Nieuws Belasting

Nieuwe auto aanschaffen: dit zijn je mogelijkheden als ondernemer

Als ondernemer een nieuwe auto ophalen zorgt voor een keur aan juridische mogelijkheden. De voor- en nadelen op een rij.

Tijmen de Groen | Foto: Pixabay 6 september 2017

Auto ondernemer kopen prive zakelijk

Bij de aanschaf van een nieuwe auto als ondernemer dien je te kijken naar de gevolgen voor de btw en de inkomstenbelasting. Afhankelijk van je gebruik van de auto kun je voor beide kiezen of je de wagen privé of zakelijk oormerkt. Wanneer je over een aantal jaar een nieuwe auto koopt, kun je opnieuw de keuze maken. Het is dus niet zo dat als jij nu kiest om een auto privé te kopen dat dit ook voor andere aankopen geldt.

Minder dan 500 kilometer

Als je een nieuwe auto koopt en je minder dan 500 kilometer privé rijdt per jaar dan heb je geen keuze tussen privé en zakelijk aanschaffen voor de inkomstenbelasting. Voor deze heffing geldt je auto dan als zakelijk goed.

Lees ook: Ondernemerschap van generatie Z: internet, grensoverschrijdend en platte organisaties

Auto van de zaak

Wanneer je de auto op naam van de zaak zet heb je het voordeel dat de btw over de aanschaf teruggevraagd kan worden. Ook de btw over de onderhouds- en gebruikskosten kun je terugvragen, in de verhouding waarin je de auto gebruikt voor omzet die belast is met btw. Stel: jij rijdt met je auto 100.000 kilometer per jaar, waarvan 10.000 privé, 40.000 kilometer voor omzet die niet belast is met btw en 50.000 kilometer voor omzet die wél belast is met btw. Dan gebruik je je auto dus voor 50 procent voor omzet die met btw belast is en kun je 50 procent van de btw over onderhouds- en gebruikskosten terugkrijgen.

Mocht je geen (sluitende) administratie hebben over je kilometers dien je 2,7 procent van de catalogusprijs te betalen voor het privégebruik. Mocht je geen btw hebben betaald over de auto dan is dat 1,5 procent.

Voor de inkomstenbelasting is de bijtelling van auto’s uit 2017 die zakelijk zijn aangeschaft makkelijker geworden. Er zijn nog slechts 2 categorieën: bij 0 gram CO2 uitstoot per kilometer betaal je 4 procent bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Bij meer dan 0 gram uitstoot betaal je 22 procent bijtelling. Die bijtelling ligt voor 60 maanden vast. De bijtelling voor de inkomstenbelasting geldt niet als jij minder dan 500 kilometer per jaar privé hebt gereden én dat kunt bewijzen.

Mocht je een elektrische auto zakelijk kopen en daar een laadpaal bij hebben dan kun je de kosten van die oplaadinstallatie aftrekken.

Privé auto zakelijk inbrengen

Per kilometer die je rijdt voor je werk mag je 0,19 euro aftrekken van je uiteindelijke winst. Daar zit alles in. Overige kosten kunnen dus niet óók nog worden afgetrokken. Hierbij gelden woon-werkverkeer kilometers als privé.

Voor de gebruiks- en onderhoudskosten geldt hetzelfde als bij de btw verrekening van een zakelijke auto: de mate waarin je het voertuig gebruikt voor belaste omzet kun je de btw aftrekken.

Mocht je geen kilometeradministratie bijhouden dan geldt het volgende scenario. In eerste instantie mag je alle btw over onderhoud en gebruik aftrekken. Aan het einde van het jaar moet je 1,5 procent van de catalogusprijs (inclusief de btw en bpm) aangeven als verschuldigde btw.