CoronaCoronavirus

Zo maakt beddengigant Auping plots miljoenen mondkapjes voor de zorg

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

De Deventer smid Johannes Albertus Auping kreeg in 1888 van het Sint Geertruiden Gasthuis in zijn stad de opdracht om hygiënische matrassen te fabriceren. ,,In die zin is de cirkel rond”, zegt algemeen directeur Jan-Joost Bosman van Koninlijke Auping BV. De beddengigant produceert niet alleen maar matrassen, maar sinds kort ook mondmaskers voor de zorg in overheidsopdracht, sinds deze week zelfs in een razend tempo.

Sindskort prijkt er een futuristisch aandoende machine in een speciaal daarvoor gerealiseerde stofarme ruimte van Auping. Volgens Auping-directeur Jan-Joost Bosman ging het bedrijf een ‘achtbaan’ in, toen het een contract afsloot met de overheid om vier miljoen gecertificeerde FFP-2 mondkapjes voor de zorg te gaan maken.

Auping heeft de eerste in Nederland gemaakte machine voor mondmaskers

De machine om de mondkapjes te maken bestond namelijk nog helemaal niet, toen Auping ze te gaan maken. Een unicum: het Deventer bedrijf beschikt sinds deze week over de eerste in Nederland gemaakte machine die de mondmaskers kan maken. Exemplaren uit China waren door de grote vraag bijna niet te koop.

Lees verder onder de advertentie

De productielijn is in dik een maand tijd bedacht, ontwikkeld, ontworpen én gemaakt. Iets wat eigenlijk nauwelijks voor mogelijk werd gehouden. ,,Dit ging zo ontzettend veel sneller dan normaal”, zegt Martijn Van Haaf in de Stentor over de snelkookpan die het project volgens hem was. ,,Maar we hebben hier ontzettend veel van geleerd: waar we normaal in maanden dachten waren dat nu weken, weken werden dagen en dagen uren.”

Elke vijf seconden een nieuw mondkapje

Rechts van de machine zit een grote groep personeel letterlijk achter de naaimachine, om de mondkapjes handmatig in elkaar te zetten. Daarmee maakten ze per week 13.000 stuks. Ter vergelijking: de nieuwe machine kan er straks elke vijf seconde één uitspuwen, én er komt ook nog een machine bij.

Toch was het handmatig produceren nuttig, zegt Van Haaf. ,,Ten eerste omdat de nood in de zorg zo hoog was, maar ook omdat we bijvoorbeeld dingen leerden, die we nu weer kunnen gebruiken. Dat een rolletje elastiek ophoudt, dat los je handmatig zo op, maar bij een machine is dat anders.

Lees verder onder de advertentie

Ze moesten wel snel zijn, vertelt de operationeel directeur van de Deventer beddenfabrikant. ,,De nood was zo hoog: we wilden zo snel mogelijk het zorgpersoneel voorzien van voldoende beschermingsmiddelen.”

Dat was ook hoe het idee - op de werkvloer - om mondkapjes te gaan produceren ontstond. ,,We hebben allemaal kennissen en vrienden die bijvoorbeeld op een huisartsenpost werken, in het Deventer Ziekenhuis, in het Gelre-Ziekenhuis. Ondenkbaar dat mensen daar met onvoldoende bescherming zouden moeten werken.”

Straks één miljoen mondkapjes per week

Samen met de andere Nederlandse fabrikant, filterproducent Afpro uit Alkmaar, is de taakstelling om straks een miljoen mondkapjes per week te gaan produceren. Auping verwacht dat aantal in de komende drie weken te gaan bereiken. In totaal laat het bedrijf in eerste instantie vier miljoen mondkapjes voor de Nederlandse overheid uit de fabriek rollen.

Lees verder onder de advertentie

Volgens ceo Jan-Joost Bosman (op de foto onderaan) is Nederland niet het enige land dat wel oren heeft naar de mondkapjes van Auping. Hij rept over belangstelling uit twee andere West-Europese landen, zonder precies te noemen welke. Bedrijven melden zich ook volop. ,,Wij werken eerst echt voor de Nederlandse overheid. Als we dan nog productiecapaciteit over hebben, dan kunnen we misschien verder kijken.”

Auping-ceo: 'Verstandig dat we voor ons zelf kunnen zorgen'

Auping is een contract voor een jaar aangegaan met de overheid. Bosman: ,,Wat zeker is: deze machines staan er niet voor drie maanden.”

In de noodsituatie die er in de zorg ontstond zag hij veel protectionisme. Hij laat de vraag aan de politiek, maar stelt hem toch. ,,Is het niet zo dat je als Europa in staat moet zijn om jezelf te helpen in een medische noodsituatie als deze? Iedereen stelde zich protectionistisch op: eigen volk eerst. Ik denk dat het heel verstandig is dat we voor ons zelf kunnen zorgen.”

Lees verder onder de advertentie
beeld deondernemer