Nieuws Financiën

Hengelose ontwerpster Danya Weevers over financiële kwesties

Elke week vraagt De Twentsche Courant Tubantia een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Deze week de Hengelose ontwerpster Danya Weevers (21), die haar eigen modeshow had in Vancouver.

Van onze redactie 6 april 2016

Danya Weevers ontwerper Christian van der Meij

Je show in Vancouver ging bijna niet door?,,Ik had zesduizend euro nodig. Op mijn leeftijd is dat een heel bedrag. Via het crowdfunding-platform Kickstarter lukte dat in eerste instantie. Maar ik kwam erachter dat ze de bulk pas achteraf betalen. Een maand voor de show kreeg ik vijfhonderd euro overgemaakt. Toen ik dat organisator Taso Du Val uit New York berichtte, heeft hij op het nippertje de resterende 5500 euro overgemaakt. Dat gebeurde weer tegen een ongunstige koers, zodat ik alsnog achthonderd euro tekort kwam. Al met al een hoop stress."

Is crowdfunding beter dan een banklening?,,Tuurlijk. Op deze manier bouw je geen schulden op. Ik vond het wel vervelend om om geld te vragen. Dat heb ik met tegenzin gedaan. Pa en ma hebben me flink gepusht. Toen dacht ik: verstand op nul. Nee heb je, ja kan je krijgen."Ben je ondernemer?,,Eigenlijk niet. Ik heb wel mijn bedrijfje, maar ik vind mezelf pas ondernemer wanneer ik mijn eigen brood kan verdienen. Dan ben ik dolgelukkig."Maar je was welkom aan het London College of Fashion?,,Ja, de enige school die me accepteerde zoals ik was. Zonder me te willen kneden. Maar veel te duur. In vier jaar tijd bouw je een schuld op van 80.000 euro. Als je die niet kunt aflossen, wordt die na dertig jaar kwijtgescholden. Maar als je intussen een winkelpand of huis wilt kopen, heb je een probleem."Kan je goed met geld omgaan?,,Inmiddels wel. Als ik iets wil, ga ik er honderd procent voor. Maar ik heb van mijn ouders meegekregen dat je wel reëel moet blijven. Ik check wekelijks mijn financiën.''Heb je nooit wakker gelegen vanwege geldzaken?,,Vaak genoeg. Als kind was ik een drama met geld. Ik kon al mijn spaargeld er doorheen jassen. Dan kreeg ik van mijn ouders op mijn kop.''Ben je gevoelig voor reclame?,,Uit folders of op de televisie? Helemaal niet. Maar als er ergens een '1 euro'-hoekje is, ben ik daar te vinden. En qua kleding is het als ontwerper moeilijk om te winkelen. Ik denk al snel dat ik het zelf beter kan. Naaitechnisch en qua prijs."Is het duur om een collectie te maken?,,Het is een wintercollectie, dus je gebruikt meer stof. Ik werk met natuurlijke producten. De materiaalkosten voor twaalf items bedroegen tweeduizend euro. Dat is nog weinig. Ik heb er drie maanden lang, negentig uur per week aan gewerkt."Let je met de boodschappen op duurzaamheid?,,Ik woon nu weer thuis. Maar toen ik in Haarlem woonde nam ik wel biologisch vlees mee. Of duurzaam gevangen vis. Maar wc-papier weer net niet."Investeer je of spaar je?,,Ik zorg dat ik een riante buffer van vierduizend euro heb. Het is naïef om alles meteen weer te investeren."Maak je je weleens zorgen over je oudedagvoorziening?,,Ik zit meer in het heden. Mijn doel is om nog even thuis te blijven wonen, zodat ik wat overhoud om te investeren. Duizend euro voor mijn website, vijfhonderd voor een branding cursus en tweehonderd euro voor een camera. Als dat is gebeurd, ga ik misschien eens over mijn oudedag nadenken."

Foto: Christian van der Meij