Mode-ondernemer Moorman van House of Man hield aan de coronaperiode een uitgestelde belastingschuld over van 400.000 euro. Hij sleurde dat als een molensteen met zich mee. Het belemmerde hem ‘weer vol te gaan ondernemen’.
Het is gelukt. De Belastingdienst schold 70 procent van mijn coronabelastingschulden vrij
Rick Moorman House of Man
Voor uitgestelde belastingen uit de coronaperiode is een terugbetaaltermijn van vijf jaar vastgesteld. ,,Ik zou dan maandelijks vele duizenden euro’s moeten betalen, los daarvan betaal ik ook mijn normale periodieke belastingen. Het betekent een enorme aanslag op mijn maandelijkse liquiditeit.”
Levensvatbaarheidsonderzoek coronaschuld door IMK
De in Amsterdam gevestigde ondernemer zette begin 2024 alle schroom opzij en liet het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) een levensvatbaarheidsonderzoek uitvoeren. ,,Ik was sceptisch daarover.” Hij zucht, puft, en mompelt dat zo’n onderzoek hem geld kost. ,,Je loopt als ondernemer niet zo snel te koop met je problemen. Al die ontwijkingen zijn typisch ondernemersgedrag. Ik kan goed rekenen, maar ben geen accountant; ik ken de wet, maar ben geen jurist. Dat betekent dat als er een issue is, ik daar professionals bij moet betrekken. Als ik terugkijk, ben ik er trots op dat ik een levensvatbaarheidsonderzoek heb laten opstellen.”
Lees ook: Modeondernemer pleit voor snellere aanpak coronaschulden
Uiteindelijk kwam het levensvatbaarheidsonderzoek er. Moorman: ,,Het ging niet alleen over de cijfers van het bedrijf, maar ook over hoe ik als ondernemer in de wedstrijd zit. Wat is mijn visie, maar ook die van mijn zoon Dennis? Hoe ging ik om met de veranderingen in de markt? Dat alles bij elkaar brengen gaf een beeld van het bedrijf, in mijn geval levensvatbaar, maar er zat wel liquiditeitsdruk op vanwege het terugbetalen van coronaschulden. Het doel van het onderzoek was de coronaschuld bij de Belastingdienst tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Het is gelukt: er wordt 70 procent kwijtgescholden. Ik betaal in 12 termijn dat bedrag af. De druk is er nu af.”
Zijn boodschap aan lotgenoten? ,,Maak die stap naar een adviseur als het IMK. Laat je bedrijf onderzoeken op levensvatbaarheid. Wees niet bang voor een eventuele negatieve uitslag. Je wordt echt niet gelukkig als je maar blijft aanklooien. Ik vond het een pijnlijk traject, maar het levert wat op.”
Ondernemers spraken staatssecretaris aan op trage Belastingdienst
Het duurde echter lang voordat de Belasting met een voor Moorman positief antwoord kwam. De Amsterdamse inspectie deed er maanden over om tot een oordeel te komen. De mannenmode-specialist was niet de enige ondernemer die tegen dit feit aanliep. Het was in de zomer van 2024 aanleiding voor ondernemersorganisatie ONL, Geldfit en het IMK om oud-staatssecretaris van Financiën Marnix Van Rij tijdens een werkbezoek uit te nodigen.
Moorman moest, na indienen levensvatbaarheidsonderzoek maanden wachten op reactie van Belastingdienst
Michiel Hordijk directeur van het IMK
In de tuin van het Hilversumse restaurant de Gulle Graef legde Michiel Hordijk, directeur van het IMK, het probleem aan de CDA-politicus uit. Als hij terugkijkt, zegt Hordijk dat het heeft gewerkt. ,,Moorman was één van de ondernemers die na het indienen van het levensvatbaarheidsonderzoek maanden moesten wachten op een reactie van de Belastingdienst. Van Rij heeft het opgepakt. Ambtenaren van de Belastingdienst vertelden mij dat hij naar de afdelingsketen Inning & Betalingsverkeer is gegaan die de afhandeling doet. Van Rij wilde continu weten hoe het er nu voor staat.”
‘Niks pensioen, ik heb nog steeds toegevoegde waarde’
Moorman vindt het nog steeds een goede zet om zo met een politicus te kunnen praten en dat laatste kan hij goed; als Brugman. ,,Mijn zoon Dennis heeft nu 50 procent van de onderneming. Als hij mij niet wegstuurt, blijf ik zeker tot mijn 67 jaar doorwerken, ik ben nu 63 jaar. Met pensioen? Ik?!? Nee, ik zou dan gek worden. Nu Dennis het in stappen verder gaat overnemen, krijg ik meer ruimte. Voorlopig heb ik nog toegevoegde waarde. Ik ben verbaal sterk, heb een groot netwerk en durf een podium op te klimmen. De mensen die ik zo tegenkom, leid ik naar de winkel.”
Even voor het gesprek met De Ondernemer heeft Moorman met zijn praat- en aanmeetvaardigheden een man voor 7.000 euro in het ‘nieuw gehesen’.
Lees ook: Modeketen Vanilia failliet: ‘Coronaschulden in retail zijn levensgevaarlijk’