Mensen geven aan vergaderen op afstand steeds vermoeiender te gaan vinden. Maar zelfs nu de maatregelen versoepelen en werkplekken langzaamaan weer opengaan, geeft men aan weer op kantoor te werken uitdagender te vinden dan vóór de pandemie.
Metingen van hersengolven laten zien dat aanhoudende concentratie bij videovergaderingen tot vermoeidheid leidt. Zo zien we dat vermoeidheid zich manifesteert na 30 tot 40 minuten in een vergadering. Het moeilijker oppikken van non-verbale signalen, weinig interactie tijdens het schermdelen, maar ook meer schermtijd en het meer moeten focussen zijn hier de belangrijkste factoren in, zo blijkt uit de 'Work Trend Index'.
Meer dan de helft van de ouders die werden ondervraagd hadden moeiten met het vinden van een balans tussen het huishouden en werkverantwoordelijkheden
Work Trend Index
Meer empathie en inclusiviteit
Werken vanuit huis stimuleert bij meer dan twee derde van de ondervraagden meer empathie richting collega's over de hele wereld. Dit omdat ze nu een beter beeld hebben van hun privéleven. In sommige gevallen heeft op afstand werken zelfs bijgedragen aan inclusiviteit. Meer dan de helft van de medewerkers voelt zich meer betrokken als iedereen op afstand deelneemt aan vergaderingen.
Meer dan de helft van de ouders die werden ondervraagd hadden moeiten met het vinden van een balans tussen het huishouden en werkverantwoordelijkheden. Millennials en generatie Z zeggen het meest moeite te hebben met het vinden van een balans ten opzichte van oudere generaties.
Lees ook: 'Dag extra thuiswerken levert jaarlijks 3,9 miljard euro op'
Thuiswerken moet ook na corona optie blijven
Managers en medewerkers zijn het erover eens: thuiswerken moet een optie zijn voor de lange termijn. 82 procent van de managers verwacht na de pandemie flexibeler vanuit huis te kunnen werken. Het gemiddelde onder alle ondervraagden, managers en medewerkers is lager, namelijk 71 procent.
Toch komen er ook een aantal pijnpunten aan het licht: slechts 35 procent heeft een eigen werkruimte thuis en bijna twee derde geeft aan zich minder verbonden te voelen met collega's. Afleidingen, (sociale) verbindingsproblemen en het gebrek aan een ergonomische werkomgeving waren dan ook punten die sterk naar voren kwamen tijdens het onderzoek en vragen dan ook extra aandacht in de toekomstige manier van werken.
Lees ook: Onderzoek: helft werknemers wil blijven thuiswerken