Nieuws Thuiswerken

Bedrijven willen thuiswerkers terughalen, maar niet iedereen ziet dat zitten

Na twee jaar lang thuiswerken lijken veel werknemers de betrokkenheid bij hun organisatie te zijn kwijtgeraakt. Nu het thuiswerkadvies binnenkort wordt losgelaten, zoeken werkgevers naar manieren om dat gevoel weer terug te krijgen. Maar zo simpel is dat nog niet.

Natasja de Groot (AD) 14 februari 2022

Thuiswerken hybride werken betrokkenheid medewerkers

Veel werknemers willen voortaan deels of zelfs helemaal vanuit huis werken. Foto: Shutterstock

Slechts 3 procent van het kantoorpersoneel over de hele wereld wil vijf dagen per week terug naar kantoor. Dat blijkt uit een peiling van managementadviesbureau Advanced Workplace Associates. Het adviesbureau waarschuwde daarbij dat werknemers ook ontslag dreigen te nemen als hun bazen hen dwingen om fulltime terug te keren naar kantoor.

,,Werkgevers moeten beseffen dat de geest uit de fles is", zegt Andrew Mawson, algemeen directeur van Advanced Workplace Associates. ,,Werknemers hebben gezien dat flexibiliteit kan werken en werkgevers die niet gevoelig zijn voor de behoeften van hun personeel, zullen daar de gevolgen van ondervinden."

Werkgevers kunnen niet wachten tot thuiswerkadvies van tafel gaat

Hugo Houppermans is directeur van de Coalitie Anders Reizen, waar ruim zeventig grote organisaties bij zijn aangesloten die bij elkaar goed zijn voor zo’n half miljoen medewerkers. In gesprek met AD verzekert hij dat veel werkgevers niet kunnen wachten tot het thuiswerkadvies van tafel gaat. Als voorman van de coalitie spreekt hij veel mensen over ‘anders werken’, wat ook zijn missie is. Wat hem opvalt: bedrijven zijn vooral bezorgd over de betrokkenheid van hun medewerkers. ,,Als je directeuren vraagt wat er nu echt speelt, dan zullen zij zeggen dat ze vrezen voor het engagement van hun personeel.”

"Dit gaat over sociale cohesie, de identiteit en cultuur van je onderneming"

Hugo Houppermans, directeur Coalitie Anders Reizen

Kantoormedewerkers hebben het gevoel van verbinding met hun organisatie zijn verloren

De indruk is dat na bijna twee jaar grotendeels thuiswerken veel kantoormedewerkers het gevoel van verbinding met hun organisatie zijn verloren. Dat verklaart volgens Houppermans waarom sommige werkgevers zo graag zien dat hun medewerkers weer (deels) terugkeren naar kantoor. ,,Zij willen dat mensen weer het gevoel krijgen dat ze bij het bedrijf horen. Dit gaat over sociale cohesie, de identiteit en cultuur van je onderneming”, zegt Houppermans.

Volgens hem ligt hier nog iets anders aan ten grondslag: de krappe arbeidsmarkt. Als medewerkers het gevoel van verbinding ervaren, dan zijn ze mogelijk minder happig om het bedrijf te verlaten als ze worden benaderd door de concurrent. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt is dat volgens Houppermans een reële zorg.

Lees ook: Met deze hulpmiddelen kunnen werknemers zich beter concentreren

Bedrijven experimenten met reboardingsprogramma’s

Volgens hem hebben bedrijven die in coronatijd zijn blijven investeren in het contact met hun medewerkers wat dat betreft wel een voorsprong. Intussen ziet hij dat best wat bedrijven aan het experimenten zijn met zogeheten reboardingsprogramma’s om zo hun werknemers weer aan boord te krijgen. Erg simpel is dat volgens de directeur nog niet: ,,Je kunt een cultuur immers niet opleggen.”

Wat het volgens hem ook moeilijk maakt, is dat veel medewerkers juist graag (deels) willen blijven thuiswerken. In een recent onderzoek van TNO gaf liefst een op de drie werknemers aan volledig thuis te willen blijven werken. Bovendien wil een op de acht deels thuiswerken.

Lees ook: 'We moeten oog hebben voor menselijke kant van online werken'

Mogelijke spagaat voor de werkgever

Dat kan weleens een spagaat opleveren voor werkgevers, denkt Houppermans. Aan de ene kant willen ze dat mensen vaker naar kantoor komen om zo de sociale cohesie te vergroten, maar anderzijds willen ze personeel niet verliezen door al te veel dwang op te leggen.

HR-directeur Thomas Mulder van VodafoneZiggo denkt dat bedrijven die hun personeel dwingen naar kantoor te komen het zullen afleggen tegen bedrijven die het hybride werken - deels op kantoor en deels thuis - omarmen. VodafoneZiggo heeft bij de fusie vijf jaar geleden gezien wat het effect is als een deel van de groep alleen maar thuiswerkt of alleen maar op kantoor. ,,Op een gegeven moment zagen we dat mensen niet meer aangesloten waren en afhaakten. Ze missen dan de normale kantoordingen.”

Die ervaring ligt mede aan de basis van het nieuwe beleid dat het bedrijf op 1 maart - afhankelijk van de maatregelen van het kabinet - hoopt in te voeren: iedereen komt dan twee dagen naar kantoor én kiest deze dagen in overleg met het team. ,,We willen dat tijdens vergaderingen iedereen er dan virtueel óf face to face bij is, om zo te zorgen dat iedereen zich betrokken voelt. En wat we er vooral mee beogen is dat mensen ’s ochtends op kantoor komen en het gevoel hebben: hier hoor ik bij.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws