Na jarenlang met trots hoogwaardig speelgoed te hebben geleverd aan speelgoedwinkels in heel Europa, neemt Mark Ligteringen nu het voortouw in het verduurzamen van de speelgoedwereld.
Als vader van twee jonge kinderen en ondernemer in de speelgoedindustrie, heeft Mark aangekondigd dat hij Tolo, een naar eigen zeggen ‘iconisch‘ plastic speelgoedmerk, gaat transformeren naar een merk van bio-plastic op basis van tarwe. Het project omvat niet alleen het vervangen van traditioneel plastic in de speelgoedproducten, maar ook het gebruik van plasticvrije verpakkingen en etiketten, gedrukt met soja-inkt.
Mark (39) heeft al 12 jaar ervaring in de speelgoedsector en is eigenaar van vier speelgoedwinkels in Driebergen, Amsterdam, Arnhem en Nijmegen
Gerenommeerde speelgoedwinkels in Europa
Mark (39) heeft al 12 jaar ervaring in de speelgoedsector en is eigenaar van vier speelgoedwinkels in Driebergen, Amsterdam, Arnhem en Nijmegen. Vorig jaar verwierf hij Van Dijk Toys en bedient hij met Waloka vele gerenommeerde speelgoedwinkels in Europa.
Het verduurzamingsinitiatief omvat het Tolo-merk, waarvoor Waloka de distributierechten voor heel Europa heeft verkregen. Het merk, opgericht in 1985 in Londen, staat bekend om zijn innovatieve productontwikkeling en kwalitatief hoogwaardig speelgoed voor baby’s en kinderen.
Een paar goede gesprekken verder, heb ik het Europees distributiecontract getekend
Bio-plastic speelgoedmerk
Het driejarige traject om Tolo te transformeren naar een bio-plastic speelgoedmerk was geen eenvoudige opgave, vooral gezien de complexiteit van de productie met nieuwe materialen. De ondernemer benadrukt echter dat de inspanningen zijn beloond, met de succesvolle productie van de eerste samples van Tolo-bio-plastic speelgoed eind vorig jaar.
,,Bij kunststof speelgoed zit er veel geld vast in de mallen. Toen ik vier jaar geleden in gesprek raakte met Tolo-oprichter Steve, kwam bij mij de vraag naar boven; ‘Wat als we hier bio-kunststof in kunnen spuiten?!’. Een paar goede gesprekken verder, heb ik het Europees distributiecontract getekend, met dien verstande, dat we samen het merk zouden verduurzamen,” aldus Mark.
Verduurzaming van Tolo
De voorwaarden voor de verduurzaming van Tolo omvatten onder andere het weghalen van plastic uit de verpakking, het aanpassen van de kleuren en de overgang van traditioneel plastic naar bio-plastic op basis van tarwe. De uiteindelijke producten beloven niet alleen duurzaamheid, maar ook behoud van de hoge kwaliteitsstandaard die Tolo altijd heeft nagestreefd.
Begin februari is de nieuwe lijn succesvol gelanceerd op de grootste speelgoedbeurs van de wereld in Nürnberg. Nu is het tijd om te gaan produceren en alle speelgoedwinkels in Europa te voorzien van het nieuwe Tolo-bio. Hiervoor is Mark een crowdfunding gestart. Investeren kan al vanaf 100 euro.
Lees ook: De groene missie van Zustaina: 1 miljoen duurzame cadeauboxen in 2030