Nieuws Financiën

Financieel topmannen vrezen invloed Brexit op onderneming

Vier op de tien financieel topmannen in Nederland verwachten nadelige gevolgen voor hun onderneming van een eventuele Brexit. Dat meldt Deloitte woensdag op basis van zijn Nederlandse CFO Survey, die ieder kwartaal wordt gehouden.

Van onze redactie 20 april 2016

Brexit 2

Nederlandse ondernemingen hebben van oudsher sterke banden met het Verenigd Koninkrijk en hebben daar voor ongeveer 180 miljard euro aan investeringen uitstaan, aldus Deloitte. Voor de ondervraagde, veelal internationaal opererende, financieel topmannen is het bij een Brexit vooral de vraag hoe het Verenigd Koninkrijk zich gaat opstellen richting Europa. Alleen Ierse collega's zijn nog somberder indien Britten op 23 juni besluiten voor een Brexit stemmen. Bijna 60 procent van hen verwacht negatieve gevolgen. In bijvoorbeeld Zwitserland is dat slechts 17 procent.

De algemene verwachtingen van de financieel directeuren voor de komende tijd zijn ondanks het economisch herstel terughoudend. Zo is 69 procent onzeker over de algemene economische situatie en is slechts 22 procent optimistisch over de vooruitzichten van de eigen onderneming. Volgens Deloitte worden risico's, zoals overnames, gemeden maar is in de meeste gevallen de financiering van de ondernemingen wel op orde.