Nieuws Thuiswerken

Thuiswerken vanuit camper of oude schoolbus? Deze ondernemers doen het

Niet naar kantoor? Dan komt het kantoor naar je toe! Drie ondernemers vertellen over hun mobiele werkplek in een camper, Amerikaanse schoolbus of verbouwde vrachtwagen.

Jette Pellemans (AD) 26 maart 2021

Petra de haan camper werk

Ondernemer Petra de Haan in haar kantoorcamper. Foto: Marlies Wessels

Petra de Haan (60) uit Leiden, zelfstandig trainer voor huisartsenposten en ziekenhuizen. Werkt vanuit haar camperbusje.

Ondanks dat ze thuis een prima werkplek heeft, merkt Petra de Haan dat ze meer gefocust werkt vanuit haar camperbusje. Logisch, want als het werk eenmaal af is, mag ze gaan genieten: wandelen met haar man Gerrit door de Waterleidingduinen of fietsen langs het Friese meer waar ze hun busje hebben geparkeerd. De Haan in het AD: ,,Met zo’n omgeving om je heen zorg je wel dat je je werk snel af hebt.”

In september 2019 kocht De Haan een camperbusje van het Nederlandse merk Tonke. De bedoeling was dat zij en haar man Gerrit er lekker mee op vakantie konden, totdat corona de werkdagen van De Haan totaal veranderde. ,,Ik geef trainingen bij huisartsenpost over triage: het beoordelen van de urgentie van de meldingen die tijdens de spoeddienst binnen komen. Door corona werden al die fysieke trainingen online.” Nu het niet meer uitmaakte waarvandaan ze werkte, kon dat ook vanaf een mooie camperplaats. ,,Ik noem mezelf dan een digital nomad. Niet vanaf Bali of Thailand zoals veel Instagram-influencers, maar vanuit de Nederlandse polder.”

''Eerder dacht ik bij die 450 kilometer heen en terug: poe, ik had ook in Parijs kunnen zitten! Nu rijd ik er samen met Gerrit naar toe''

Petra de Haan, mobiel ondernemer

De bus inzetten voor een-op-een-coachgesprekken

Na de zomer kwamen de fysieke trainingen langzaam weer op gang. Tegen een training in Heerenveen of Groningen hoeft ze nu niet meer op te zien. ,,Eerder dacht ik bij die 450 kilometer heen en terug: poe, ik had ook in Parijs kunnen zitten! Nu rijd ik er samen met Gerrit naar toe, werkt hij vanuit de bus en plakken we er een paar dagen in de provincie aan vast.” Ook kan ze de bus inzetten voor een-op-een-coachgesprekken.

De bus is door een zonnepaneel op het dak, een comfortabele standkachel en een watertank zelfvoorzienend. Haar laptop past op de uitklapbare eettafel en de wifi komt van een extra groot data-abonnement. ,,En Gerrit is zéér goed in cateren,” vertelt De Haan. ,,Dan bakt hij een lekker eitje voor me tussen de middag in de buitenkeuken. Hoe heerlijk is dat?”

Lees ook: Een jaar 'thuiskantoren': handige tips om thuiswerken verder te verbeteren

Romana van Erp (29) van uitzendbureau WerkTalent in Nijmegen. Werkt vanuit een omgebouwde Amerikaanse schoolbus.

Werken in de schoolbus zou Romana van Erp ‘gezellig primitief’ noemen, maar tijdens de kou afgelopen februari, was het ronduit spartaans. ,,Ik droeg twee sportleggings over elkaar, een coltrui, vest, jas, muts. Maar ondanks het straalkacheltje, konden we nog steeds condens wolkjes blazen.”

Een paar weken eerder was de bus juist een perfecte oplossing geweest. In december begon Van Erp bij WerkTalent om een nieuwe vestiging van het uitzendbureau in Nijmegen op te zetten. Normaal gesproken werk je als nieuwkomer vanaf een al bestaande vestiging – zodat je niet meteen hoge huurkosten hebt. Maar door de coronamaatregelen lukt dat deze keer niet. ,,‘Waarom pak je niet de bus?’ Vroeg mijn directeur toen.”

Lees ook: 'Waarom het grootste thuiswerkexperiment aller tijden is mislukt'

'Concept mobiele werkplek is een blijvertje'

‘De bus’ is een oude Amerikaanse schoolbus die WerkTalent inzet bij ludieke of promotie-acties. Nu werd het Van Erp’s kantoor. ,,Dat ging perfect! Door de aggregaat was er stroom voor de laptop, wifi en het koffiezetapparaat. Achterin konden we ruim zitten aan de tafels.” Nadelen zijn er ook. ,,Mijn collega en ik hebben allebei nogal een luide stem; dat is onhandig als je allebei moet bellen. Maar ik vind dat ook juist z’n charme hebben. Ik ben altijd te porren voor aparte dingen; mijn vriendinnen zagen me al helemaal zitten in die bus.”

Ondertussen nadert het bustijdperk zijn einde: vanaf april huurt Van Erp een eigen pand in Nijmegen en gaat de bus naar een collega in Den Bosch, die dáár een nieuwe vestiging gaat opzetten. ,,Het concept met zo’n mobiele werkplek is een blijvertje.”

Riks Noorman in zijn mobiel kantoor. Foto: Erik van 't Woud

Riks Noorman (64) uit Lage Vuursche werkt als taxateur van grote machines en werktuigen. Hij werkt vanuit zijn mobiele kantoor: een omgebouwde kleine vrachtwagen.

De lockdown maakte dat het directiekantoor van Riks Noorman maandenlang leegstond. Door de groei van zijn bedrijf was het sowieso al aan de kleine kant aan het worden, en, zo zegt Noorman: ,,De wereld wordt anders. We gaan na deze periode meer mobiel werken, efficiënter, digitaal.”

Omdat je volgens Noorman ondernemen moet doen in plaats van erover praten, zegde hij de boel in Vreeland op en ging op zoek naar een mobiel kantoor. Zoeken, zoeken, zoeken – bij handelaren, op Marktplaats. En opeens popte dit vrachtwagentje op. ,,Het bleek een rijdend kantoor te zijn geweest van een bank, dat werd gebruikt in het agrarische Noorden van het land waar ze zo náár de boeren toe gingen. Het was precies wat ik zocht.”

''Het voordeel van deze bus is dat het neutraal terrein is. Geen glimmend Zuidas-kantoor; dit is stateloos. Bewust niet hip of modern''

Riks Noorman, mobiel ondernemer

Met wat aanpassingen van zijn zoon met camperklus-skills, kan hij nu vlekkeloos videobellen vanaf één van de twee grote schermen in de bus, terwijl hij een kopje koffie zet in de pantry.

Na corona misschien toch terug naar kantoor?

Noorman zijn werk is het taxeren en analyseren van groot materieel van bedrijven: boorplatforms, vliegtuigen, graafmachines, bulldozers. Ook is hij als mediator betrokken bij overnames en het voorkomen van faillissementen. ,,Het voordeel van deze bus is dat het neutraal terrein is. Geen glimmend Zuidas-kantoor; dit is stateloos. Bewust niet hip of modern.” Verder merkt Noorman dat het verrassingseffect van zijn mobiele kantoor positief werkt voor de gesprekken. ,,Iedereen is even uit z’n comfortzone zodra ze hier binnen stappen; dat maakt dat mensen hun echte, authentieke zelf zijn. Dat vind ik belangrijk.”

Na corona zullen de gesprekken wellicht toch weer naar kantoor verplaatsen. Al ziet Noorman daarnaast nog steeds plek voor zijn mobiele kantoorbus. ,,Waarom helemaal terug gaan naar oude, als we ook het leuke, nieuwe kunnen behouden?”

Lees ook: Uitsteller of mopperaar: welk 'thuiswerktype' ben jij?

Ook een mobiel kantoor? Drie tips:

  • Zorg dat je zelfvoorzienend bent: stroom via een aggregaat of zonnepaneel, water in een tank, een wc’tje aan boord en een extra accu voor de laptop en telefoon.
  • Denk aan een plek om je mobiele kantoor neer te zetten. Een grote oprit of een vaste plek op een leegstaand parkeer- of industrieterrein.
  • Maak de bus meteen een uithangbord voor je bedrijf. Bij de WerkTalent-bus zette Romana van Erp iedere ochtend twee grote vlaggen buiten voor wat naamsbekendheid in de buurt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws