Nieuws Financiën

Groot deel Panama Papers vandaag online

Vandaag wordt een belangrijk deel van de Panama Papers online gezet. Dat heeft het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ aangekondigd. Het gaat om een doorzoekbare database van meer dan 200 duizend vennootschappen in belastingparadijzen, bericht de Volkskrant.

Van onze redactie 9 mei 2016

Panama papers

Lees meer: Panama Papers onthult megafraude van wereldelite Panama Papers: grossier in stiekeme bedrijfjesPanama aan de Amsterdamse Zuidas

De informatie, afkomstig van het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca, werd in 2013 door een klokkenluider met de codenaam John Doe ingeleverd bij de Süddeutsche Zeitung. Met behulp van het ICIJ doorzochten journalisten in tachtig landen de berg gegevens; in Nederland gebeurde dat door het FD en Trouw. Aan de database worden ook eerder uitgelekte gegevens toegevoegd uit belastingparadijzen.

OnthullingenHet Panama Papers-onderzoek bleef geheim, tot zondag 3 april. Toen begon een stroom van onthullingen, over de verborgen rijkdom van de Russische president Poetin, de verzwegen vennootschap van de (inmiddels afgetreden) premier van IJsland tot en met de witwaspraktijken van een Mexicaans drugskartel. Het leidde tot een herleving van het internationale debat over belastingontwijking en -ontduiking. Wat wel geheim bleef, was de identiteit van het lek: John Doe.

ManifestDie liet pas vrijdag weer van zich horen. In wederom de Süddeutsche publiceerde hij een manifest, waarin hij uiteenzet waarom hij de gegevens naar buiten bracht. Hij verzet zich tegen de groeiende inkomens- en vermogensongelijkheid en de 'zwaar corrupte' praktijken van firma's als Mossack Fonseca. Die faciliteren belastingontwijking, maar vaak ook het verbergen van misdaadgeld.