Hetinflatiecijfervan 9,6 procent dat het CBS vorige week naar buiten bracht,is het hoogste sinds de jaren '70.De overheid compenseert het deels, door bijvoorbeeld de accijns opbenzine en diesel aan de pomp te verlagen. Maar het is niet genoeg omde koopkracht voor de burger op peil te houden, zegt de minister.
Joris Aperghis, topman van WE Fashion, snapt de oproep van de minister wel. ,,Het is begrijpelijk dat je in een periode van forse inflatie kijkt wat je kan doen met de beloning van het personeel, zeker ook gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Maar dit komt na een heftige coronacrisis, en dat komt ondernemers natuurlijk slecht uit.''
Rutte erkende dat loonsverhoging een zaak is van werkgevers en werknemers
Donderdag deed premier Rutte een duit in het zakje. Hij erkende dat loonsverhoging een zaak is van werkgevers en werknemers, maar gaf ook aan dat het kabinet een eigen opvatting heeft. Veel bedrijven maken hoge winsten en de economie draait goed. ,,Dan vind ik het de taak van een fatsoenlijk werkgever om dat door te geven in loonstijgingen", zei de minister-president. Volgens hem moeten we uit 'de mindset van de jaren '80'. ,,Toen was de algemene opvatting dat er beperkte loonstijgingen moesten komen, en dat dat goed was voor de werkgelegenheid. Maar we zitten nu in een totaal andere film."
Lees ook: Inflatie of niet: met 30 procent groter terras poogt horecaondernemer Johan de Vos omzet in te halen
'Kostenstijgingen zouden problemen ondernemers nog wel eens kunnen vergroten'
Veel ondernemers worstelen nog met de gevolgen van de coronacrisis. Niet alleen financieel, ook mentaal. Een groot percentage denkt eraan te stoppen, zo blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. De KvK schat in dat er op zijn minst bij 200.000 ondernemers twijfels zijn. MKB-Nederland vindt dat een onderschatting van de realiteit. Volgens directeur Leendert-Jan Visser is het aantal twijfelende ondernemers minstens het dubbele.
Aperghis denkt dat ondernemers wel andere zaken aan hun hoofd hebben. ,,Zeker in het licht van de enorme kostenstijgingen van de productie in het Verre Oosten, de transport en met een zwakkere euro.”
Die kostenstijgingen zouden de problemen voor ondernemers nog wel eens kunnen vergroten, meent Aperghis. ,,We moeten enorm oppassen dat dit de inflatie niet verder accelereert, omdat wij uiteindelijk ook niet anders kunnen dan onze prijzen weer te verhogen, om de kostenstijgingen het hoofd te bieden. Al met al, een enorm dilemma.”