Crowdfunding is voor ondernemers al jaren een groeiend alternatief voor traditionele financieringen, zoals leningen bij de bank. ,,Wij groeien niet eens doordat banken minder makkelijk leningen verstrekken aan bedrijven”, zegt Mark Lagewaard, een van de oprichters van CrowdAboutNow. ,,Maar vooral de mentaliteit van ondernemers verandert. Ze willen zelf bepalen hoe ze hun bedrijf financieren en daarbij zetten ze graag de kracht van hun community in.”
Crowdfunding niet alleen voor starters
CrowdAboutNow zag in de beginjaren dat crowdfunding vooral werd ingezet door startende ondernemers, maar momenteel gebruiken steeds meer ondernemers crowdfunding voor uitbreidingen, tweede zaken, verduurzaming en uitbreiding van de productiecapaciteit. In de campagne staan altijd het verhaal en de doelen van de ondernemer centraal. ,,We zijn geen bank en proberen ons van andere platforms te onderscheiden door te focussen op de marketing en community. We vinden het mooi en waardevol om een lokaal mkb-bedrijf te helpen groeien.”
Dit jaar voltooiden al meer dan 100 ondernemers een crowdfunding via CrowdAboutNow en op dit moment lopen er nog 18 campagnes. De 1500e campagne op het platform is die van Utrechts chocolademerk Mesjokke. Afgelopen weekend eindigde hun crowdfunding waarin zij bij 117 investeerders meer dan een ton ophaalden om de productie van chocolade te verdubbelen en daarmee dubbel zoveel positieve impact te maken op het leven van lokale cacaoboeren.
Lees ook: Deze cocktailbar krijgt nieuwe eigenaars met behulp van crowdfunding
CrowdAboutNow ziet dat er veel enthousiasme en bereidheid is bij mensen om te investeren in een bedrijf. ,,Ik merk dat dat vaak wordt onderschat bij ondernemers. Via ons platform hebben tot nu toe meer dan 122.000 mensen geïnvesteerd. Natuurlijk is er een klein groepje investeerders dat overal in investeert en op alle platforms is te vinden. Maar iedere campagne brengt ook nieuwe investeerders mee, want elk bedrijf heeft zijn eigen fans en klanten.”
Crowdfunding voor retail en horeca doen het goed
Sectoren die vaak succesvol zijn met hun campagne op CrowdAboutNow zijn retail, horeca en food. Ook kleinschalige brouwerijen springen eruit. ,,Die bedrijven zijn tastbaar, hebben vaak een lange relatie met hun klantenkring en hebben een hoge gunfactor”, zegt Mark.
We vinden het mooi en waardevol om een lokaal mkb-bedrijf te helpen groeien
Mark Lagewaard
,,Dat geldt ook voor sterk missie-gedreven ondernemers, die het ook altijd goed doen. We zien bijvoorbeeld steeds meer kleinschalige zorgondernemers op het platform. Een mooi voorbeeld is Zorgkwekerij Bloei, dat via ons platform zeven ton wist op te halen.”
Digitale bedrijven zijn lastiger te crowdfunden
Hoewel de wereld steeds digitaler wordt, zijn volledig digitale bedrijven vaak veel moeilijker te crowdfunden. ,,Alles wat zich in de fysieke wereld afspeelt doet het eigenlijk wel goed”, vertelt Mark. ,, Daar willen mensen sneller in investeren. Je investeert in iets tastbaars, in mensen. Je kunt er naartoe en er is een persoonlijke relatie. Online bedrijven voelen vaak toch wat anoniemer.”
Het gebeurt ook wel eens dat een crowdfunding niet lukt. ,,Van onze campagnes haalt 85 procent de eindstreep. Bij de campagnes waarbij dat niet lukt, krijgen investeerders hun inleg teruggestort.”
Het platform krijgt dagelijks zo’n 10 tot 12 aanmeldingen voor crowdfunding binnen, maar gaat maar met een klein deel in zee. Gemiddeld misschien 10 per maand. Om dat allemaal te kunnen managen zijn er 20 medewerkers in dienst. ,,We maken vooraf een inschatting van het draagvlak en we toetsen of een onderneming financieel gezond is. Belangrijk zijn het verhaal achter het bedrijf, het product en het netwerk. Wij helpen vervolgens om dat verhaal verder uit te werken en een community rond het merk te bouwen.”
Lees ook: LABFRESH opent winkel in The Mall of The Netherlands met hulp van crowdfunding
Bekijk hier de voorwaarden.