Aangeboden door Rabobank

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Je bedrijf verkopen: waarom Friso het weleens over wil doen

De verkoop van je bedrijf. Voor de meeste ondernemers geen dagelijkse kost, maar als het wel gaat gebeuren, weet je dan hoe je moet handelen? Begin 2022 verkocht Friso Klapwijk (44) zijn bedrijf MetroPolder en dat werd nogal een avontuur. ,,Met de kennis van nu zou ik het hele verkoopproces graag nog eens aangaan.”

Robbert Daalder 14 juni 2023

Friso Klapwijk Metro Polder

Friso Klapwijk blikt terug op de verkoop van zijn bedrijf.

Het is 2017 wanneer MetroPolder het levenslicht ziet. Het bedrijf wordt opgericht omdat de kans levensgroot is dat complete steden als gevolg van klimaatverandering tegen 2050 zonder water komen te zitten. Samen met een aantal medepioniers ontwikkelde Friso een techniek om regenwater op platte daken op te vangen en herbruikbaar te maken voor koeling, recycling en irrigatie.

Dit knappe staaltje waterbeheer wordt niet alleen in Nederland met groot applaus ontvangen. ,,Vooral de oostkust van Amerika was zeer ontvankelijk voor ons concept”, blikt Klapwijk terug. ,,Na onze pitch tijdens het World Economic Forum gingen er over de hele wereld deuren voor ons open. Ons team bestond echter uit slechts zeven personen en dus hadden we een investeerder/partner met een minderheidsbelang nodig om te kunnen groeien.”

''Ik ben tevreden met het bedrag dat ik eraan over heb gehouden, maar het is nu niet zo dat ik in een Ferrari rijd en het hele jaar op Ibiza zit''

Friso Klapwijk

Zoektocht naar partner loopt uit op bedrijfsovername

Die vond hij uiteindelijk in Wavin, een Nederlands bedrijf dat oplossingen levert op het gebied van veilige distributie van drinkwater en gas, maar bijvoorbeeld ook zorgdraagt voor duurzaam beheer van afvalwater, energie-efficiënte verwarming en industriële toepassingen.

,,Omdat Wavin regenwater als hulpbron ziet en niet als probleem, hadden we een 100 procent match met ze. Toch zou onze techniek slechts één van de vele oplossingen zijn die Wavin haar klanten biedt waardoor het niet logisch was dat zij als minipartner naast ons zouden komen te staan. Het moest juist andersom. Via een volledige bedrijfsovername waarbij ik voor Wavin zou gaan werken.”

,,Ik haalde op dat moment nog veel plezier uit het ondernemen en dus had ik een mentale stap te zetten. Het bedrijf was ook nog niet verkoopklaar, dus in die zin kwam dit plan eigenlijk ook te vroeg. Als ik naar de ondernemers om mij heen kijk, zie ik dat veel van hen goed weten waarom zij hun bedrijf zijn gestart, maar eigenlijk geen idee hebben hoe ze ermee willen eindigen. Wil je het overdragen aan de kinderen of juist verkopen? Daar moet je de bedrijfsvoering op inrichten.”

Confronterende due dilligence voor Klapwijk

Klapwijk geeft aan zelf ook niet eerder over dit vraagstuk na te hebben gedacht. ,,Had ik dit wel gedaan, dan was de due dilligence (het boekenonderzoek door de kopende partij, red.) bijvoorbeeld niet zo confronterend geweest. Vier van de zeven arbeidscontracten binnen MetroPolder waren verschillend qua opzet. De servicecontracten waren wel afgesloten, maar er zaten verschillende versies in onze administratie. Dat soort dingen helpen niet mee bij het bepalen van de verkoopwaarde en dat deed nogal iets met me. Ik kon het eerst maar moeilijk verkroppen.”

,,In korte tijd heb ik veel bereikt met MetroPolder. Mezelf goed kunnen voorbereiden op dit verkoopscenario was er alleen niet bij en voor mij werd de due dilligence daardoor een frustrerend proces. Het aantal advocaten waarmee Wavin dit onderzoek uitvoerde, was hoger dan het aantal mensen dat ik überhaupt in dienst had. Ze stelden meer vragen dan ik kon beantwoorden. Achteraf had ik veel meer vanuit de koper moeten denken.”

Vraag jezelf op tijd af waarom je wil verkopen

,,Net zoals dat je jezelf op tijd de vraag moet stellen waarom je jouw bedrijf wil verkopen. Is het om er zoveel mogelijk geld aan over te houden of omdat het in de handen van de volgende eigenaar gewoon beter af is? In mijn geval was het dat laatste. Ik ben tevreden met het bedrag dat ik eraan over heb gehouden, maar het is nu niet zo dat ik in een Ferrari rijd en het hele jaar op Ibiza zit. Kijkend naar de duurzame impact die Wavin met het concept van MetroPolder kan maken, zou het gewoon verkeerd zijn om niet op de bedrijfsovername in te gaan. Ik ben blij dat ik dat uiteindelijk op tijd heb ingezien.”

''Ondernemers zijn vaak proactieve mensen. Toon die eigenschap dus ook als het gaat om de verkoop van je bedrijf''

David Linders, Rembrandt Fusies en Overnames

Laat je niet onder druk zetten door de kopers

David Linders is projectleider bij Rembrandt Fusies en Overnames (partner van Rabobank) en zegt ervaringen als die van Klapwijk regelmatig bij klanten tegen te komen. Hij hamert er dan ook op dat een verkoopproces een uitgebreide voorbereidingsfase nodig heeft om te kunnen slagen.

,,Uit het verhaal van Friso begrijp ik dat hij niet echt de tijd had om een degelijke voorbereiding te treffen. Ik weet niet of dit bij hem het geval was, maar het algemeen advies luidt dat ondernemers zich vooral niet onder druk moeten laten zetten door de kopende partij. Ik kan me wel voorstellen dat Friso dit traject nog eens zou willen doorlopen. Hij heeft ook helemaal gelijk wanneer hij zegt dat je moet nadenken over de weg die je met je bedrijf wilt bewandelen om daar vervolgens ook echt naar te handelen.”

Wie kan jouw takenpakket alvast overnemen?

,,Rembrandt M&A helpt je daarbij. We zullen doorvragen op de financiële gegevens om later bij de due dilligence goed beslagen ten ijs te komen. Er zijn veel zaken waarmee je één of twee jaar voor de start van het verkoopproces al aan de slag kan. Ga eens na welke medewerker (een deel van) jouw takenpakket kan overnemen. Zo ziet de koper dat de onderneming niet enkel van jou afhankelijk is en verkort je de overdrachtstermijn.”

Voor ondersteuning bij grotere of complexe bedrijfsoverdrachten zet Rabobank de experts van Rembrandt Fusies en Overnames in. Dit is een zelfstandige en onafhankelijke dochteronderneming van Rabobank met een jarenlange ervaring op het gebied van advisering en begeleiding van bedrijfsoverdracht. Wil je graag dat er een expert van Rembrandt Fusies en Overnames bij jouw overdracht betrokken wordt? Bespreek dit dan met je accountmanager.

Wanneer Linders wordt gevraagd naar goede momenten om je bedrijf te verkopen, noemt hij het bereiken van een bepaalde leeftijd als een interne factor. Net zoals het ontbreken van opvolging dat is. Daarnaast ziet de projectleider dat zijn klanten ook in beweging zijn gekomen omdat zij de liefde voor het ondernemen zijn verloren. Dit als gevolg van toenemende personeelsvraagstukken, administratie en ingewikkelde wet- en regelgeving die met groei gepaard gaan.

Wacht niet af, ga zelf de markt op

,,Heb je het over externe factoren die de verkoop van je bedrijf in de kaart kunnen spelen, denk dan aan markten waarin investeringsmaatschappijen met een buy-and-build strategy actief zijn. Hierbij worden meerdere bedrijven overgenomen en samengevoegd tot één grotere onderneming. Deze maatschappijen willen groeien en zijn dan bereid om hogere prijzen te betalen. Draai je al meerdere jaren goede cijfers, dan kan dat natuurlijk ook een aanleiding zijn om over te gaan tot verkoop.”

,,Ondernemers zijn vaak proactieve mensen”, besluit Linders. ,,Toon die eigenschap dus ook als het gaat om de verkoop van je bedrijf. Wacht niet tot er iemand op je deur klopt, maar ga zelf de markt op. Zo wordt het een mooi proces. Sommigen verkopen hun zaak nadat zij er wel twintig of dertig jaar lang aan hebben gebouwd. Hoe fijn is het dan om een koper te vinden die de waarde ervan ziet en maar wat blij is om het over te nemen?”

Benieuwd naar meer tips en ervaringen over het verkopen van je bedrijf? Bekijk de aflevering van Kennismakers op Rabobank.nl: Kennismakers over het verkopen van je bedrijf - Rabobank.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel