Dat blijkt uit het nieuwste verslag van curatoren Jan Padberg en Robin de Wit, stelt het AD. De schuld zal nog verder oplopen omdat het UWV, dat zich heeft ontfermd over achterstallige loonbetalingen, nog geen rekening heeft ingediend.
De Belastingdienst heeft eind vorig jaar voor in totaal 12,8 miljoen geclaimd. Beide overheidsinstanties krijgen voorrang bij het uitbetalen. Een aantal schuldeisers, voor in totaal 1,1 miljoen, claimt ook voorrang, maar die wordt door de curatoren betwijfeld.
Lees ook: Hoe VanMoof ten onder ging: woorden waren groter dan prestaties
2000 fietsen in reparatie
Inmiddels hebben zich voor nog eens ruim 35 miljoen euro 2600 schuldeisers gemeld, het overgrote deel consumenten die nog geld tegoed hebben omdat ze bijvoorbeeld een fiets hebben gekocht die nooit is geleverd of reparaties hebben betaald die niet zijn uitgevoerd. Toen VanMoof failliet ging, stonden er zo’n 2000 rijwielen bij de reparatieafdelingen. Die konden na verloop van tijd – ongerepareerd – worden opgehaald.
De curatoren achten het uitgesloten dat in de toekomst een uitkering kan worden gedaan
Deze groep schuldeisers ziet zijn geld niet meer terug. ‘De curatoren achten het uitgesloten dat in de toekomst een uitkering kan worden gedaan.’ Voor een enkeling gloort een beetje hoop. Er staat nog voor 9 ton aan betalingen door consumenten geparkeerd bij betaalbedrijven. Onder bepaalde voorwaarden kunnen klanten daar hun geld terugkrijgen.
Bezitters van een fiets van VanMoof hebben inmiddels enkele mails gekregen van de nieuwe eigenaar Lavoie, een e-stepfabrikant die onderdeel is van McLaren Applied. Dat bedrijf produceert weer reserveonderdelen en levert die aan partners die reparaties aan de fietsen kunnen uitvoeren. In Amsterdam zijn dat op dit moment Fietswous op de Rijnstraat in Zuid en WheelGood op de Oudezijds Armsteeg in Centrum.
Eerdere modellen in een nieuw jasje
Ook begint VanMoof volgend kwartaal weer met het leveren van nieuwe fietsen. In eerste instantie zullen dat de modellen S5 en A5 zijn die VanMoof al eerder op de markt bracht. Nieuwe modellen staan voorlopig nog niet op de rol. Om de productie van reserveonderdelen en fietsen weer op gang te krijgen, investeert Lavoie tientallen miljoen euro’s in het bedrijf. Het hoofdkantoor blijft in Amsterdam, waar alweer enkele tientallen mensen aan het werk zijn.
De S5 en A5 worden door VanMoof wel in een nieuw jasje gestoken. Het bedrijf zal niet alle onderdelen zelf produceren, maar een deel zal gemaakt worden door externe partijen die meer ervaring hebben met het produceren van fietsonderdelen. De onderdelen moeten daardoor een stuk betrouwbaarder zijn en minder snel kapotgaan, wat in het verleden vaak het geval was. Te veel fietsen kwamen daardoor terug voor een reparatie. Dat kostte het bedrijf veel geld en tijd, waardoor het uiteindelijk failliet ging. Soms stonden mensen een paar uur na een reparatie alweer met het volgende probleem in de winkel.
Consumenten die de ‘nieuwe’ S5 of A5 willen aanschaffen zijn een stuk duurder uit. De fietsen gaan 3498 euro kosten waar dat voorheen 2248 euro was.