Aangeboden door Visa

Branded Content Financiën

Slim circulair ondernemen: van oude mobiele telefoons sieraden maken

De wereld telt meer mobiele telefoons dan mensen. Op hun oude dag belanden telefoons vaak tussen het afval in ontwikkelingslanden. Een groot probleem want recyclen doen ze daar niet, terwijl afvaltelefoons prachtige grondstoffen als goud en zilver bevatten. Tijd voor verandering, dacht ondernemer Josette de Vroeg. Van afvaltelefoons maakt ze duurzame sieraden. ‘Als je iets wilt veranderen in de wereld, dan moet je het positief brengen. Met NoWa laat ik de waarde en schoonheid van afval zien.’

Van onze redactie 14 september 2022

Nowa josette de vroeg visa

We kijken de hele dag op onze telefoon, zonder te weten hoe het echt zit. Oude telefoons verdwijnen in een la of ze eindigen op een vuilnisbelt in landen die het afval in de fik steken. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van mensen. De Vroeg wil dat de hele wereld weet dat er waardevolle grondstoffen in mobiele telefoons zitten. Met als doel dat mensen meer gaan recyclen. Een sieraad van haar merk NoWa, dat staat voor No Waste, is het perfecte middel om dit verhaal te vertellen.

Betrouwbare partners

De Vroeg: ,,Terwijl het goud letterlijk voor het oprapen ligt, putten we de wereld uit en raken onze grondstoffen op. Als we doorgaan met produceren en consumeren, ziet het er niet rooskleurig uit voor onze toekomstige generaties. Ik wil niet met een vinger wijzen en zeggen dat je iets niet mag doen. Ik wil recyclen leuk maken en laten zien hoe tof het is dat je oude mobiele telefoon goud en zilver bevat.’ In haar missie staat ze niet alleen. Betrouwbare samenwerkingspartners zijn voor haar bedrijf essentieel. ,,Door mijn samenwerking met Closing the Loop ben ik een van de weinigen op de wereld die weet waar het goud en zilver vandaan komt. Zij zamelen afvaltelefoons in en weten deze heel efficiënt te recyclen in een fabriek in Italië. Het overgebleven goud en zilver gebruik ik voor mijn sieraden."

“Ik wil niet met een vinger wijzen en zeggen dat je iets niet mag doen. Ik wil recyclen leuk maken en laten zien hoe tof het is dat je oude mobiele telefoon goud en zilver bevat”

De sieraden verkoopt NoWa in een webshop. ,,Het grote voordeel van een webshop is dat je een grote doelgroep bereikt. Ik verkoop aan de hele wereld. Je wilt voor je klanten een betrouwbare partij zijn. En focus is dan belangrijk. Voor dit jaar ligt mijn focus op Nederland. Volgend jaar ga ik met mijn marketingstrategie inzetten op de internationale markt. Visa is daarin een hele fijne partner. Zowel nationaal als internationaal is het een bekende naam en met Visa kunnen de betalingen gemakkelijk en veilig gedaan worden. Belangrijk voor de uitstraling van mijn webshop en de beleving van mijn klanten."

Visa ondersteunt ondernemers. Met betaalgemak en tips over digitale betalingen. Ontdek de digitale mogelijkheden voor jouw bedrijf.

De allerbeste kwaliteit

De online sales groeit hard, maar er zijn altijd mensen die de sieraden in het echt willen zien. ,,Ik lig in een aantal winkels en dat aantal is aan het groeien. Ik heb hele mooie displays gemaakt waar de sieraden in zitten met daaronder een bak waar de winkeliers telefoons in kunnen zamelen". Verder doet De Vroeg veel aan educatie op scholen. ,,Kinderen hebben een obsessie met hun telefoons. Middels goudzoekersworkshops willen we kinderen op een ander manier na laten denken over het gebruik van hun telefoons en ze stimuleren om te recyclen."

“Mijn klanten krijgen sieraden van de allerbeste kwaliteit. Ik vind het daarom belangrijk dat een klant een goede ervaring heeft.”

Want het afvalprobleem is wereldwijd enorm groot. ,,Het gaat om miljarden mobiele telefoons en ander elektronisch afval. Je hebt ongeveer 35 telefoons nodig voor 1 gram goud en 8 telefoons voor 1 gram zilver. Wij maken soms ontwerpen waar je maar 4 telefoons voor nodig hebt. Afval omzetten naar iets waardevols. Hoe geweldig is dat?" Klanten die een sieraard van NoWa kopen, dragen bij aan een minder grote afvalberg, omdat de sieradenmaker Closing the Loop per verkocht sieraard betaalt om telefoons in te zamelen. Een circulair bedrijfsmodel dus. Het hele plaatje moet kloppen. ,,Mijn klanten krijgen sieraden van de allerbeste kwaliteit. Ik vind het daarom belangrijk dat een klant een goede ervaring heeft. Het hele proces van oorsprong tot aankoop en betalen moet vlekkeloos zijn. Visa sluit daar met het veilige en makkelijke betaalproces in mijn webshop perfect bij aan."

Visa ondersteunt ondernemers. Met betaalgemak en tips over digitale betalingen. Ontdek de digitale mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Kettingreactie

Het verhaal van NoWa vertellen aan bedrijven staat ook hoog op de prioriteitenlijst van Josette. ‘We doen grote inzamelingscampagnes bij bedrijven: de kettingreactie. Zo heeft een bedrijf vorig jaar rond de feestdagen al haar medewerkers een recycle envelop gestuurd met een kaartje met een boodschap van de directeur: “Jij bent goud waard voor het bedrijf en we vinden het milieu ook belangrijk. Daarom gaan we onze telefoons recyclen.” Alle medewerkers mochten een sieraad bij NoWa uitzoeken. Een groot compliment en bedankje voor de medewerkers en tegelijk was het de aftrap van de inzamelingsactie. Josette hoopt dat ze met alle initiatieven haar verhaal tastbaar kan maken. ‘Ik realiseer me dat NoWa de afvalberg niet zal laten verdwijnen, maar ik wil me er niet bij neerleggen dat mensen het gewoon maar laten. Alle kleine beetjes helpen. Ik hoop mensen over de hele wereld te inspireren en aan te zetten tot actie op een leuke en waardevolle manier.’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel