Nieuws Toerisme
Vliegen binnen Europa: bijna helft Nederlanders vindt dat prijzen verdubbeld mogen worden
Dik zes van de tien Nederlanders vinden dat hun eigen gedrag als het gaat om milieu en duurzaamheid niet uitmaakt zolang grote bedrijven hun uitstoot niet terugbrengen. In oktober 2019 was dat nog de helft. Dat schrijft onderzoeksbureau I&O Research. Meer dan 1200 volwassenen werkten mee aan een representatieve steekproef.

Foto: AD/Brunopress.
Toch vindt bijna de helft dat de prijzen van vliegreizen in Europa verdubbeld mogen worden. Iets minder dan een derde is daar tegen. ,,Nederlanders met een laag inkomen zijn net zo vaak voor als Nederlanders met een hoog inkomen’’, constateert het bureau. Bijna vier op de tien vinden dat ook intercontinentale vluchten dubbel zo duur mogen worden. Intussen vermindert de zogenoemde vliegschaamte juist een beetje, aldus de onderzoekers: ,,15 procent van de Nederlanders voelt zich vaak schuldig als zij vliegen. Eind 2019 was dat nog 18 procent.’’
'Als we de toekomst van onze planeet serieus nemen, is het onvermijdelijk dat we ondanks een groeiende wereldbevolking teruggaan in het aantal vliegbewegingen. Deze eerste zin kan ik nog zo makkelijk opschrijven, de werkelijkheid is ongelofelijk weerbarstig', schreef reisondernemer Elske Doets eerder in een blog op deze website. 'Waarom schaffen we alle poespas rond de prijsvorming van vliegtickets (belastingvrije kerosine, btw-vrije tickets, staatssteun voor de luchtvaartsector) niet af? En brengen we wereldwijd de reële prijs van een vliegreis in rekening? Uiteindelijk betekent dat niet meer dan dat we grosso modo teruggaan naar de tijd van voor de budgetmaatschappijen, midden jaren negentig, toen een retour naar de Verenigde Staten nog tussen de duizend en vijftienhonderd gulden kostte (vergelijkbaar met euro’s nu)'.
'Niemand wil toegeven dat vliegen weer een elitaire aangelegenheid gaat worden. Die conclusie wordt gezien als te hard. Te onpopulair'
'De reden dat deze relatief eenvoudige en eerlijke oplossing – stop met het voortrekken van de luchtvaart – over het hoofd wordt gezien, of wordt weggemoffeld, is dat niemand wil toegeven dat vliegen weer een elitaire aangelegenheid gaat worden. Die conclusie wordt gezien als te hard. Te onpopulair', stelt Elske Doets in haar blog. 'Maar, zou ik zeggen, is een eerlijke prijs niet het minste dat we kunnen doen nu de planeet zo overduidelijk in nood is? En is het niet de hoogste tijd dat duurzaam reizen (denk aan de niet voorgetrokken trein) eerlijk kan gaan concurreren met het vliegtuig? De voorgenomen vliegtaks van zeven euro per persoon is een lachwekkend doekje voor het bloeden in dit ongelijke speelveld. Gewoon een einde maken aan de gekkigheid van dumpprijzen, dus. Dat is niet alleen een weldaad voor de planeet, maar ook voor eerlijker concurrentie'.
Meivakantie 2022, topdrukte op Schiphol, nog altijd. Foto: ANP.
Schiphol krijgt aantal reizigers niet omlaag
Voor zaterdag kwam Schiphol met het verzoek aan luchtvaartmaatschappijen het aantal passagiers met 3500 naar beneden te brengen, vandaag streeft de luchthaven naar 5800 minder passagiers. ,,Gisteren is dat gelukt, vandaag helaas niet”, laat de woordvoerster op AD.nl weten. ,,We zetten alles op alles om het voor iedereen, reizigers en personeel, in goede banen te leiden. Het is alle hens aan dek", voegt ze eraan toe.
Reizigers wordt geadviseerd om met de drukte rekening te houden en op tijd naar de luchthaven te komen. KLM kondigde al voor zaterdag en zondag aan om 47 vluchten te schrappen. Net als zaterdag zullen er vandaag ook enkele vluchten overgeheveld worden naar Rotterdam The Hague Airport. Dit betreft vooralsnog twee vluchten, een van Transavia en een van Corendon.
Lees ook: Reisorganisaties dupe van chaos op Schiphol, ANVR vraagt om opheldering