij wilde ook eigenlijk helemaal niet in beeld, hij was veel te bang dat hij zou gaan huilen. Nu doet hij dat uiteindelijk ook, maar dat moeten we juist laten zien. We moeten laten zien dat het zwaar is, dat het gevolgen heeft.

Anders blijven de Bruls’en denken dat iedereen achter de maatregelen en steunpaketten staat. De afgelopen dagen heb ik vooral jonge, startende ondernemers gesproken, en dat is ook triest. Maar als je ook nog bijna aan het einde van je loopbaan bent, en denkt met pensioen te kunnen gaan en juist je pensioen afgepakt ziet worden, dat kun je toch niet uitleggen?

Lees verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de video

In Haarlem sprak ik ook nog met de centrummanager. Die bevestigde dat ook hij tal van ondernemers spreekt die het niet meer zien zitten, die er niet meer uit komen. En zelfs ondernemers die zaterdag al helemaal niet meer open kunnen, ook al komt er groen licht van de overheid. Want ze komen er niet meer uit. Als we het samen moeten doen van de overheid, laten we het dan ook écht samen doen. En de lasten ook echt breed verdelen. Dan heb ik het niet alleen over de huurbazen die nu eindelijk ook een stukje van de lasten moeten dragen. Maar ook over de kosten voor gas, water, electra. De overheid had gewoon kunnen zeggen tegen die partijen: jullie zijn verplicht om ook een gedeelte van de lasten te dragen. Dan had iedereen een duit in het zakje gedaan.

Lees verder onder de advertentie

De enige die nu iets van lasten delen zijn de huurbazen. En veel ondernemers die ik deze dagen spreek zeggen hetzelfde: ‘onze huurbaas verzint er wel wat op. We hebben te horen gekregen dat we korting kunnen krijgen, maar dat dit dan ook onze laatste huurtermijn is’.

Hierna ga ik nog een stukje varen met een rondvaartboot. Ook zij hebben het moeilijk, en weer op een heel andere manier, door een gebrek aan toeristen. De volgende stad is Den Haag, daar ga ik nog een stukje varen met een rondvaartboot. Ook zij hebben het moeilijk, en weer op een heel andere manier, door een gebrek aan toeristen.

Onderweg naar Den Haag zoeken wij iedere dag nog meer ondernemers die we kunnen spreken. Wil jij me jouw verhaal vertellen? Mail me dan op info@nieuwerondenieuwekansen.eu.

Lees verder onder de advertentie