Nieuws Bedrijfsoverdracht
Zo laat deze jonge ondernemer kunststofmaker HPI Group groeien
Wéér twee overnames. Het gaat goed met kunststofmaker HPI Group uit Woerden, waar Paul Harkema aan het roer staat. ,,We zijn alweer met de volgende twee bezig. De sneeuwbal rolt steeds harder.” Bijgestaan door Marktlink werden het Duitse Geku Plastic en PET Innovators uit Purmerend gekocht.

Paul Harkema in de fabriek van Pet Innovators, waar kunststof producten zoals flessen voor zelf te vullen jus d'orange in de supermarkt en andere verpakkingen worden gemaakt. Foto: Marlies Wessels
Stel: zaterdag klusjesdag. Je hebt net je auto bijgevuld met motorolie, staat nu jus d’orange te tappen in de supermarkt waar je nog even een fles wasmiddel scoort, om erna nog even langs de bouwmarkt te gaan omdat je de muur wil verven, om vervolgens thuis nog even de printercartridge bij te vullen.
Lees ook: Jan-Govert van Gilst (Vibers): olifantsgras als alternatief voor plastic
Hoeveel is het bedrijf waard?
Wat is je onderneming op dit moment waard en hoe bereken je dit? Download hier de overzichtelijke gids over waardebepaling.
Gembershotflesjes en thermostaatknoppen
De zes dochterbedrijven maken bijna alles wat je kunt bedenken: kleine auto-onderdelen, allerlei verpakkingen zoals voor desinfectiemiddelen, wasmiddelen, shampoos, zonnebrand of motorolie, PET-flessen en verfmengmachines, zoals de bekende Flexa-kleurtester.
En het kan nog specifieker: verzendverpakkingen voor medische monsters, sausflesdoppen, die verdraaibare thermostaatknoppen op radiatoren en gembershotflesjes. Een potpourri aan klanten, met als hoofdmoot retailers en autofabrikanten, maar ook kwekers, bouwers en meubelmakers.
Sneeuwbal rolt sneller en sneller
Aan het roer staat Paul Harkema, een 35-jarige Amsterdammer. Zes jaar geleden kwam hij aan boord. Vier overnames volgden. En onlangs nam de HPI Group met steun van Marktlink het Duitse Geku Plastic en PET Innovators uit Purmerend over, waardoor de teller op zes bedrijven staat. ,,We zijn alweer met de volgende twee bezig. De sneeuwbal rolt steeds harder.”
HPI, dat vroeger Moulding Industries heette, heeft nu tweehonderd werknemers en zet tientallen miljoenen om. Het bedrijf heeft zeven fabrieken, waarvan twee in het buitenland. Het hoofdkwartier staat nu een jaar in Woerden. ,,Centraal in Nederland en dicht bij Amsterdam.”
Door uitbreiding risico's spreiden
Waar ze vooral goed in zijn is spuitgieten. Dat is een productiemethode die zorgt dat het kunststof in de gewenste vorm wordt gegoten. Het heeft wat weg van 3D-printen. Aan het spuitgieten, een vrijwel volledig geautomatiseerd proces, is allerlei geavanceerde apparatuur gekoppeld. Denk aan robots, inkleurapparaten en rollerbanen.
Het idee van de nieuwste uitbreiding: het spreiden van kansen en risico. Want dat dat belangrijk is, heeft de coronacrisis nog maar eens onderstreept. De ene tak ging na het uitbreken van de crisis als een jekko - denk bijvoorbeeld aan de productie van verpakkingen van schoonmaak- en desinfectiemiddelen - maar een andere tak kreeg weer een harde klap, zoals de autowereld.
"Plastic an sich is niet slecht. De stroom is best te recyclen. Maar dan moet je wel recyclen"
Klanten zijn erg loyaal
,,Gelukkig hebben we niet hoeven snijden, hebben we constant draaiende machines gehad en is er niemand ziek geworden”, zegt ceo Harkema. Hij mag zich als baas van het managementteam op relatief jonge leeftijd al zo’n beetje de kunststofbaron van het land noemen.
,,Het is niet echt zo dat ik heel warm van kunststof wordt, haha. Het is niet heel sexy. Maar de markt is erg stabiel, er is weinig klantverloop. Klanten zijn loyaal, zo lang je levert”, vertelt Harkema, die wel jong is voor een ceo. ,,Ik heb totaal geen last van mijn leeftijd. In het begin moest ik daar wel een beetje tegen vechten, werd misschien niet altijd serieus genomen. Nu is dat niet meer. Of ik merk het niet.”
HPI maakt veel plasticverpakkingen, terwijl plastic flink onder vuur ligt. ,,Plastic an sich is niet slecht. De stroom is best te recyclen. Maar dan moet je wel recyclen. Plastic heeft geen pootjes waarmee het zo de zee in loopt. Sommige soorten plastic kun je zó ver recyclen dat je ze weer in de voedingsmiddelenproductie kunt gebruiken. Daar focussen we erg op.”