Nieuws Toerisme
Reisbranche niet van slag door achterstallige vaccinatieregistratie voor coronapaspoort
Een registratie van je coronavaccinatie om vrijuit te kunnen reizen binnen Europa. Het is de bedoeling dat deze direct na het zetten van de (tweede) prik plaatsvindt, maar de harde werkelijkheid is dat er van de reeds tien miljoen gezette vaccinaties er zo’n 1,8 miljoen nog altijd niet in het systeem staan dat gebruikt moet worden voor het coronapaspoort. De reisbranche beaamt dat het een vervelende situatie is die veel onzekerheid oplevert, maar weigert zich vooralsnog al te veel zorgen te maken.

Volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam kunnen we per juli reizen met het EU-covid-19-certificaat. Foto: Shutterstock
,,Als sector zijn wij vooral blij met het EU-covid-19-certificaat,'' verklaart Frank Oostdam de tendens als voorzitter van reisbranche ANVR. Met dit certificaat, ook wel coronapaspoort, kunnen reizigers laten zien of zij al gevaccineerd zijn, negatief getest of resistent na een recente besmetting. ,,Kijkend naar de situatie omtrent de registratie is het belangrijk dat dit er snel gaat komen. De informatie die we over het certificaat ontvangen, is in ieder geval positief. Ik denk dat dit er over zo’n drie weken is. Tot die tijd is het een flinke uitdaging om iedereen van antwoorden te kunnen voorzien. Veel mensen zijn niet handig met apps of kunnen moeilijk omgaan met DigiD. Wij kunnen dat wel en daarom willen we graag een rol spelen in de ondersteuning op welk vlak dan ook. Ik ben zelf nota bene ook een 'slachtoffer' omdat ik mijn vaccinatie bij de huisarts heb gekregen, maar dat niet geregistreerd is. Ik ga er vanuit dat dit voor iedereen goedkomt.”
Huisartsen slaan alarm om voortgang van registratie
Het optimisme van Oostdam is opvallend omdat huisartsen inmiddels alarm hebben geslagen over de voortgang van de registratie. De achterstanden in het Covid-vaccinatie Informatie- en Monitoringssysteem (CIMS) zijn zorgwekkend omdat het ministerie van Volksgezondheid de gegevens per 1 juli wil gebruiken voor de Coronacheck-app. Om daar als burger een groen vinkje in te kunnen krijgen, is er een bewijs van vaccinatie nodig.
"Het is belangrijk dat het EU-covid-19-certificaat er snel komt. Ik denk dat het nog zo'n drie weken duurt"
Oostdam: ,,We zitten heel duidelijk in een overgangssituatie. Er is een jungle aan informatie en we merken dat alle aangesloten partijen en consumenten er moeilijk wijs uit kunnen worden. Toch is het belangrijk om er vertrouwen in te houden dat het goedkomt. Het ministerie werkt er hard aan en is zelfs al bezig met een alternatief uitzonderingsproces voor mensen bij wie de registratie om wat voor reden dan ook spaak is gelopen. Bovendien lijkt het erop dat de PCR-testen gratis worden en daarmee hebben we een extra stok achter de deur.”
Reisadviseur heeft ook vertrouwen in alternatief coronapaspoort
Terry van den Berg is zelfstandig reisadviseur voor The Travel Club en ook hij blijft positief onder de huidige omstandigheden. ,,Inderdaad, zolang er geen registratie van iemands vaccinatie naar de Coronacheck-app gestuurd kan worden, blijft er een hoop onzeker en staat de telefoon hier roodgloeiend. Toch heb ik er wel vertrouwen in dat er alternatieven komen waarmee onze klanten evengoed het land van bestemming binnen komen. In dat opzicht zijn wij momenteel al een soort van advocaat voor de oranje en rode landen. We kijken iedere dag naar de ontwikkelingen binnen de Europese landen en wat hun eisen zijn op het gebied van toerisme.”
Lees ook: ANVR: 'Reisorganisaties kunnen deze zomer zelf testen op corona'
Van den Berg, die samen met Helene Hammerstein vanuit Tilburg onderneemt, zegt dat hij deze hectiek niet had verwacht toen de overheid de reisbranche weer opende. ,,Maar we staan ondertussen nergens meer van te kijken, dus dit kan er ook nog wel bij. Ik klaag niet. Ik ben vooral blij dat we weer reizen kunnen boeken en wat geld kunnen verdienen.”
Onwetendheid en irritatie regeert
ANVR-voorzitter Oostdam sluit zich daar graag bij aan. Hij ziet de extreme drang naar informatie zelfs al iets positiefs voor zijn branche. ,,Dit zorgt er namelijk voor dat mensen ons weer vaker weten te vinden. Men is op zoek naar de zekerheid en betrouwbaarheid die ze bij onze specialisten kunnen vinden. Welk gevoel er bij de klant overheerst? Onwetendheid, irritatie en terughoudendheid. Toen we net weer mochten reizen, werd er massaal geboekt, maar die stijging is afgevlakt en dat is gewoon jammer.”