Nieuws Toerisme
Branche richt pijlen nog steeds op 15 mei als eerste stap naar vakantiereizen
De reisbranche hoopt nog steeds dat op 15 mei een eerste stap naar vakanties over de grens wordt gezet. Dat zegt een woordvoerder van reisbranchekoepel ANVR. Medio mei zou er een eind moeten komen aan het zogenoemde generieke reisadvies. Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden.
Laatste update: 3 mei 2021 17:05

Reizigers op Schiphol. Foto: ANP
De eerste mogelijke datum voor een persconferentie is 11 mei. ,,We hebben toch niet de illusie dat mensen dan meteen de koffer kunnen pakken", aldus de woordvoerder tegen NU.nl. ,,De meivakantie is ook al verloren, we richten ons op de zomer."
Medio december kondigde het kabinet een negatief reisadvies voor de hele wereld af. Toen heette het nog dat mensen in ieder geval tot half maart werd afgeraden een reis te boeken. Dat was tegen het zere been van de reisbranche, want boeken kan natuurlijk altijd. ,,Ook nu", zegt de ANVR-woordvoerder.
Op de persconferentie werd het negatieve reisadvies verlengd tot in ieder geval 15 mei. Toen werd mensen duidelijk ontraden om op reis te gaan. ,,Dus worden tot 15 mei geen pakketreizen uitgevoerd", licht de ANVR-woordvoerder toe. Dat zijn vakanties waarbij de reis en het verblijf in één keer worden geboekt. Ze worden verzorgd door touroperators.
Lees ook: Geen vakanties door corona? Ondernemer komt met online wijnreis
Sector hoopt op enigszins normale zomer
ANVR-directeur Frank Oostdam liet eerder weten ervan uit te gaan dat op 15 mei het generieke reisadvies - dat de hele wereld op oranje staat - wordt opgeheven. Dit zou dan op 3 mei worden aangekondigd. ,,Ook nu de persconferentie niet doorgaat, denken we nog steeds dat dit gebeurt."
Reisorganisaties zouden zich daar hoe dan ook op voorbereiden. ,,We hebben echt niet de illusie dat de halve wereld dan ineens geel kleurt, dat mensen daar wel heen mogen reizen", nuanceert de ANVR-woordvoerder. Niet alleen de Nederlandse overheid, maar ook de overheden van andere landen hebben daar wat over te zeggen.
Bestuurders reisorganisaties eisen andere opzet reisadviezen
Naar aanleiding van de kleurcodes die het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert voor negatieve reisadviezen tijdens de coronacrisis, pleiten drie bestuurders uit de reisbranche voor een andere opzet. In een open brief aan demissionair minister-president Mark Rutte stellen zij dat reizigers in veel landen die nu nog de code oranje krijgen, wat staat voor een negatief reisadvies, daar veel minder risico op een coronabesmetting lopen dan in Nederland.
In de brief stellen ze voor om voortaan iedere reisbestemming weer een specifiek reisadvies te geven. Dat zou uitkomst bieden voor toeristen die naar landen buiten Europa willen die veiliger zijn dan Nederland.
Lees ook: Bestuurders reisorganisaties eisen andere opzet reisadviezen
De Jonge: 'volgende week duidelijkheid over reisadvies voor zomer'
Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag na overleg over de coronamaatregelen. Aanvankelijk wilde het kabinet deze week meer zeggen over reizen, dat al langere tijd voor feitelijk de hele wereld wordt afgeraden. Ook over verdere versoepelingen zou deze week meer bekend worden, maar die beslissing heeft het kabinet uitgesteld vanwege de nog altijd grote druk op de ziekenhuizen door het hoge aantal coronapatiënten.
,,We hebben gedacht de hele besluitvorming op te schuiven naar volgende week, ook over vakanties", aldus de Jonge. Mensen die nog deze zomer bijvoorbeeld willen gaan kamperen, kunnen dat nieuwe advies het beste even afwachten, denkt de minister. ,,Het is zeker goed om alvast op allerlei sites te kijken. Zoek je camping alvast uit, zou ik zeggen. Maar daadwerkelijk boeken, het is toch verstandig even het reisadvies af te wachten. Dat geven we dinsdag."