Nieuws Toerisme
Waarom Booking.com het op LinkedIn weer te verduren heeft
De geschiedenis lijkt zich te herhalen: precies een jaar na de boze LinkedIn-post van Niels Meijssen over NOW-steun aan Booking.com (met tienduizenden likes én een concurrent-in-wording als resultaat), is het nu reisondernemer Ed Smit die vanuit Costa Rica duidelijk maakt 'hoe Booking ons in de wurggreep heeft'. Bovenal: de bonussen die de directie zichzelf uitkeert zijn ook daar verkeerd gevallen. En de teller aan likes tikt door. Net als een jaar geleden.

Chief Marketing Officer Arjan Dijk verbaasde zich er nog niet zo heel lang geleden over in landelijke media, over het slechte imago van Booking.com in Nederland. In dit artikel zegt Dijk het aan te trekken dat booking.com geen hoge aaibaarheidsfactor heeft. ,,Ik vind het erg als er een negatief verhaal in de krant staat en mijn moeder dat leest. Dan belt ze en vraagt of het goed met me gaat. Dat is niet leuk en ik vind het ook niet terecht." Dijk vindt wel dat Booking in 'onze mooie achtertuin Nederland' zelf ook te weinig heeft gedaan om het bedrijf wèl geliefd te maken. ,,De focus lag erop om wereldwijd het merk neer te zetten en groot te worden. We zijn daarbij vergeten te vertellen wat onze bijdrage aan Nederland is."
In geen van de artikelen sprak Dijk over het initiatief dat ook veel media-aandacht kreeg en ontstond naar aanleiding van de aangevraagde NOW-steun. In mei vorig jaar was er een boos LinkedIn-bericht van Niels Meijssen over Booking.com. De kern: waarom staatssteun aanvragen als je vorig jaar nog miljarden hebt uitgekeerd aan aandeelhouders? Meijssen werd overladen met reacties en begon daarom Beterboeken. Met alle support en sympathie in de achterzak werd in het najaar een startkapitaal van 2 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Onder de nieuwe naam Moonback gaat het 'sympathieke alternatief voor Booking.com' binnenkort van start.
Lees ook: Moonback is de nieuwe naam van hotelboekingen-site Beterboeken
Dat imago waar Dijk zich eerder in de media zo over verbaasde, liep deze week nog maar eens een flinke deuk op. Booking.com wil zijn topbestuurders bonussen over coronajaar 2020 geven van bij elkaar omgerekend zo’n 28 miljoen euro, voornamelijk in aandelen. Dat staat in recent gepubliceerde documenten vooruitlopend op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, waar NRC als eerste over publiceerde. Volgens de krant zouden ook bonussen voor regulier personeel goeddeels in stand zijn gebleven. Overigens: Nederland was goed voor dik 64 miljoen euro aan staatssteun.
Lees ook: Het jaar van Niels Meijssen: na boze LinkedIn-post over Booking.com ceo van zijn Moonback
Waar Niels Meijssen in mei vorig jaar op LinkedIn boos maakte over de NOW-staatssteun, komt exact een jaar later een soortgelijk signaal van Ed Smit, een Nederlandse reisondernemer in Costa Rica, met ook veel likes en reacties als resultaat.
In zijn Linkedin-post - hieronder volledig te lezen - schrijft Smit onder meer: 'Deze tekst gaat niet over ons, maar over alle bedrijven die hier in Costa Rica actief zijn in de belangrijkste peiler van de economie, het toerisme. De hotels lijden al jaren onder het beleid van Booking en zitten in een wurggreep'. In korte tijd tikte het openhartige bericht van Smit de 500+ likes aan.
Lees ook: Booking.com verbaasd over slecht imago in thuisbasis Nederland
Het echte verhaal achter Booking.com
We zijn een reisbureau, gevestigd in Costa Rica. Onze klanten zijn onze verkopers, zijn we trots op. We hebben toegevoegde waarde in de niche waarin we actief zijn. ‘’3 op Reis’’ liet dat nog zien twee weken geleden in hun programma over Costa Rica wat door ons gefaciliteerd is.
Deze tekst gaat niet over ons, maar over alle bedrijven die hier in Costa Rica actief zijn in de belangrijkste peiler van de economie, het toerisme. De hotels lijden al jaren onder het beleid van Booking en zitten in een wurggreep. Dat is op zich geen punt, zaken doen is keihard en je moet altijd scherp blijven.
Wat nu echter in Nederland gebeurt met het bedrijf dat meer omzet genereert in Costa Rica dan wie dan ook, Booking.com, is schandalig en raakt veel bedrijven hier in Costa Rica. Niet alleen de reisbureaus / touroperators, ook de hotels.
De miljoenensteun die de Nederlandse overheid gegeven heeft aan Booking.com, was iedereen hier in Costa Rica een doorn in het oog. Maar vandaag knapte er iets in mij en bij vele collega’s hier in het paradijs.
De Amerikaanse bestuurders van het Nederlandse bedrijf krijgen gewoon hun 28 miljoen Euro aan bonussen. Geld dat afkomstig is van de Nederlandse belastingbetaling die vervolgens weer boekt bij datzelfde Booking.com.
Het is allemaal legaal volgens Minister Koolmees en hij zal daar ongetwijfeld gelijk in hebben. Maar indien dit legaal is, dan gaat er iets grondig fout in Nederland en wordt het hoog tijd dat nu eindelijk het nuchtere verstand zegeviert over de op geen enkele wijze te rechtvaardigen wet- en regelgeving uit Den Haag.
Ik heb slecht 1 verzoek. Deel dit met zoveel mogelijk mensen zodat we er in ieder geval met elkaar over na gaan denken of dit nou wel of niet hetgeen is wat we willen. Ik ben geen activist, alles behalve dat, maar in mijn optiek wordt hier een hele vette grens overschreden.
Bedankt voor het delen, groeten uit het paradijs,
Ed Smit – Edventure Costa Rica S.A.
bo