Nieuws Toerisme
Meer boekingen, geen ontslagen: het coronajaar van Droomparken
Droomparken - sinds vorig jaar onderdeel van de ambitieuze EuroParcs Group - wist afgelopen jaar met snelle aanpassingen goed in te spelen op corona. Het vakantieparkbedrijf werkte samen met getroffen organisaties als Corendon en kwam met tal van nieuwe initiatieven. Directielid Andries Bruil vertelt.

Andries Bruil: ,,Er is niemand naar huis gestuurd tijdens de crisis en daar ben ik heel blij om. Sterker nog: we hadden eerder meer mensen nodig." Foto: Droomparken
Hoe was de eerste week in maart na de boodschap: 'we gaan in lockdown'?
,,In het begin was er vertwijfeling en shock, zoals bij elk bedrijf. We zagen de annuleringen achter elkaar binnenkomen. Op onze locaties in de buurt van Amsterdam komen bijvoorbeeld veel buitenlandse bezoekers. Uiteindelijk viel het mee en zijn alleen onze parken aan de kust in Zeeland tijdelijk echt dichtgegaan.
Je moet razendsnel anticiperen op de situatie. Welke stappen heeft Droomparken gezet toen corona een feit was?
,,Het begint bij contactloos in- en uitchecken waarvoor je systemen op moet zetten. In het begin waren zwembaden, whirlpools, fitness- en wellnessruimtes en speeltuinen dicht. Voor kinderen zijn we online animatiespelen en knutselpakketten gaan aanbieden. Bij food & beverage hebben we direct al bij de eerste lockdown alles meteen op bezorgen gezet: bestellen en bezorging bij je huisje. Dat vergde vooral aanpassingen online en rond betaalsystemen. We hebben de horecaondernemingen die voor ons werken extra aandacht gegeven om ze aan het werk te houden. Maar ook maken onze gasten veel gebruik van bezorgdiensten uit de buurt.”
Lees ook: Judith Eyck (Zoover) over toekomst van toerisme: ‘Het wordt tijd dat we Europa herontdekken’
Ondanks alle beperkingen heeft Droomparken het in 2020 niet slecht gedaan.
,,Integendeel. Toen later in het voorjaar werd aangekondigd dat er geen reisbeperkingen meer waren met inachtneming van de regels, zagen we in sneltreinvaart de boekingen weer toenemen. Dat is doorgelopen tot de laatste week september. Het aantal boekingen lag gemiddeld tussen de 5 en 10 procent hoger dan gemiddeld en de periode liep ook langer door. Na een dip was rond de kerst het aantal reserveringen beter dan ooit. Wij mogen niet klagen over de situatie, ondanks alle aanpassingen. We komen redelijk gezond deze periode door en daar mogen we dankbaar voor zijn.”
Want mensen willen er juist nu even tussenuit?
,,Ja, ze komen ook voor workations, willen even ‘thuiswerken’ in een andere omgeving en hun kinderen kunnen hier net zo goed online les volgen als de scholen dicht zijn. En het is hier relatief veilig. We zien twee ontwikkelingen: er is veel focus op tophoogseizoen – dus de vakantietijd – én op de korte termijn. Mensen willen bij wijze van spreken morgen gaan.”
Blijft Droomparken ook na corona deze lijn volgen?
,,Ja, de bezorgservice is bijvoorbeeld een blijvertje. We proberen mensen te verrassen en de verwachtingen te overtreffen. Je moet de service krijgen van een viersterrenhotel.”
Is Droomparken daarmee meer ‘high end’ geworden?
,,De doelstelling is dat we drie tot vijf doelgroepen kunnen bedienen: van jong tot oud, voordelig of uitbundig. Niet alleen gezinnen of senioren, maar een breed spectrum. We proberen het park ook te ontwikkelen als een dorp, met verschillende wijken, waarbij horeca het centrale punt is. Het charmante van een dorp is de pluriformiteit. Daarnaast willen we het hele jaar door aantrekkelijk zijn voor mensen. Je kunt huisjes neerzetten in elke klasse, maar op een gegeven moment zit daar een grens aan. Je kunt wel het verschil maken op dienstverlening en aandacht. De verwachtingen overtreffen is de rode draad en strategie van ons bedrijf. De basis is aanwezig en wil je extra service, dan gaan we dat voor je organiseren.”
Heb je daar voorbeelden van?
,,Op onze locatie in Otterloo hebben we een samenwerking opgezet met drie Michelin-sterrenchefs uit Rotterdam. De vaste gasten konden geheel coronaproof een zevengangendiner krijgen in hun huisje. Dat was zo’n succes dat we dit acht zaterdagen achter elkaar hebben gedaan, met gemiddeld veertig vakantiewoningen. Iedere gang werd per golfkar bij alle huisjes geserveerd. Logistiek was het een gecompliceerde operatie, want je moet met ‘afruimen’ acht keer maal veertig heen en weer rijden. Maar het gaf iedereen veel energie."
,,Daarnaast hebben we als hoofdsponsor van Feyenoord een keer een eigen tv-programma gemaakt rond een voetbalwedstrijd van de club. We hebben een eigen tv-kanaal en de bezoekers konden in hun huisje op tv de wedstrijd zien met voor- en nabeschouwing en zoals het normaal gesproken voor de vips gaat in het stadion: een dinertje, koffie met gebak bij de rust en na afloop een borrelhapje. Allemaal geserveerd in hun huisjes.”
Tekst gaat verder onder foto van Andries Bruil. Foto: Droomparken
Jullie hadden ook een samenwerking met getroffen reisorganisaties.
,,Ja, klanten van Corendon en TUI die niet op reis konden, mochten hun vouchers bij ons gebruiken. Die samenwerking was binnen een week geregeld.”
Heeft Droomparken afgelopen jaar moeten snijden in het personeelsbestand?
,,Nee, er is niemand naar huis gestuurd en daar ben ik heel blij om. Sterker nog: we hadden eerder meer mensen nodig. De bewerkelijkheid van de processen is nu natuurlijk wat groter. Neem alleen al het schoonmaken. De vakantiehuizen moeten ook nog eens gedesinfecteerd worden. Je doet er dus langer over om een huisje schoon te maken. Dat levert werkgelegenheid op, hoe gek het ook klinkt. Ook het contactloos in- en uitchecken: afgelopen zomer hoefde je je auto niet uit om uit te checken. Je kreeg een flesje water mee, gooide je sleutel in een brievenbus en er stond iemand van het personeel je op anderhalve meter uit te zwaaien. Daar heb je meer mensen voor nodig.”
Welke zaken zou je, als je terugkijkt, beter doen?
,,Beter communiceren naar onze gasten, maar dat doen we al. Meteen als er weer een persconferentie is geweest, geven we mensen die bij ons hebben geboekt een update wat dat voor gevolgen heeft voor hun bedrijf. We hebben daarmee geleerd van de eerste lockdown. Er kwamen toen zoveel vragen op ons af, dat we het niet meer aankonden. We moeten dus proactief communiceren. Maar ook willen we vertellen wat je nog wél kunt doen. Uiteraard is dat beperkt, maar er zijn wandel- en fietsroutes en bepaalde buitenactiviteiten. Die boodschap moeten we blijven brengen.”
"Het was ondernemen vanuit je tenen. Je vraagt ook wat van je mensen. Het was harder werken en meer flexibel zijn"
Het is nog steeds uiterst onzeker hoe de pandemie gaat verlopen. Is de weg die jullie zijn ingeslagen blijvend, of zijn jullie flexibel?
,,We kijken wel een halfjaar vooruit en hebben constant drie scenario’s klaarliggen. De uiterste consequentie zou kunnen zijn dat niemand meer mag reizen, dat is het meest zwarte scenario. Maar in het meer optimistische scenario is een deel van Nederland gevaccineerd en mogen we weer meer. Er komt er een kantelpunt, ik verwacht vroeg in de zomer. Dan wordt het een zomer zoals afgelopen jaar, dus met wat lichte beperkingen. Het kan zijn dat het nóg vrolijker wordt. Dan krijg je een andere dynamiek en misschien wel in een soort bevrijdingsroes. Hoe somber de tijden ook zijn, er komt een keer een moment dat alles losgelaten wordt. Dan willen mensen weer met elkaar zijn, dingen samen beleven en geld uitgeven. Je krijgt festivalachtige situaties. Daar moet je als ondernemer ook op inspelen en klaar voor zijn.”
Hoe heb je het coronajaar persoonlijk beleefd?
,,Het was ondernemen vanuit je tenen. Je vraagt ook wat van je mensen. Het was harder werken en meer flexibel zijn. Daarvan hebben we ook geleerd dat je razendsnel dingen met elkaar kunt aanpassen en anders doen dan je gewend bent. Als ik kijk naar hoe iedereen het heeft opgepakt, ook de toeleveranciers, dan hou ik toch een positief gevoel over aan deze coronaperiode. Hoe naar het ook is.”