Nieuws Financiën

Brutale mussen drijven paprikakweker tot wanhoop

Buren van de Wateringse kweker Thimo Marrewijk worden opgeroepen vogelvoer bij hun huizen te leggen. Het doel: brutale mussen weglokken uit de paprikakas van Marrewijk.

Rianne de Zeeuw-Heus (AD) 22 juni 2016

Paprikakweker

Alles heeft Thimo Marrewijk al geprobeerd om de mussen bij zijn puntpaprika's vandaan te houden. Zo kon een laser de vogels niet afschrikken en werkte een 'kanon met klappen', dat de mussen met geluid zou moeten wegjagen, ook al niet. ,,Ook heb ik peperdure vliegers gekocht, een soort vogelverschrikkers. Niets hielp.''

Het is een mysterie waarom de vogels alleen zijn kas binnen komen. "Ik ken een hoop andere tuinders, maar niemand heeft er verder last van."

Rode lijstVan de overheid kreeg Marrewijk geen toestemming om de mussen simpelweg te vangen. De huismus staat op de 'rode lijst' en is daarom een beschermde diersoort. Afschieten daarentegen is wél toegestaan. "Ik hoop dat er iemand opstaat en dat de wet wordt veranderd, zodat ik ze toch mag vangen en ze niet hoef af te schieten."

Stichting Witte Mus, die zich hard maakt voor de huismus, roept op haar facebookpagina omwonenden van de Wateringse kas op om te beginnen met het voeren van de diertjes. 'Zodat de mussen bij de huizen komen en ze niet afgeschoten hoeven te worden'.