Nieuws Crowdfunding

5 stappen om van je crowdfunding een succes te maken

Zakelijk geld lenen via alternatieve financieringsvormen wordt steeds populairder. Als je als MKB-ondernemer financiering wilt ophalen, kan crowdfunding een interessante oplossing zijn. Met de steun van investeerders die stuk voor stuk in jouw bedrijfsplannen geloven, financier je jouw groeiplannen met een lineaire lening. We geven je 5 tips voor een succesvolle crowdfunding.

Stenfinn Deguelle 13 januari 2019

Crowdfunding succesvol financieren bedrijf

Tip1: Start met een goed ondernemingsplan

Een goed plan helpt je om te bepalen welke richting je de komende jaren op wilt met je bedrijf en hoe je dit succesvol voor elkaar krijgt. Met een duidelijke, beknopte businesscase en een realistische en onderbouwde financiële prognose overtuig je investeerders om in jouw bedrijf te investeren. Ouderwetse en ellenlange ondernemingsplannen zijn niet meer nodig.

Over het algemeen moet je plan voor een financiering de volgende vragen beantwoorden:

Wat is je leendoel?

Hoeveel geld heb je nodig om je plannen te realiseren?

Waar heb je het geld voor nodig?

Op welke wijze levert de investering geld op?

Hoe zorg je voor de terugbetaling van de lening aan je investeerders?

Lees ook: Bij deze Franse startup kun jij groeifinanciering tot 3,5 miljoen euro ophalen

Tip 2: Verzamel je documenten

Je krijgt geen lening zonder financiële gegevens. De documenten die je meestal moet aanleveren zijn actuele jaarrekeningen en recente aangiftes voor de inkomstenbelasting. Met deze gegevens kan het crowdfundplatform waar je voor kiest beoordelen hoe je zaken ervoor staan. Zo kan er snel vastgesteld worden wat je financieringsbehoefte is, of de financieringsvorm bij je past en of de lening verantwoord is

Tip 3: Schrijf een aantrekkelijke pitch

Als er een match is, wordt je lening meestal gepubliceerd op een crowdfundplatform. Met een pitch informeer en overtuig je toekomstige investeerders van je bedrijfsplannen. Besteed er tijd aan om het plan aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld met foto’s of een videopitch. Dit helpt je om investeerders aan je bedrijf te binden. Als je het moeilijk vindt om een goede tekst te schrijven, kan je het schrijven van de pitch ook uitbesteden. Samen met je pitch krijgen investeerders ook inzicht in het risico dat ze lopen met een investering in jouw bedrijf.

Lees ook: Zo financier jij je groeiambities

Tip 4: Kies een platform met goede voorwaarden

Iedere alternatieve financieringsvorm kent andere voorwaarden. Er zijn diverse partijen die bedrijfsleningen via crowdfunding in Nederland aanbieden. Vergelijken loont. Soms moet je een gedeelte laten financieren door je “inner-crowd”, mensen die je persoonlijk kent. Ook kun je ervoor kiezen om je zakelijke lening te financieren bij een bank. Ook kun je ervoor kiezen om je zakelijke lening te financieren bij een bank. Het voordeel hiervan is dat de bank, waaronder Knab, meestal zelf een deel van de lening financiert.

Tip 5: Houd contact met investeerders

Blijf gedurende de looptijd van je lening je in contact met investeerders. Je investeerders zijn vaak je grootste fans en waarderen het om te lezen waar je mee bezig bent en hoe je de lening gebruikt. Heb je goed nieuws te melden? Een leuke actie voor investeerders? Deel het vooral. Zo houd je jouw investeerders betrokken en kunnen ze zomaar ambassadeurs worden.