Nieuws Financiën

Marcel Boekhoorn over commotie gokbedrijven: 'Ellende uit het verleden'

We kennen Marcel Boekhoorn vooral als de man die Hema kocht en de pandaberen in Ouwehands Dierenpark financierde, maar de topondernemer investeerde naar verluidt ook tientallen miljoenen in Italiaanse gokbedrijven die vervolgd worden voor samenwerking met de maffia. In Quote reageert Boekhoorn nu op de commotie.

REDACTIE/ANP 24 juli 2019

Marcel boekhoorn hema

Een van de verdachte gokbedrijven die Boekhoorn kocht is Planetwin365, waar ingezet kan worden op sportwedstrijden. Vorig jaar november viel de politie binnen op diverse plaatsen in Zuid-Italië met meerdere arrestaties bij Planetwin365 tot gevolg. Volgens onderzoek van De Groene Amsterdammer beschuldigen Italiaanse openbaar aanklagers meerdere oud-medewerkers ervan een "parallelle structuur" te hebben opgetuigd binnen het gokbedrijf. Inmiddels heeft Planetwin365 een nieuwe directie die het imago moet herstellen.

Ramphastos baalt van aantijgingen

Eind 2017 kocht Ramphastos, het investeringsbedrijf van Boekhoorn, nog een bedrijf, genaamd Talenta Labs. De Rizzo-broers, eerder veroordeeld voor het aanbieden van illegaal gokken en eveneens beschuldigd van samenwerking met de maffia, zouden nog altijd mede-eigenaar zijn.

Lees ook: Zeven ondernemerslessen van Marcel Boekhoorn

Ramphastos benadrukt niet geweten te hebben van de kwesties. Het bedrijf baalt van de situatie, laat Ramphastos-partner Philip van Wijngaarden aan De Groene weten. "Achteraf is natuurlijk makkelijk praten", erkent hij. "Natuurlijk baal ik dat ik er nu achter kom dat de naam van een van je bedrijven in verband wordt gebracht met individuen die dergelijke serieuze aantijgingen tegen zich hebben." Over de mate waarin Ramphastos schade heeft opgelopen laat Van Wijngaarden zich tegenover het blad niet uit.

Boekhoorns investeringsmaatschappij zelf niet verdacht

In een persverklaring stelt Ramphastos dat de investeerder zelf, evenals Planetwin365, diens moederbedrijf SKS365 en het huidige management geen onderdeel zijn van het politieonderzoek en ook niet als verdacht of verantwoordelijk worden aangemerkt. Daarbij benadrukt de investeerder dat de illegale activiteiten waarvan de oprichters van Planetwin365 worden verdacht buiten het bedrijf om en vóór de overname door Ramphastos plaatsvonden.

Lees ook: Topondernemer Marcel Boekhoorn nieuwe eigenaar Hema

Reactie Marcel Boekhoorn in Quote

In Quote reageert Boekhoorn op de commotie rondom Planetwin365 en het stuk in De Groene Amsterdammer: ''Wat kan ik ervan zeggen? Het is een heel suggestief verhaal dat gaat over ellende die speelde jaren voordat ik die tent eind 2016 kocht.'' Volgens Boekhoorn is zijn team bij de aankoop allesbehalve over eennachtsijs gegaan: ''We hebben zoals altijd uitgebreid boekenonderzoek gedaan en het bedrijf had alle vergunningen, en die krijg je ook niet zomaar. En ik ben hoogstpersoonlijk naar Rome gevlogen om op het ministerie van Financiën te praten omdat ik wilde weten wat voor een tent ik kocht. En ook daar alleen maar positieve geluiden. Dus ik snap niet waarom deze ellende uit het verleden nu op ons wordt geprojecteerd.''