Nieuws Thuiswerken
We kopen minder vaak lunch op kantoor, maar broodtrommel gaat nog niet mee
Lunchten werknemers voor corona nog vier keer per week in de kantine of het bedrijfsrestaurant, sinds de pandemie is dat wel veranderd. Tegelijk moeten werkgevers soms bijpassen om de lunch voor personeel betaalbaar te houden.

Foto: ANP.
Het zijn uitdagende tijden voor de bedrijfsrestaurants van Vermaat. Het horecabedrijf verzorgt het bedrijfsrestaurant en de espressobar voor 250 kantoren van vooral grote bedrijven in de Randstad. In sommige kantoren waar het eerder al rustig was op woensdag en vrijdag werken na de pandemie amper nog mensen op die dagen.
Ten opzichte van voor de pandemie krijgt Vermaat ongeveer een kwart minder gasten aan de kassa. Op woensdag en vrijdag is dat aantal zelfs gehalveerd. Op dinsdagen komen er soms juist meer mensen naar kantoor dan voorheen.
"We moeten weer een 'FOMO' creëren, een fear of missing office. Dat doe je niet alleen met een lekkere lunch, maar het speelt wel een rol"
Werkgevers doen moeite om personeel terug naar kantoor te krijgen. Dat is ook een doel van Vermaat, zegt commercieel directeur Christian Oudijk. ,,We moeten weer een 'FOMO' creëren, een fear of missing office. Dat doe je niet alleen met een lekkere lunch, maar het speelt wel een rol", aldus Oudijk tegen NU.nl.
Vooral bij banken en verzekeraars ziet Oudijk dat werknemers niet graag meer naar kantoor komen. Ze hebben tijdens corona geproefd van een betere werk- en privébalans en willen die graag behouden. De commercieel directeur denkt dat personeel in de komende maanden vaker naar kantoor gaat. Maar volgens hem zal het altijd om minder mensen gaan dan voor de pandemie.
Lees ook: 2 op de 5 Nederlanders stoort zich aan digitale gedrag van collega's en 'vlucht' naar thuiswerken
Soms geen uitgebreide lunch, maar broodjes bij koffiebar
Het dalend aantal mensen dat op kantoor luncht is een uitdaging voor Vermaat. ,,Dus besluiten we soms het bedrijfsrestaurant enkele dagdelen te sluiten, zoals op vrijdagen. Maar dan kun je op die momenten wel zorgen voor bijvoorbeeld broodjes bij de espressobar. Het verschilt per bedrijf wat de oplossing is", zegt Oudijk.
Concurrent Albron herkent de trends die Oudijk schetst. Ook dit bedrijf kiest er soms voor alleen de koffiebar te openen, of te werken met lunch to go of op bestelling.
"Voedingsmiddelen worden duurder, personeelskosten gaan omhoog, de huur is verhoogd en de energierekening is verdubbeld. Maar we kunnen hogere kosten niet volledig doorberekenen in de prijs voor de lunch"
Werkgevers passen bij om lunch betaalbaar te houden
Daarnaast ontkomt de kantoorlunch niet aan kostenstijgingen. ,,Voedingsmiddelen worden duurder, personeelskosten gaan omhoog, de huur is verhoogd en de energierekening is verdubbeld", rekent Oudijk voor. ,,Maar we kunnen hogere kosten niet volledig doorberekenen in de prijs voor de lunch."
De prijs van een lunch op kantoor is deels afhankelijk van subsidie van de werkgever. ,,Gelukkig merken we dat veel bedrijven personeel gezond en fit willen houden en dus hun bijdrage aan de consumentenprijs verhogen", zegt Oudijk. Verder biedt Vermaat volgens de commercieel directeur bijvoorbeeld meerdere sandwiches met verschillende prijzen aan.
Lees ook: Flexibiliteit bovenaan wensenlijst bij helft medewerkers
Vooral minder lunch door thuisblijvers, niet door broodtrommel
Hoewel de inflatie er flink inhakt, merkt Oudijk niet dat personeel de lunch in het bedrijfsrestaurant inruilt voor een boterham met kaas van thuis. ,,Het aandeel van het aanwezige personeel dat bij ons luncht, verandert nog niet."
Omdat mensen nu maar een keer of twee per week op kantoor zijn, besparen ze al op de lunch ten opzichte van voor corona. ,,Ik zou denken dat mensen meer zouden bezuinigen", zegt Oudijk. ,,Het moet toch ergens vandaan komen. Maar de horeca blijft ondanks prijsstijgingen ongekend populair. In het weekend is het nog steeds lastig een tafel te bemachtigen in je favoriete restaurant."