Nieuws Toerisme

Festivalproducers verbouwen dubbeldekker om droom na te jagen

Dat de coronacrisis gerust ook mooie dingen heeft gebracht, hebben Eileen Helfferich en de zussen Saskia en Jolisa van Leeuwen wel bewezen. Met een hostel op wielen welteverstaan. De vrouwen droomden al langer van een mobiele onderneming. Toen ze door corona als festivalproducer zonder werk kwamen te zitten, kregen ze het laatste zetje dat nodig was om hun droom na te jagen.

Robbert Daalder 22 juli 2022

La karavana jolisa van leeuwen hostel engelse dubbeldekker

Even terug in de tijd. Naar augustus 2020 om precies te zijn. Ook toen ging Jolisa met De Ondernemer in gesprek, was de oude Engelse dubbeldekker net in huis, stond de complete verbouwing ervan nog te wachten en moest het groot rijbewijs eveneens nog worden behaald.

Gewaagd. Vooral omdat de crisis nog lang niet achter de rug was, het project een flinke som geld zou kosten en het door wisselende maatregelen niet duidelijk was of en wanneer de bus genaamd La Karavana de weg op kon.

Crowdfunding voor La Karavana levert 14.000 euro op

Dat Jolisa haar telefoon opneemt terwijl ze met de bus in Noorwegen zit, laat zien dat het allemaal goed is gekomen. ,,Er is sinds de laatste keer dat we elkaar spraken echt ontzettend veel gebeurd. Laat ik beginnen met onze crowdfuningsactie. Die hebben we destijds opgezet omdat het verbouwen van de bus toch wel kostbaar was. Het leverde ons uiteindelijk 14.000 euro op. Heel vet, want we ontvingen steun van mensen die we totaal niet kenden. Ze vonden het allemaal prachtig waar we mee bezig waren.”

"We hadden eigenlijk nog nooit echt geklust, maar met Youtube hebben we zo’n beetje alles voor elkaar gekregen"

Lees hier het eerste interview met Jolisa van Leeuwen over La Karavana. 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'

,,Toen we de bus kochten, was hij wit van kleur”, vervolgt ze. ,,We wilden en make-over en die kwam er tijdens het Rotterdamse streetartfestival POW WOW. We mochten daar wel een kunstenaar kiezen, maar het ontwerp zou dan een verrassing blijven. Spannend natuurlijk, maar zoals je op de foto’s kunt zien heeft Tymon de Laat er iets fantastisch van gemaakt. Het is nu echt een eyecatcher.”

Nooit geklust, complete dubbeldekker verbouwd

Dat geldt voor het exterieur, maar zeker ook voor het interieur. Iets dat de vrouwen geheel eigenhandig voor elkaar hebben gekregen. ,,We hadden eigenlijk nog nooit echt geklust, maar met YouTube hebben we zo’n beetje alles voor elkaar gekregen.”

,,En met Autotaalglas. We hadden lekkage omdat de rubber strips rond de ramen compleet verdroogd waren. We wisten niet hoe we dat moesten oplossen en dus zijn we langs dat bedrijf gegaan. Die eigenaar vond ons verhaal zo geweldig dat hij anderhalf uur de tijd nam om het ons haarfijn uit te leggen. In de drie dagen die volgden heb ik alle 32 ruiten eruit gehaald om de strips te vervangen.”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Foto: Freek van der Weijden

Foto: Gijs Hardeman

De vrouwen werken gedurende anderhalf jaar per persoon drie dagen per week aan de bus. ,,En in de laatste drie weken voor onze eerste reis maakten we dagen van veertien uur”, lacht Jolisa. Ze vertelt dat er veel geld in de bus is gestoken. In totaal zo’n 45.000 euro. Het maakte dat het freelancewerk in de festivalbranche voor twee dagen per week ook weer moest worden opgepakt. ,,Gelukkig liet corona dat zo nu en dan weer toe.”

Nederland perfect voor eerste trips

In september 2021 was het moment dan eindelijk daar. La Karavana zag het levenslicht en de eerste trip kon worden gemaakt. Reizigers tussen de 20 en 40 jaar oud, maar soms ook 60-plussers, stappen in voor vier- of zevendaagse trips door Nederland. Overdag zijn er activiteiten als wandelen, fietsen of kajakken en in de avond wordt er gekookt en brandt het kampvuur.

,,Aanvankelijk was het ons plan om in het buitenland te gaan trippen, maar Nederland is perfect om in te beginnen. Gedurende de winter stond de bus op een camping in Den Oever waar hij verhuurd werd aan groepen. Ook dat was een succes. Extra fijn omdat het ons de mogelijkheid gaf om even bij te komen en de plannen voor het nieuwe jaar op te stellen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De vrouwen van La Karavana: Jolisa van Leeuwen (links), Eileen Helfferich (rechts) en Saskia van Leeuwen (onder). Foto: Freek van der Weijden

"Het zijn vooral geweldige avonturen die we met elkaar meemaken. Dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen"

La Karavana al ontdekt in Amerika

Een jaar dat tot nu toe een succes mag worden genoemd. Zo werd La Karavana bijvoorbeeld al benaderd door Girls Love Travel, een Facebookgroep met ruim 1,3 miljoen leden. De vraag was of er vanuit deze Amerikanse groep drie trips door Nederland konden worden geboekt. ,,Die hebben we natuurlijk voor ze in elkaar gezet.”

,,Ze wilden vooral graag langs de tulpen en daar zijn we dan ook met een luchtballon overheen gevlogen. Maar er is natuurlijk meer. We zijn naar Texel geweest, naar Volendam, in Emmeloord op bezoek bij de enige vrouwelijke molenaar met bakkerij en via een toffe camping weer terug naar Amsterdam. Een succes. Voor volgend jaar staan er alweer nieuwe trips geboekt.”

Jolisa vertelt het allemaal vanuit Noorwegen. ,,Inderdaad, we hebben de stap naar het buitenland inmiddels ook gemaakt. Dit land stond al heel lang hoog op ons lijstje en dus zijn we hier in mei al naartoe gegaan om een trip in elkaar te zetten. Alles moet gescout worden en bovendien is het ook wel fijn om te weten hoe de bus zich houdt zodra hij de bergen in moet.”

Lees ook: Badkamers, boetes en fietsenrekken: hier breekt camperverhuurder Frederiek (22) het hoofd over

Met een aantal mensen van The North Face op reis

,,We hebben net een groep reizigers afgezet, dus de bus heeft het allemaal gered. Op 29 juli gaan we weer terug naar Nederland en tot die tijd zijn we met een aantal mensen van The North Face (producent van outdoorkleding, rugzakken en schoenen, red.) op pad. Zij hadden samen met Bever een winactie opgezet en de winnaars gaan nu met ons de vrouwenkleding van dit merk testen. Een mooie campagne die ons hopelijk ook goede publiciteit oplevert.”

Hoewel het goed gaat met het aantal boekingen, worden de dames er naar eigen zeggen alleen nog niet echt rijk van. ,,We zijn nu vooral bezig om uit de kosten te komen. Valt niet altijd mee overigens. Je hebt te maken met reparaties, een verzekering van 500 euro per maand en de brandstofprijzen hier in Noorwegen liggen tussen de 2,30 en 2,80 per liter. Maar dat is oké. We zijn nog geen jaar onderweg hè. En het zijn vooral geweldige avonturen die we met elkaar meemaken. Dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws