Nieuws Toerisme
Minder vluchten vanaf Schiphol, minder stoelen en toch: 'je vakantie gaat gewoon door'
Een van de meest gestelde vragen aan reisbureaus- en organisaties momenteel: hoe kan het dat als er door Schiphol vluchten geannuleerd worden, Sunweb toch alle vakanties uitvoert, TUI fly geen vluchten annuleert, KLM stelt dat geboekte reizen gewoon kunnen doorgaan en Corendon een vertrekgarantie afgeeft?

Foto: ANP.
Schiphol gaat deze zomer een maximum stellen aan het aantal reizigers dat per dag kan vertrekken vanaf de luchthaven. Er worden dus vluchten geannuleerd, er kunnen minder 'stoelen' worden verkocht. Paniek bij aanstaande vakantiegangers, overbelasting in callcenters, want wie mag wel en wie niet. En waarom?
Schiphol: airlines moeten gemiddeld 13.500 'stoelen' per dag reduceren
Voor consumenten is het enerzijds geruststellend, maar ook verwarrend als reisorganisaties als Sunweb stellen alle vakanties gewoon uit te voeren en Corendon een vertrekgarantie afgeeft. ANVR-directeur Frank Oostdam geeft uitleg. ,,Er is een aantal redenen voor. In het algemeen moet je in gedachten houden dat de airlines op Schiphol 'stoelen' moeten reduceren. Dat zijn er 13.500 gemiddeld per dag. Stoelen kunnen verkocht zijn en dan moet je annuleren, of kunnen nog niet verkocht zijn en dan hoef je dus niet te annuleren. Maar: die kunnen ook niet verkocht worden".
Lees ook: Frank Oostdam (ANVR): 'Geloofwaardigheid van onze reisbranche staat op het spel'
Corendon-ceo Steven van der Heijden schrijft in een paginagrote advertentie in het AD vandaag: 'Wij beloven dat je vakantie met Corendon doorgaat. We kunnen niet garanderen dat de wachtrijen korter worden. Maar je kunt met een gerust hart je zonvakantie bij ons boeken. Ook met vertrek vanaf Schiphol'.,
'Airlines als TUI en Corendon beschermen zoveel mogelijk de bestaande boekingen'
,,Elke airline heeft de afgelopen dagen nagedacht wat zij het beste kunnen doen. Als er een airline is met nog heel weinig verkochte stoelen dan kan die nog steeds gewoon verkopen tot het maximum dat is afgesproken. Er is een aantal airlines, bijvoorbeeld Tui en Corendon, die zoveel mogelijk de bestaande boekingen willen beschermen. Zij hebben daarom besloten zoveel mogelijk vanaf andere vliegvelden te vliegen. En dat is mooi want die tellen niet mee voor Schiphol. Daar gelden de maxima van Schiphol dus niet. Die vakanties gaan dus gewoon door."
'Vliegen moet ook duurder worden. Ja, dan is vliegen minder bereikbaar voor mensen die het geld niet hebben. Maar dat is nu ook al het geval'
In ons wekelijkse radioprogramma Met de kennis van nu vertelde Frank Oostdam over de situatie op Schiphol onder meer: ,,Schiphol is bepalend voor veel bedrijven in het toerisme. Doodzonde als we de omzet moeten laten lopen. Als je afhankelijk bent van luchtvaart gaat het lastig zijn. Ik sluit daarom niet uit dat er een consolidatieslag gaat komen.”
'Reizen moet op een andere manier, duurzamer'
Op zich hoeft daar niet zo veel mee mis te zijn, zegt Oostdam met harde woorden. ,,Reizen zijn ook belangrijk, daar sta ik voor. Maar reizen moet op een andere manier, duurzamer. Vliegen moet ook duurder worden. Ja, dan is vliegen minder bereikbaar voor mensen die het geld niet hebben. Maar dat is nu ook al het geval. Dat zal zeker gevolgen hebben voor de sector, maar goede ondernemers passen hun portfolio daaraan aan.”
Luister hieronder het radioprogramma Met de kennis van nu terug, met Frank Oostdam (ANVR) als studiogast. Chris Engelsman van European Sleeper vertelt hoe zijn bedrijf Europa per nachttrein wil verbinden en hofnar Juri Hoedemakers geeft zijn visie op het leiderschap van Schiphol-directeur Dick Benschop.