Nieuws Financiën

Kamp tijdens werkbezoek: 'Zeeland krijgt geen extra innovatiegeld'

Zeeland krijgt geen extra innovatiegeld. De Zeeuwse economie is daarvoor te klein, Den Haag steekt liever geld in regio's met veel economische groeikracht.

Van onze redactie 13 december 2016

Henk Kamp 1065 1

Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet er maandag geen gras over groeien tijdens een werkbezoek aan Vitro Plus in Burgh-Haamstede, waar hij na afloop sprak met onder anderen gedeputeerde Jo-Annes de Bat en directeur Dick ten Voorde van ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland. Recent hebben andere regio's zoals Zuid-Holland extra innovatiebudget gekregen. Dat wil Zeeland natuurlijk ook. Als uitvloeisel uit het rapport van commissie Balkenende had de provincie Den Haag om steun gevraagd voor een 50 miljoen euro groot Zeeland-fonds, voor de helft door het Rijk en voor de helft door de regio te vullen.

Nieuwe poging

In Den Haag vangt Zeeland tot nu toe bot. Maandag werd tijdens het werkbezoek een nieuwe poging ondernomen. Kamp maakte in het gesprek duidelijk dat Zeeland voor zo'n innovatiefonds een te kleine speler is. Maar, als bedrijven, overheden en kennisinstellingen met 'concrete plannen' komen, is hij - zoals altijd - bereid om mee te denken en eventueel een duwtje te geven. De Tweede Kamer lijkt wel bereid om nog iets voor Zeeland te doen (ook een bètacollege is een prangende wens). Op 22 december wordt duidelijk of een Kamermeerderheid de benodigde miljoenen uit bestaande potjes weet te peuteren.